Grad pravi plan kako da se Novosađanima podele subvencije za kupovinu bicikala

Gradska uprava za zaštitu životne sredine trenutno planira na koji način da podeli ukupno osam miliona dinara građanima u vidu subvencije za kupovinu bicikala.
Grad pravi plan kako da se Novosađanima podele subvencije za kupovinu bicikala
Foto: Pixabay
Uprava je pripremila radnu verziju pravilnika za dodelu sredstava, a na kojem će biti izmena i dopuna budući da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji će dodeljivati ovu vrstu subvencija građanima. 
 
U svrhu analize radne verzije pravilnika, u koju je 021.rs imao uvid, prošlog petka su nadležni pozvali na sastanak udruženja u oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i biciklizma, na konsultacije i razmenu mišljenja. 
 
Šta piše u radnoj verziji pravilnika?
 
Budući da su u pitanju sredstva iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, resorna uprava ne može samostalno i direktno da podeli novac građanima. Mora da raspiše konkurs i prenese novac izabranom udruženju, a koje će potom biti zaduženo za ceo postupak i za to će dobiti naknadu.
 
Ono što nije definisano radnom verzijom pravilnika je pitanje sukoba interesa - kako obezbediti da posao ne dobije neko ko se bavi prodajom bicikala i može da, na primer, popustima obezbedi sebi veći promet.
 
Udruženje koje će dobiti ovaj zadatak mora da bude registrovano i da se bavi zaštitom životne sredine i/ili biciklizmom. Može da konkuriše i više udruženja koja će zajedno obaviti ovaj zadatak. 
 
Kad komisija (koju imenuje gradonačelnik) odabere udruženje (ili više njih) za sprovođenje dodele subvencija i to potvrdi gradonačelnik, ide se na raspisivanje javnog poziva građanima. 
 
U radnoj verziji pravilnika nije definisan kriterijum dodele novca, što je jedno od većih pitanja koje tek treba da bude regulisano. Ono što je nezvaničan predlog gradske uprave, a koji je iznet na okruglom stolu, jeste da kriterijum bude redosled prijave na javni poziv putem mejla - ko se prvi javi. 
 
Takođe, nadležna uprava je stava da bi iznos koji svaki građanin može da dobije bude fiksni i isti za sve, a u iznosu koji omogućava sufinansiranje nabavke bicikla barem prosečnog kvaliteta. Građani bi morali da računima pravdaju svoju kupovinu, što je takođe pitanje koje dodatno mora da se razradi i definiše.
 
Građani bi novac dobili na tekući račun koji dostave.
 
"Lica koja ispunjavaju uslove, u okviru broja određenog Javnim pozivom, su u obavezi da u roku dostave propisanu dokumentaciju. Licima koja se nađu na listi u okviru broja određenog Javnim pozivom, pojedinačan iznos sredstava utvrđen javnim pozivom biće uplaćen na tekući račun koji lice dostavi. Lica koja u predviđenom roku ne dostave propisanu dokumentaciju gube pravo na podršku za nabavku bicikla.  U tom slučaju, pravo na podršku za nabavku bicikla ostvaruje lice koje je sledeće na listi, a do popunjavanja broja predviđenog Javnim pozivom. Lice može da ostvari pravo na podršku za nabavku bicikla jednom u 3 godine", navodi se u članu 20 radne verzije pravilnika koji je sačinila Gradska uprava za zaštitu životne sredine.
 
Udruženje koje bude sprovodilo dodelu subvencija biće dužno da dostavi izveštaj upravi.
 
Predstavnici udruženja su na okruglom stolu izneli svoja mišljenja i predloge o uslovima, između ostalog da, na primer, roditelji mogu da konkurišu za kupovinu dečjeg bicikla. Još uvek nije poznato kad će se tačno krenuti u realizaciju ovog programa.
 
"Okruglom stolu, pored predstavnika Uprave, prisustvovali su predstavnici 19 udruženja zainteresovanih za ovu oblast koja su svoj doprinos dala kroz konstruktivnu raspravu iznoseći svoja zapažanja i viziju na koji način bi se što svrsishodnije realizovale aktivnosti predložene Pravilnikom", poručili su u upravi nakon sastanka.
 
Podsetimo, Grad Novi Sad odlučio se za ovaj vid subvencija na predlog Novosadske biciklističke inicijative, koja je ideju digla na republički nivo i dobila podršku. Priču o tome čitajte na OVOM LINKU.
  • vesna

    21.03.2021 19:52
    pozitivno
    koji ste zlojebi, pa vama niko nikad neće ugoditi, kad se daje ne valja, kad se ne daje ne valja, u čemu je vaš problem, podržavam akciju

  • Milan

    23.02.2021 21:16
    Most Slobode
    Bolje da se ulozi u pravljenje staze od zaustavne trake koja se NE koristi na Mostu Slobode da omoguce odlazak bajsom do grada kamenicanima i odlazak novosađanima do Kamenickog Parka da nas panduri ne love i ne kaznjavaju...za bajk se pare nađu,svakako ce da padne neka zloupotreba.
  • Bojan

    22.02.2021 15:49
    @Shimmy

    Pazi ja isto teram bajs kod majstora, ali ako ti je sitna opravka "ćerdanje mentalnih resursa", onda ih stvarno nemaš mnogo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti