Studio "M" i zgrada Radio Novog Sada predati Pokrajinskoj vladi

Zgrada Radio Novog Sada i Studija "M", koja je bila u vlasništvu Radio-televizije Vojvodine, predata je u nadležnost Pokrajinske vlade.
"Naša dužnost je da očuvamo ovaj objekat. U toku je priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju Studija 'M' i verujem da ćemo u narednih nekoliko nedelja imati i građevinsku dozvolu. On će, nakon rekonstrukcije, i u budućnosti nastaviti da funkcioniše kao i do sada, nudeći koncertne i kulturne sadržaje", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
Kada je reč o prostorijama Radio Novog Sada, ideja Pokrajinske vlade je, kako je naveo, da u njima bude smeštena kulturna baština 20. veka.
 
"U tom objektu želimo da čuvamo našu bogatu kulturnu baštinu i arhivu filma, stripa, književnosti, da je digitalizujemo i na jednom mestu predstavimo u modernoj formi. Ovaj objekat biće poseban, originalan i jedinstven hram kulture", izjavio je Mirović.
 
 
Studio "M", arhitektonsko remek-delo Pavla Žilnika, zaštitni je znak Radio Novog Sada, izgrađen šezdesetih godina prošlog veka. Jedini je prostor u gradu koji u sebi spaja koncertnu dvoranu i studio za snimanje i prenose. 
 
Zgrada Radio Novog Sada nastala je kao Dom novosadske zanatske mladeži i sagrađena je pre Tanurdžićeve palate i zgrade Banovine.
  • Bivsi Zaposleni

    08.02.2021 11:11
    Secam se Studija M od prvog dana,,,,,U vreme kada je sagradjen je bio je u rangu svetskih studija,i stvarno je sluzio svojoj svrsi i imao zavidan renome..Dolaskom devedesetih i sunovratom svega ,tako pocinje i propadanje tog studija,,,,Uvek,kao i u svim drzavnim firmama, zaposleni u studiju M su uglavnom radili za sebe,koristeci resurse tog studija ,a tako je habana i nestajala vredna i skupa oprema ,kao sto su mikrofoni,uredjaji za snimanje itd,,,,U jednom momentu je nestao komletan sistem za snimanje zvuka vredan vise desetina hiljada eura,,,,To je funkcionisalo kao privatan studio od par tonaca i njihovih nadredjenih,,,Imali su i imaju svoje firme otvorene na nekog pouzdanog,a studio je koristen za privatan biznis u velikom broju slucajeva.Na kraju nisu ni klime radile koliko je bilo cerupanje,,,,skupe stvari kao sto su mikrofoni vredni po nekoliko hiljada eura su rashodovani i zavrsili su u privatnim rukama.Mogao si snimati ako napravis dil sa nekima od njh,posto su ,kada bi radili za dzabe bili izuzetno neljubazni i nezainteresovani,,,osim ako ne podmazes, ,,Uvek su postojale interesne sfere i dobro je da je i toliko izdrzao,,,,objekat je vrhunski,i bio bih Vam zahvalan da objavite ovo .posto su svi uzimali a niko nista nije ulagao.To je na zalost prica o tom studiju.Nadam se da ce bar neko nekada vratiti stari sjaj, da ozivi ovaj predivan i akusticki zaista i odlican prostor,,,ovi sadasnji ne verujem posto verovatno ni ne znaju sta je tonski studio,,,hvala
  • Lala

    06.02.2021 23:00
    Ta, mante se tih hramova, imamo toga zadosta, gradite zatvore, trebaće vam.
  • Coa

    06.02.2021 19:59
    E zato je trebalo praviti rtv na salašu... Da bi sns dobio zgrade u centru grada... Parteistadt, if you know what I mean...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti