Posle godinu dana čekanja dobijen odgovor zašto nema zbora o "Novom Sadu na vodi" - korona

Predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović nije odobrila održavanje zbora građana u Mesnoj zajednici "Ostrvo", pozivajući se na aktuelne propise i ograničenje broja prisutnih građana na zatvorenim i otvorenom prostoru.
Posle godinu dana čekanja dobijen odgovor zašto nema zbora o "Novom Sadu na vodi" - korona
Foto: 021.rs
Građani Limana tražili su još pre godinu dana zbor građana kako bi se upoznali sa planovima za najavljenu izgradnju "Novog Sada na vodi" - na prvi zahtev za sazivanje zbora nikada nisu dobili odgovor od mesne zajednice, pa su se obratili osobi na funkciji koja ima pravnu snagu da zakaže zbor, a to je predsednica Skupštine grada.
 
Iako gradski organi, pa i Skupština grada, već mesecima i uprkos aktuelnoj epidemiološkoj situaciji održavaju redovne i svečane sednice, komisiju za planove i druge aktivnosti sa desetinama prisutnih, a u većem prostoru, sada to neće biti slučaj.
 
Kako za 021 navodi pisac i istoričar umetnosti Nebojša Milenković, koji je u ime svojih komšija inicirao zbor, činjenica da im je zahtev odbijen još jednom pokazuje cinizam vlasti kad je u pitanju odnos prema građanskim inicijativama, a koji traje godinama unazad. 
 
"Od trenutka predaje zahteva od Savetu mesne zajednice nisam dobio apsolutno nikakav odgovor — ali mi je zato sam gradonačelnik, kojem, podsećam, dopis uopšte nije upućen, 'odgovarao' najprizemnijim uvredama i ličnim diskvalifikacijama na u svojoj privatnoj emisiji koja se emituje na RTV-u. Iako nam je ostvarivanje prava na lokalnu samopravu garantovano zakonima ove zemlje — očito da maksima 'Novi Sad grad po meni građana' više ne važi, pošto je on u međuvremenu postao 'grad po meri Galensa. Pitanje uređenja prostora priobalja u ovom trenutku jeste ključno urbanističko, kulturno, socijalno, bezbednosno pa i zdravstveno pitanje Novog Sada. Na tom prostoru naš grad će i doslovno i metaforički prodisati – ili će, realizacijom ovog 'projekta' u njemu biti ubijen svaki urbanistički i ekološki smisao. Zato bi, kad već govori o 'investicijama' Miloš Vučević zapravo trebalo da odgovori na pitanje: Kako to Novi Sad kao grad ne vidi nikakav interes u dugoročnom, strateškom ulaganju u zdravlje njegovih građana — pošto SNS ni u čemu nije toliko dosledna koliko je 'dosledna' u svom ratu koji je objavila zelenilu?", pita Milenković.
 
Naš sagovornik je početkom januara pisao i Gradskoj upravi za opšte poslove, zahtevajući upravni nadzor nad Mesnom zajednicom "Ostrvo", ali je dobio odgovor da je "mesna zajednica samostalna u svom radu" - što mu se čini apsurdnim jer se upravo žalio na nerad mesne zajednice. 
 
Tumačeći odgovor koji je dobio od predsednice Skupštine, smatra da je korona savršen izgovor.
 
"Naposletku, zbor građana ne mora da se održi u prostorijama mesne zajednice ako se proceni da je epidemiološki nebezbedno - može u Sali Skupštine grada, bilo gde, ukoliko za to postoji volja i iskazana svest da građani imaju pravo na izjašnjavanje o pitanjima koja se tiču strateških pravaca razvoja Novog Sada", navodi Milenković za 021.rs.
 
 
Podsetimo, sednice Skupštine grada održavaju se u Velikoj sali Skupštine APV, poštujući distancu između prisutnih, kojih je daleko više od 25 ljudi neophodnih za zbor građana.
 
Urbanistički plan za projekat "Novi Sad na vodi" još uvek nije usvojen, niti je stigao na javnu raspravu. O tome šta su potencijalni planovi sa ovim područjem javnost je uglavnom saznavala od nevladinih organizacija. Više o ovoj temi i problemima u vezi sa njom čitajte na OVOM LINKU.
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nedavno je saopštilo da se protivi urbanizaciji poslednje prirodne obale Dunava u Novom Sadu na području Šodroša i okoline, jer tu obitava 139 vrsta ptica, od kojih je 35 sa nacionalne crvene liste.
  • Ns

    23.02.2021 04:46
    Ml
    U sta se pretvorio NS ne mogu da verujem.
  • NS

    22.02.2021 22:07
    Zasto kazete gradjani a mislite na aktiviste
  • xqt

    22.02.2021 20:18
    Zlatni period za marifetluke
    Interesantno da se niko nije pozivao na mere u vreme izbora, u vezi fudbalske utakmice, otkrivanja spomenika, u vreme patrijarhove smrti. Gotovo da čovek pomisli da nazadnjaci potežu mere shodno njihovim potrebama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti