Jakšić: Javni dug Vojvodine uskoro dostiže nivo koji su naprednjaci kritikovali za vreme DS

Poslanici Skupštine Vojvodine danas odlučuju da se Pokrajina zaduži u iznosu od 700 miliona dinara za uvođenje sistema automatizovane odbrane od grada na području raketnog centra Bajša i Samoš.
Jakšić: Javni dug Vojvodine uskoro dostiže nivo koji su naprednjaci kritikovali za vreme DS
Foto: 021.rs
Sednica se održava bez prisustva velikog broja članova Pokrajinske vlade. Uoči početka sednice, novinarima se nije obratio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, niti je prisustvovao sednici. Novinarima se nije obratio ne predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
 
 
Novo dugoročno kreditno zaduživanje Pokrajinske vlade nije naišlo na odobravanje dela opozicije. Kako je uoči sednice poručio predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić, vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom je, tokom svojih opozicionih dana, oštro kritikovala ovakva kreditna zaduživanja tadašnje vlasti, ali je promenila stav.
 
"Srpska radikalna stranka će glasati protiv novog zaduživanja APV i najoštrije moguće se protivimo odluci Pokrajinske vlade da dodatno optereti i zaduži Vojvodinu posle prošlogodišnjeg kredita od 2,4 milijardi sa novih 700 miliona. Činjenica je da su 'dosmanlije' u onom prethodnom periodu zadužile Vojvodinu, međutim u poslednje četiri godine njihovim stopama ide i naprednjački pokrajinski režim. Podsetiću vas da su naprednjaci, dok su bili u opoziciji, prilično oštro kritikovali Pajtićev režim i ono što sada pokušavaju da brane", navodi Jakšić.
 
Pokrajina se prošle godine dugoročno zadužila, između ostalog, za potrebe ulaganja u zdravstvo i izgradnje Kamenice 3, kao i za uvođenje sistema automatizovane odbrane od grada na području Raketnog centra Fruška gora. Sa novim zaduženjem, javni dug Vojvodine biće izuzetno visok, dodaje Jakšić.
 
"Nemamo mi ništa protiv izgradnje novog objekta za dijagnostiku i lečenje onkoloških pacijenata, niti smo protiv uvođenja sistema automatizovane odbrane od grada - naprotiv, to su stvari koje je potrebno realizovati u Vojvodini, međutim mi se najoštrije protivimo načinu na koji to naprednjački režim planira da finansira. Izgradnja Kamenice 3 i uvođenje sistema automatizovane odbrane od grada morali su biti finansirani iz tekućih prihoda budžeta, a ne iz kredita. Bezbroj puta smo slušali prilično olinjalu frazu predsednika Pokrajinske vlade 'okupljanje oko projekata', međutim u ovom slučaju, umesto oko projekata, oni su se okupili oko banke da traže kredit, a kreditno opterećenje Pokrajine je godišnje oko 1,8 milijardi dinara. Sredinom 2016. javni dug APV je bio na nivou 8,5 milijardi dinara, koliko će iznositi sredinom 2021. godine kad se povuku kreditne tranše koje se planiraju", rekao je Jakšić na pitanje 021.rs da li je novo zaduživanje pokazatelj lošeg planiranja budžeta APV.
 
Poslanicima je novo zaduženje pojasnila pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović. Ona je pročitala odluke koje se donose i poručila da se nije išlo na zaduženje u celokupnoj vrednosti investicije u raketni centar Bajša i Samoš - 1,4 milijarde dinara, već se povlači 700 miliona zbog postepenih radova i boljih uslova kredita.
 
"Nismo hteli da se zadužujemo 1,4 milijardi, pa da ne budu povučene pare i da plaćamo penale, već smo se odlučili da povučemo dve tranše - sada jednu, pa kad se završi da se povuče druga tranša i da dobijemo jeftiniji kredit. Tražili smo kamatu do 2,5 odsto, a računamo da ćemo dobiti manju jer smo prošle godine dobili 1,83 odsto, dakle očekujemo do dva odsto. Mi sada zaokružujemo protivgradni centar u Vojvodini, gde ćemo biti zaštićeni na celoj teritoriji Vojvodine u protivgradnoj odbrani", navela je Jovanović.
 
 
Šta je sve na dnevnom redu današnje sednice saznajte na OVOM LINKU.
  • Новосађанин 8989

    26.02.2021 02:44
    Укинути АПВ
    Једнооставно. Укинути АПВ и нема више дуга. АПВ ионако само служи за ухлебљивање страначких паразита.
  • Lala

    25.02.2021 18:55
    Danin mali
    A poks opozicija mali lopovčići ćute, nečuju se e to je opozicija koja je izasla na izbore bruka i sramota tako da radikali u ovom ludilu izgledaju razumno
  • Ђенка

    25.02.2021 17:07
    ?
    Радикали на челу са Ђурађем су једина права опозиција овим лоповима у Влјводини

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.