Pokrajina se ponovo zadužuje: Potrebno 700 miliona dinara za odbranu od grada

Pokrajinska vlada i ove godine će se zadužiti kako bi finansirala kapitalne investicije - uzeće kredit od najviše 700 miliona dinara kako bi uvela sistem automatizovane odbrane od grada na području raketnog centra Bajša i Samoš.
Pokrajina se ponovo zadužuje: Potrebno 700 miliona dinara za odbranu od grada
Foto: 021.rs
O ovom novom zaduživanju Pokrajinska vlada odlučila je na sednici 18. novembra prošle godine, ali o tome nije izdala obaveštenje za javnost. Na predlog odluke o novom zaduživanju odobrenje je pre nekoliko nedelja dalo Ministarstvo finansija, a sutra će se o ovom predlogu raspravljati na sednici Skupštine Vojvodine.
 
Pokrajinska vlada procenila je da mora da se zaduži kako bi sprovela planirani trogodišnji projekat, vredan ukupno 1,4 milijarde dinara, koji je proglasila kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Vojvodinu. Platiće ga delom iz pomenutog kredita, a delom iz svog budžeta i drugih izvora finansiranja. 
 
Pokrajina se prošle godine već zadužila da bi finansirala radove na automatizaciji radarskog sistema Fruška gora, jednog od tri radarska centra u Vojvodini i ti radovi su počeli u julu 2020. godine. Sada će se zadužiti da bi se obezbedio novac i za preostala dva radarska centra, Bajša i Samoš.
 
"Daljom automatizacijom na području radarskih centara Samoš i Bajša postigao bi se jedinstven sistem automatizovane odbrane od grada, doprinelo bi se bržem, pravovremenom i preciznijem delovanju na gradonosne oblake, usled čega bi se povećala efikasnost sistema odbrane od grada na teritoriji čitave Vojvodine. Materija koja se propisuje ne može se rešiti bez donošenja Pokrajinske skupštinske odluke o zaduživanju za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda", navodi se u predlogu odluke, koja će biti pred poslanicima.
 
Od ukupnog iznosa, ove godine će biti povučeno 462 miliona dinara, a sledeće godine 238 miliona dinara. Banka u kojoj će se Pokrajinska vlada zadužiti biće odabrana putem javnog poziva, na osnovu najniže ponuđene efektivne kamatne stope (ali ne više o 2,5 odsto). Planira se dugoročni kredit u trajanju od šest godina, sa uračunatom godinom grejs perioda i polugodišnjom otplatom rate po osnovu glavnice duga.
 
"Postavljanjem mreže automatskih lansera umesto trenutnih manuelnih na ukupno oko 141 lokacija (Bajša) i 130 lokacija (Samoš), uspostaviće se potpuna automatizacija procesa zasejavanja olujno-gradonosne oblačnosti jer će se postojeći automatski način za određivanje komandi za zasejavanje (hardversko-softverski paket HASIS - Hail Suppression Information System) u potpunosti zaokružiti daljinskim prenosom komandi do lansirnog mesta i time obezbediti velika preciznost pravovremenog unosa reagensa u ciljane delove oblaka", navodi se o ovom projektu u planovima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u budžetu APV za tekuću godinu.
 
Pokrajina očekuje da će ugovor o kreditu sklopiti u julu.
 
Produžuje se rok za povlačenje novca u prethodnom zaduženju Pokrajine
 
Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine APV nalazi se i izmena postojećeg zaduženja u koje je Pokrajina ušla prošle godine. Naime, Pokrajinska vlada prošle godine se u Vojvođanskoj banci zadužila 2,4 milijarde dinara kako bi finansirala kapitalne investicije u zdravstvu, ali i za pomenutu automatizaciju radarskog sistema Fruška gora. Budući da još uvek nije povukla sav potreban novac namenjen za zdravstvo, a da rok za tu mogućnost ističe krajem aprila, resorni sekretarijat za zdravstvo tražio je od banke produžetak mogućnost da povlači novac.
 
Naime, sekretarijatu za zdravstvo je za ulaganje u oblast zdravstvene zaštite prošle godine opredeljeno 1,8 milijardi dinara od ukupnog iznosa kredita, ali je sekretarijat do sada povukao samo oko 343 miliona dinara. U obrazloženju kašnjenja sa povlačenjem novca navodi se aktuelna epidemija, koja je usporila investicije. Vojvođanska banka odobrila je aneks ugovora i produženje roka za povlačenje preostalih 1,5 milijardi dinara do kraja oktobra ove godine, a tu informaciju sutra treba da usvoji i Skupština Vojvodine.
 
Stoga su ove izmene, navodi se u obrazloženju, tehničke prirode.
 
Inače, obaveze po osnovu javnog duga Vojvodine na dan 31. decembar 2020. iznose 5,3 milijardi dinara na ime glavnice duga, a projektovana kamata iznosi 185,9 miliona dinara. Pokrajina se zadužuje godinama unazad - osim prošlogodišnjeg zaduženja, koje je naišlo na kritiku skupštinske opozicije (čitaj na OVOM LINKU), Pokrajinska vlada se 2019. godine zadužila milijardu dinara, takođe za potrebe zdravstva. U iznosu od 1,6 milijardi i u istu svrhu digla je kredit i 2018. godine.
 
Šta je još na dnevnom redu?
 
Poslanici Skupštine Vojvodine na sutrašnjoj sednici odlučivaće o ukupno 11 tema, a dve su navedene u ovom tekstu. Raspravljaće se o projektima u oblasti visokog obrazovanja, zaštiti prirodnih dobara, prostornim planovima, o izveštaju u raspolaganju javnom svojinom, kao i o finansijskom poslovanju i završnom računu Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima za 2019. godinu.
 
Sednica, šesta po redu u novom sazivu, počinje u 10 časova u Velikoj sali Skupštine APV, a poslanici i svi prisutni dužni su da poštuju epidemiološke mere na snazi.
  • Janko

    24.02.2021 15:09
    Zaduživanje
    Pokrajina se iz godine u godinu zadužuje od kada je Mirović vodi. Najneuspešniji predsednik vlade Vojvodine ikada.
  • Dragan

    24.02.2021 13:39
    Ah
    Zar nismo Dodiku i stranci Karlovac-Karlobag-Oguli i Virovitica poklonili par stitina miliona ?A ovamo im poklanjamo kuće,stanove ?Verovatno i neo fašista iz Grčke je dobro došao.
  • g pen

    24.02.2021 13:22
    Pa ovi sto su u Pokrajini i gradskoj kuci se uspesno brane od grada. Ali od Novog Sada. I to decenijama, od bacanja jogurta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.