Provera članova Gradskog veća: Protiv koga su podnete krivične prijave i zbog čega

Četiri člana Gradskog veća Novog Sada pod proverom su Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva jer su protiv njih podnete krivične prijave.
Provera članova Gradskog veća: Protiv koga su podnete krivične prijave i zbog čega
Foto: 021.rs
Reč je o dve krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, jednoj krivičnoj prijavi za trgovinu uticajem i jednoj krivičnoj prijavi za zloupotrebu položaja odgovornog lica, a sve su u fazi prikupljanja potrebnih obaveštenja, poručuju za 021.rs u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.
 
Krivične prijave postoje protiv gradonačelnika Novog Sada i predstavnika Gradskog veća Miloša Vučevića, članice veća za obrazovanje Dine Vučinić, člana veća za komunalne poslove Zdravka Jelušića i članice veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Branke Bežanov.
 
Predmet krivične prijave bio je i član veća za upravu, propise i urbanizam Milovan Amidžić, ali prijava protiv njega je odbačena, navode u tužilaštvu za naš portal. Preostali članovi veća nisu opterećeni istragom u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.
 
Kad je reč o prijavi protiv prvog čoveka Novog Sada, reč je o sada već famoznoj anonimnoj krivičnoj prijavi iz 2019. godine koja obuhvata i direktora "Šajkaške" Slobodana Milića i njegovu suprugu. Tada je predsednik Gradskog odbora Narodne stranke i bivši predsednik Skupštine grada Novog Sada Borislav Novaković saopštio da se u Gradskoj kući nalazi uzbunjivač koji dostavlja dokaze o, kako je tvrdio, ustupcima koje je Vučević omogućio da bi bračni par Milić zaradio novac u građevini - Grad je, navodno, u postupku eksproprijacije po visokim cenama otkupljivao parcele koje je prethodno Milićeva firma kupila po niskim cenama.
 
Fama u vezi sa ovom pričom trajala je nekoliko nedelja, a izazvala je i reakciju gradonačelnika, koji je objavio uverenje da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Međutim, to uverenje nije se odnosilo na istragu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu, gde se nalazi pomenuta krivična prijava. Vučević je u više navrata negirao sve optužbe koje su bile iznete. Cela priča o ovoj temi nalazi se OVDE.

Nakon objavljivanja teksta redakciji portala 021.rs javio se advokat Milan Đukić, koji zastupa Miloša Vučevića, sa željom da objasni situaciju i da ukaže na to da se protiv gradonačelnika Novog Sada ne vodi nikakav krivični postupak.
 
"Ističem da se protiv Miloša Vučevića ne vodi krivični postupak ni pred jednim sudom, niti tužilaštvom u Republici Srbiji, o čemu posedujemo uredna uverenja. Tekst koji ste objavili vezan je za krivične prijave koje su podnete protiv nekih lica. Sam čin podnošenja krivične prijave ne znači da se protiv određenog lica vodi krivični postupak, a naročito kada se radi o tzv. anonimnim krivičnim prijavama. Dakle, u pitanju je krivična prijava, inicijalni akt ili obaveštenje određenog organa, a ne sama po sebi činjenica da se protiv nekog vodi krivični postupak. Prikljupanje podataka takođe nije vođenje krivičnog postupka, niti se u istu ravan može staviti. Ponavljam, protiv Miloša Vučevića se ne vodi nijedan krivični postupak ni pred jednim tužilaštvom, ni pred jednim sudom", poručuje Đukić.
 
Inače, kazna za trgovinu uticajem je, prema Krivičnom zakoniku, zatvor u trajanju od šest meseci do 10 godina.
 
Kad je reč o Zdravku Jelušiću, aktuelnom članu veća, bivšem predsedniku Skupštine grada i prethodno odborniku, krivična prijava se odnosi na zloupotrebu položaja odgovornog lica i nije u vezi sa vršenjem javne funkcije, već sa krivičnim delima protiv privrede. Jedina javnosti poznata afera koju je Jelušić imao u vezi je sa njegovom bivšom firmom Ipsylon, koja je razvila softver i koji je 2016. godine pod sumnjivim uslovima kupilo JKP "Put" za 80.000 evra. Priču je otkrio N1, a detalji se nalaze OVDE.
 
Kazne za dokazanu zloupotrebu položaja odgovornog lica su zatvor u trajanju od tri meseca do 10 godina, u zavisnosti od toga kolika je pribavljena imovinska korist ili naneta šteta u zloupotrebi. 
 
Protiv članica veća Dine Vučinić i Branke Bežanov podnete su krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, o kojima u ovom trenutku nema više detalja. Ukoliko krivica bude dokazana, kazne za zloupotrebu službenog položaja su, u zavisnosti od stepena zloupotrebe i pribavljene imovinske koristi, od šest meseci do 12 godina.
 
Članica veća Branka Bežanov kaže za 021.rs da nije upoznata sa informacijom da postoji podneta krivična prijava. Kako kaže, ne zna ni na šta bi ista mogla da se odnosi. I članica veća Dina Vučinić navodi za 021.rs da nije upoznata sa postojanjem pomenute krivične prijave.
 

Informacije VJT u Novom Sadu by Gorica Nikolin on Scribd

Kreiranje ovog sadržaja podržala je organizacija The European Endowment for Democracy (EED).

  • MNĐ

    15.02.2021 18:55
    Ne mesajte babe i zabe
    Ne stavljajte u isti kos sve clanove SNS-a, jeste da je 90% clanova tuga, cemer, jad, ali Od Boljih ljudi je Pajovic! Cist i posten covek! Svaka cast za takve clanove, ostali
  • JA

    12.02.2021 13:28
    Kako da ne,
    to će biti kadija te tuži kadija ti sudi
  • Jovana

    12.02.2021 11:53
    Niko ne spominje Kristinu Karaic podpredsednicu skupstine grada...I za koga zavrsava poslove na stetu Novog Sada i nas gradjana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti