FOTO, VIDEO: Otkriven spomenik Tarasu Ševčenku u Novom Sadu

Spomenik ukrajinskom pesniku i slikaru Tarasu Ševčenku danas je otkriven u Novom Sadu.
FOTO, VIDEO: Otkriven spomenik Tarasu Ševčenku u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Bista se nalazi u Aleji Mike Antića (zelena površina na delu Bulevara cara Lazara, prekoputa Tehnološkog fakulteta, neposredno pored vrtića) i poklon je ukrajinskog grada Lavova, a izradio ju je ukrajinski vajar Volodimir Cisarik.

Spomenik su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Grkokatoličke crkve koji su osveštali spomenik, kao i predstavnici Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Saveza Rusina i Ukrajinaca, kao i katedre ukrajinskog jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ambasador Oleksandar Aleksandrovič je izjavio da je spomenik ukrajinskom pesniku i slikaru postavljen zahvaljujući pobratimskim vezama Novog Sada i Lavova, ličnim naporima gradonačelnika oba grada i podršci predsednika obe države. On je pročitao ličnu poruku gradonačelnika Lavova Andrijasa Dovoha.

"Uveren sam da će ovaj poklon podstaći dalju saradnju između naših gradova. Drago nam je da će spomenik ukrajinskom pesniku postati simbol koji na još jedan način povezuje naše građane", stoji u pismu.

Amabasador Aleksandrovič naglasio je da Taras Ševčenko ima sličan značaj za ukrajinski narod kao što za srpski narod ima Vuk Karadžić, te da su obojica bili snažni borci za slobodu i ravnopravnost svih slovenskih naroda. On je dodao da postoji 1.384 spomenika Tarasu Ševčenku, od toga se 128 nalazi u 42 zemlje širom sveta.

"Novi Sad će inicirati podizanje spomenika Vuku Karadžiću u Lavovu, a u tom gradu već postoji ulica sa imenom našeg velikana. To će biti još jedna potvrda dobrih odnosa između naših naroda, a u Novom Sadu odavno jedna ulica nosi naziv po Tarasu Ševčenku", naveo je gradonačelnik Miloš Vučević.

Povodom kritika što je Novi Sad prihvatio postavljanje ovog spomenika, posebno zbog sukoba Rusije i Ukrajine, Vučević je naveo da Srbija ne drži ničiju stranu i želi da slovenski narodi nemaju međusobne sukobe.

"Što se tiče tih velikih Srba što uvek misle da znaju sve, mogu samo da ih podučim ili podsetim da u Moskvi postoji ulica Tarasa Ševčenka koja vodi ka Kijevskoj železničkoj stanici. Ako to Moskva ima, ne znam šta je problem sa Novim Sadom", izjavio je Vučević.

Podsetimo da je inicijativa za postavljanje spomenika pokrenuta 2017. godine i to je prihvatila lokalna uprava. Postavljanju spomenika su se protivile opozicione stranke DSS i SRS, uz ocenu da se radi o osobi koja se više proslavila kao borac za nezavisnost Ukrajine od Rusije, nego kao kulturni radnik. Ove dve stranke su navele i da je vrlo sporno što bistu poklanja Lavov koji je poslednjih godina uporište ukrajinskih neonacista.

  • Zeljka

    13.02.2021 02:24
    Mika Antic
    Bilo bi lepo da u Aleji Mike Antica imamo i spomenik njemu posvećen.
  • Gaga

    11.02.2021 15:36
    Ima li kakvih spomenika da sendvicari mogu da ih oblizuju?
  • Čika

    11.02.2021 08:12
    Kao i Uzeiru na Keju
    Lepše je videti spomenik nekom, za nas manje značajnom, pesniku nego nekom naci-političaru i/ili ubici, a imamo i takvih u gradu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti