Skupština usvaja plan kako bi se uz Bulevar Evrope zidali stanovi za bezbednjake, ali i kompleks sa dvadesetospratnicama

Gradska skupština će u ponedeljak razmatrati predlog odluke o izradi urbanističkog plana kojim će se omogućiti nastavak projekta gradnje stanova za bezbednjake, ali istovremeno i omogućiti da nikne poslovno-stambeni kompleks sa dvadesetospratnicama uz Bulevar Evrope, neposredno uz novi park koji se sada uređuje na toj lokaciji.
Skupština usvaja plan kako bi se uz Bulevar Evrope zidali stanovi za bezbednjake, ali i kompleks sa dvadesetospratnicama
Foto: 021.rs

Predlog za izradu plana generalne regulacije blokova uz Bulevar Evrope našao se pred odbornicima neposredno nakon što je završen javni uvid u plan Novog naselja kojim se dozvoljava gradnja solitera uz ovu gradsku saobraćajnicu o čemu je 021.rs pisao OVDE.

Ovo ubrzanje u donošenju planova za ovaj deo Novog Sada, posebno kada se zna da plan Novog naselja čeka na donošenje od 2017. godine, moglo bi da znači da u lokalnoj vlasti imaju informacija o zainteresovanosti investitora za gradnju stambenih zgrada i poslovnih objekata duž Bulevara Evrope.

U predlogu odluke, uz informaciju da je zemljište od 21,5 hektara uglavnom u vlasništvu Srbije i da je korisnik Infrastruktura železnice Srbije, navodi se da se javila potreba za realizacijom kompleksa stanovanja čiji je investitor država, što je zapravo nastavak izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, koji se trenutno grade nekoliko stotina metara dalje, na prostoru kasarne Jugovićevo, kod Bulevara vojvode Stepe.

Navodi se i da se tu planiraju osnovna škola i vrtić, dok se južnije, u delu između Bulevara vojvode Stepe i Radomira Raše Radujkova, odnosno uz novi park koji se uređuje, predviđa stambeno-poslovni kompleks sa pratećim sadržajima - od kulture do tržnih centara, uz mogućnost gradnje zgrada sa 20 spratova.

Osim ovog plana, pred Skupštinom je niz odluka koji se uglavnom odnose na tekuće poslove. Tako će odbornici odobriti prodaju stanova za socijalno stanovanje u Kisačkoj 55, izdvajanje sedam i po miliona dinara za projektnu dokumentaciju za gradnju prihvatilišta za beskućnike u Futogu, izglasaće davanje prostorija mesnim zajednicama Južni Telep i Detelinara, ali će i odobriti izmene urbanističkog plana kojim će se omogućiti dogradnja studentskih domova u Danila Kiša 21.

Skupština takođe treba da omogući i manje izmene Programa uređenja građevinskog zemljišta kojim se preraspoređuju sredstva nakon nekoliko javnih nabavki kojima je ušteđeno više desetina miliona dinara i novac sad ide za druge projekte, kao što je uređenje biciklističkih i pešačkih staza u Futoškoj ulici i Futoškom putu koji treba da se finansira zajedno sa Ministarstvom trgovine u visini od 141,1 milion dinara u prvoj fazi.

Zanimljivo je i to da jedna od retkih stvari koja se briše iz programa, praktično na početko godine, jeste urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje mosta-obilaznica oko Novog Sada u vrednosti od 7,2 miliona dinara. Skupština će takođe usvojiti i nekoliko kadrovskih promena. 

  • Shonsi

    09.02.2021 20:21
    Dokle vise
    Novcem od poreza koji vi i ja placamo oni grade stanove za svoje telohranitelje. Bar da su rekli za lekare ili prosbetare. Ali na skoro 2000 stanova skoro izgradjenih oni planiraju na 20 hektara jos stanova od naseg novca.
  • xx

    09.02.2021 05:13
    kuda ide Novi Sad?
    Kome su potrebne tolike zgrade?Za koga rade urbanisti? Nedostaju nam zelene povrsine i u gradu i van grada, bazeni, igralista ,parkinzi( jer guraju stanovnike da sto vise zgusnu grad i saobracaj).Radi se na dehumanizaciji grada i oduzimanju duse istog.
  • Jo

    08.02.2021 21:52
    A kada će sirotinja doći na red za stan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti