Pokrajina se ponovo zadužuje, milijarda potrebna za zdravstvo

Pokrajina planira novo kreditno zaduženje u iznosu od najviše milijardu dinara, a kako bi se kupila medicinska oprema za koju prethodna zaduženja i izdvajanja iz budžeta nisu bila dovoljna.
Pokrajina se ponovo zadužuje, milijarda potrebna za zdravstvo
Foto: 021.rs
Predlog odluke o zaduživanju za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, a koja se odnosi na nameru dizanja ovog kredita, naći će se sutra pred poslanicima Skupštine Vojvodine. Prema ovoj odluci, dugoročno zaduživanje može da bude najviše do milijardu dinara, s fiksnom kamatnom stopom do najviše tri procenata, na period od najmanje pet godina plus grejs period od godinu dana.
 
Pokrajina se i prošle godine zadužila milijardu dinara za kapitalne rashode u zdravstvu, a do kraja godine je iz ovog zaduženja povučeno blizu 400 miliona dinara (kupljeni CT aparati, angiosale...). Preostali novac biće povučen do sredine ove godine, ali je mišljenje nadležnih u Pokrajini da ta suma nije ni blizu dovoljna za kupovinu najsavremenije, a skupe medicinske i nemedicinske opreme. Zbog toga je sekretarijat za zdravstvo tražio dodatnih milijardu dinara, a Uprava za javni dug ovu mogućnost već je razmotrila i odobrila.
 
Inače, najhitnije potrebe zdravstvenih ustanova obuhvataju nabavku: magnetnih rezonanci, skenera, angiosala, RTG aparata, C lukova, ultrazvučnih aparata, laparoskopskih stubova, artroskopskih stubova, gastroskopa, bronhoskopa, anestezioloških aparata, respiratora, operacionih stolova, operacionih lampi, sterilizatora, kreveta za intenzivnu negu, dušeka za bolničke krevete, komunikaciju i informatičko povezivanje zgrada KCV, kao i druge opreme s liste prioriteta.
 
Takođe, trenutni javni dug APV 31. decembra 2018. godine bio je 5,9 milijardi dinara na ime glavnice, dok projektovana kamata, prema ugovorenoj stopi, iznosi 267 miliona dinara. 
 
Pokrajina planira da pun iznos novog zaduženja povuče 31. jula 2019. godine. Otplata kredita s kamatom (ukupno oko 1,1 milijardu dinara) trajaće, prema procenama, do 2025. godine. 
 
Kako je 021 već pisao, deo opozicionih poslanika u Skupštini Vojvodine bojkotovaće sutrašnju sednicu, u skladu sa "Sporazumom sa narodom", koji su na republičkom nivou potpisali lideri nekoliko opozicionih opcija. I uz bojkot, prisutni poslanici imaće dovoljno glasova da se izglasa donošenje odluke o ovom zaduženju.
 
Na dnevnom redu sutrašnje sednice nalaze se i pojedini prostorni planovi, predlog odluke o osnivanju preduzeća "Naučno-tehnološki park Novi Sad", kao i odluke u vezi sa finansiranjem i položajem saveta nacionalnih manjina.
 
Sednica počinje u 10 časova.
  • stella

    15.02.2019 00:06
    Zdravstvo je u katastrofalnom finansijskom stanju i treba u njega sto vise ulagati, to zna svako ko je bio prinudjen da se bolnicki leci. Ne samo u opremu, nego i u elementarne potrepstine: flastere, lekove, wc papir, posteljinu, hranu za bolesnike. Takodje bi trebalo podici i nove zgrade, da se klinike konacno isele iz zgrada sagradjenih u doba Marije Terezije. Takodje bi trebalo i finansijski nagraditi vredno, strucno, savesno i ljubazno medicinsko osoblje, isto kao sto bi i ono drugo trebalo prvo materijalno kazniti, a ako to ne pomogne, onda otpustiti.
  • novosađanka

    13.02.2019 15:05
    Na svim nivoima, vladajuća klika uzima kredite. Sve te novce pokradu a od obećanog ništa !
    Takva je priča i sa zaduživanjem za medicinsku opremu. Lovu će strpati u svoje džepove a mi ćemo se lečiti kao i do sada, pomoću konca i konopca.
    To što se ova vlast zadužila, vraća će naši unuci i praunuci.
  • Tokmak

    12.02.2019 19:06
    A šta je sa Kliničkim centrom Vojvodine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".