Plan Novog naselja ponovo na uvidu zbog gradnje podzemnih garaža i solitera do 20 spratova

Na ponovnom javnom uvidu našao se deo Plana detaljne regulacije Novog naselja, koji lokalna vlast ne uspeva da usvoji od 2017. godine.
Plan Novog naselja ponovo na uvidu zbog gradnje podzemnih garaža i solitera do 20 spratova
Foto: 021.rs

Na novom javnom uvidu se razrađuje ideja o gradnji podzemnih garaža na postojećim zelenim površinama u Ulici Bate Brkića, kao i gradnje solitera i do 20 spratova na Bulevaru Evrope, u delu od Radomira Raše Radujkova do Bulevara Vojvode Stepe, odnosno kod novog parka u izgradnji.

Izmene plana se tako odnose na četiri suterenske garaže u bloku oko Ulice Bate Brkića koje su u plan dodate krajem 2019. godine na sednici Komisije za javne planove. Na toj sednici je u vidu prigovora Gradska uprava pokušala da u plan ubaci gradnju pet ukopanih garaža sa zelenim krovom kapaciteta od 50 do 100 mesta koje bi se gradile u stambenim blokovima oko nedavno proširenog dela Ulica Bate Brkića, odnosno u delu ove ulice od Jovana Dučića do Anđe Ranković.

Ove garaže su ubacivane kako bi bile deo ponude za javnu koncesiju od 40 godina za gradnju i korišćenje više podzemnih garaža u Novom Sadu. Komisija to nije prihvatila, te je najavljeno da će sve morati da ide na ponovni javni uvid. Usprotivili su se se i građani, a sve se stišalo uz najavu pregovora sa gradskom vlašću. U međuvremenu, došlo je do promene i sada je predviđena jedna podzemna garaža manje u bloku oko Ulice Bate Brkića. 

Druge izmene Plana detaljne regulacije Novog naselja se odnose na prostor namenjen izgradnji uz Bulevar Evrope, u delu od Raše Radujkova do Bulevara Vojvode Stepe, uz sam novi park i stambeni blok "Park Novi" koji je u izgradnji. U odnosu na prvobitne predloge iz 2017. godine, sada se dozvoljava gotovo sva moguća gradnja na ovom mestu, uz objekte od dva do 20 spratova.

Navodi se da mogu da se grade stambene zgrade samo do 30 odsto ukupnih sadržaja parcele, kao i objekti namenjeni kulturi i umetnosti, muzeji, hoteli, poslovni i trgovački objekti. Gradski urbanisti su predvideli da za deo uz Bulevar Evrope moraju da budu urađeni urbanistički projekti. 

Podsetimo i da se ovim planom, koji još nije usvojen, predviđaju i druge novine na Novom naselju, kao što je biciklističko-pešačka pasarela preko Bulevara Evrope, nastavak gradnje bazena na Bulevaru Jovana Dučića, gradnja policijske stanice, kao i drugi sadržaji, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU, a plan možete da pogledate na sajtu JP Urbanizam. Građani primedbe na plan mogu da podnesu do 29. januara Gradskoj upravi za urbanizam.

  • Ćo

    05.12.2022 16:09
    Ruglo
    Ako uz Bulevar Evrope napravite solitere od 20 spratova, to ce biti najvece ruglo ovog grada. A neznam i ko ce kupiti stan iznad sestog sedmog sprata.
  • Aleksandar

    22.01.2021 17:38
    Tuga
    Zaista me rastužuje sve što se radi sa Novim Sadom. Novi Sad je nažalost postao urbanističko ruglo. Na sve strane samo beton i zgrade. Svega nekoliko parkova za tako veliki grad. Problem sa parkingom gotovo u celom gradu. Kontejneri za đubre na parking mestima, doduše, situacija je bolja od uvođenja podzemnih kontejnera. Mnogi ovde savetuju odlazak iz grada, isto tako se stalno savetuje odlazak iz države. Voleo bih da vidim da se ljudi okupe sa kukama i motikama i brane ono do čega im je stalo. Dok god se ne krene sa protestima, vrhuška iz vlasti i njihovi kompanjoni će da rade što im se prohte. Drage komšije sa Novog Naselja, organizujte se i izađite i čuvajte ono do čega vam je stalo. Hajde da prestanemo da bežimo i da počnemo da uređujemo grad, selo, državu koju volimo.
  • Vesna

    22.01.2021 17:02
    park
    Sramota je što će uništiti ovaj, za mene, najlepši deo grada.
    Počeli su park i naravno nikada ga neće završiti! Hoće solitere! Sramota !
    Zgrada ne bi ni smela da se gradi ako ispod nije garaža sa najmanje onoliko parking mesta koliko ima stanova.
    Nisu u stanju ni trotoar da naprave od Bulevara Evrope do Stojana Novakovića,a kamoli park.
    Sa te strane je uvek blato. Preko puta nas gaze biciklisti, jer to niti je biciklistička staza niti trotar.
    Ne zanima njih čist vazduh, zelenilo, nego samo kako da prodaju zemlju investitoru (i ove sad a i one pre). Kakvo ruglo su napravili od Nove Detelinare a imali su primer na Novom Naselju koliko treba ostaviti prostora za zelenilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti