Novosadski stručnjak za deformitete kičme razvio softver za analizu posture - a za to je dobio i međunarodno priznanje

Novosadski "Scolio centar" je, u saradnji sa vodećim stručnjacima u oblasti deformiteta kičmenog stuba, poslednje dve godine proveo razvijajući i testirajući novi, sofisticiran način dijagnoze na kičmi - a za svoja saznanja i napore upravo je dobio međunarodno priznanje.
Novosadski stručnjak za deformitete kičme razvio softver za analizu posture - a za to je dobio i međunarodno priznanje
Foto: Scolio centar
Rad sa decom i odraslima sa problemima sa kičmom postaće sve temeljniji i efikasniji, obećavaju rezultati dvogodišnjeg istraživanja našeg stručnjaka Nikole Jevtića, internacionalnog Šrot (Shroth) instruktora i kineziterapeuta u saradnji sa kolegama sa Univerziteta Stafordšir iz Velike Britanije.
 
Njihova ideja je bila razviti precizan, visokofunkcionalan, ali i pristupačan softver koji će s velikom preciznošću i bez pojave zračenja analizirati posturu, mahom dece. Istraživanje je bilo dugotrajno i podrazumevalo je učešće brojnih ispitanika, ali su rezultati ohrabrujući i ovaj softver je već u upotrebi u "Scolio centru" u Novom Sadu.
 
Nikola Jevtić kaže za 021.rs da su saznanja do kojih je došao u partnerstvu sa profesorima iz Velike Britanije nagrađeni na nedavno održanoj naučnoj konferenciji Međunarodnog istraživačkog društva za poremećaje kičmenog stuba, a da se ceo projekat proširuje uključivanjem dodatne dijagnostike - Scolioscan-a, u saradnji sa dr Samrom Pjanić i sa timom lekara sa Zavoda za rehabilitaciju "Miroslav Zotović" iz Banjaluke.
 
"Naše istraživanje fokusiralo se na test i retest dece čije smo posture pratili u periodu od dve godine, s ciljem da razvijemo softver koji ima izvanrednu preciznost dijagnostike deformiteta kičme na neinvazivan način. Na osnovu nalaza koje dobijamo upotrebom softvera, znali smo tačno kako treba da delujemo sa vežbama kod dece i mladih - dobili smo bolju dijagnostiku deformiteta kičme. Na taj način radimo bolji posao i rezultati koje deca ostvaruju vežbama su sve bolji i bolji", priča Jevtić.
 

 
 
Na pitanje kakva će biti primena ovog softvera u širem okruženju, naš sagovornik objašnjava da se cilja na pažljivo osmišljene "school screening" programe, tačnije na školska testiranja dece određenih uzrasta, a kako bi se na vreme uočili i sprečili deformiteti kičmenog stuba.
 
"Usled pandemije koja je u toku, a koju prati trend sedentarnog načina života i nezdrave životne navike, očekuje se da će deformiteti kičmenog stuba biti sve veći problem mladih. Testiranjem velikog broja dece našim aparatom i softverom, kao i 'Scolioscanom', nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti napraviti formulu za pretpostavku deformiteta kičmenog stuba bez zračenja. Glavna referenca nam je rad sa prof. Tomom Šenonom i prof. Nachiapan Chockalingamoma sa Stafordšira, a saradnju smo prošili sa klinikama u regionu. Upravo smo dobili novu Vaicon aparaturu za praćenje kinematike - kretanja i koju primenjujemo na sportistima, a kako bismo locirali neke tegobe kojih profesionalni sportisti možda nisu ni svesni, a mogli bi da im predstavljaju problem", pojašnjava Nikola Jevtić iz "Scolio centra".
 
 
Inače, stručnjaci "Scolio centra" zaduženi su za brigu o stanju kičme naših sportista iz Rukometnog kluba Vojvodina i Odbojkaškog kluba Vojvodina. Mlađe selekcije odbojkaša i odbojkašica takođe se testiraju u "Scolio centru".
 
"Bitno nam je da kod sportista pronađemo sumnje na problem koji mora da se sanira na vreme, a na taj način sportisti će biti u najboljoj formi i igraće duže. Treniranje na tim nivoima, nažalost, ne ide bez određene štete, ali probleme nikako ne treba ignorisati", smatra naš stručnjak.
 
Detaljnije o radu "Scolio centra", koji se nalazi na Futoškom putu br. 1, saznajte na zvaničnom sajtu OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti