Predlog da se most u Novom Sadu nazove po Đoletu: Simbol multikulturalnosti koju je promovisao

Nevladina organizacija Vojvođanski klub predložila je da novi železničko-drumski most u Novom Sadu dobije ime po preminulom pesniku i piscu Đorđu Balaševiću, jer je, kako navode, most simbol multikulturalnosti koju je Balašević negovao i promovisao na prostoru nekadašnje Jugoslavije.
Predlog da se most u Novom Sadu nazove po Đoletu: Simbol multikulturalnosti koju je promovisao
Foto: 021.rs
"U trenutku kada se širom regiona javljaju inicijative za različito odavanje počasti ovom legendarnom kantautoru, Vojvođanski klub je mišljenja da je davanje naziva novom mostu po Đorđu Balaševiću simbolički najprikladniji način da mu se Grad zahvali za sve što je za njega uradio, živeći i čuvajući duh Novog Sada, pronoseći njegovo ime i slavu", rečeno je agenciji Beta u Vojvođanskom klubu.
 
Dodali su da je most simbol multikulturalnosti koju je Balašević negovao.
 
"Most je spona prema jugoslovenskom regionu, koji se ovih dana uz toliko emocija oprašta od Balaševića, od Ljubljane preko Zagreba, Sarajeva, Beograda i Podgorice do Skoplja, most je i tema njegovih pesama", piše u saopštenju.
 
Vojvođanski klub je najavio da će ovu inicijativu i zvanično podneti Skupštini grada Novog Sada.
 
Taj most je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, a obnovljen je uz pomoć Evropske unije i ponovo pušten u saobraćaj 2018. godine. Reč je o mostu preko kojeg ide tranzitni magistralni drumski saobraćaj i međunarodna železnička pruga.
 
Kada se pređe Dunav iz pravca Petrovaradina, most izbija na naselja Podbara i Salajka. Salajka je stari deo Novog Sada, u kojem je Balašević proveo ceo život.
  • Njenjanjaa

    21.05.2021 10:41
    Postovanje
    Ono sto je Djole Balasevic uneo u muziku,ne verujem da ce iko ikad da bude ni priblizan njemu.
    Ti stihovi,govor,pevanje na tako cudan i poseban nacin ne samo da su ga izdvajale od svih balkanskih umetnika vec je bio nesto posebno,neobicno i magicno!
    Samo zelim da mu se zahvalim sto je uneo jednu posebnu velicinu sebe i razbistrio jos jedan pogled na svet.
    Mnogo volim njegove pesme i njegovo predstavljanje publici.
    On nam je bio toliko dragocen da prosto nismo smeli da dozvolimo da ga izgubimo,nema vracanja kazaljka u nazad,sta je-tu je.
    Smatram da novi most treba nositi njegovo veliko ime i prezime ,ne treba menjati imena ulica cuvenih velikana al saglasan sam za nove ulice da dobiju naziv po njemu,bar jedan velik spomenik u centru grada i vecno secanje.
  • Vesna

    21.04.2021 00:36
    Neka je po njegovom izboru
    U jednom od snimaka, ne znam više da li je u pitanju koncert ili intervju jer sam ih neprebrojivo pregledala ovih dana, ima zabeleženo da veruje da će dobiti makar jednu od ulica u Novom Sadu. Neko će se sigurno setiti odakle je to: "... samo da ne bude uz Janiku..." ♥️ Tad je sve zvučalo šaljivo. Više nije.
  • marko

    25.02.2021 15:38
    U njegovo novom sadu djole sem spomenika treba da dobije,trg,bulevar kao i ulicu zasluzio je....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti