Rast prosečne plate, ali standard ostaje nizak

Prosečna plata imala je značajan rast krajem godine, što nije neobična pojava usled bonusa i drugih isplata koje sleduju zaposlenima krajem decembra.
Rast prosečne plate, ali standard ostaje nizak
Foto: 021.rs
Novi Sad je imao najviše zarade u decembru u celoj Vojvodini, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prosečna neto plata zaposlenih u Novom Sadu je 77.193 dinara i oko 8.000 dinara je veća u odnosu na prethodni mesec, novembar.
 
Najniže plate u Vojvodini imali su zaposleni u Baču - 48.270 dinara neto.
 
Plate u javnom sektoru standardno su visoke i dominiraju kod zaposlenih na nivou državne administracije (čak 98.767 dinara neto). 
 
Zaposleni u zdravstvu i socijalnom radu u decembru su uspeli da "namaknu" prosečnu platu od 96.938 dinara neto, a prosvetari i zaposleni u kulturi imali su plate 88.958 dinara neto. Značajna je razlika u zaradama između zaposlenih u radnom odnosu i van radnog odnosa. Prema zvaničnoj statistici, neto zarada zaposlenih u radnom odnosu bila je 66.409 dinara, dok je zarada zaposlenih van radnog odnosa bila 40.924 dinara.
 
Svi ovi iznosi su, kao što je poznato, nerealna predstava prihoda u Srbiji i baziraju se na maloj broju onih koji imaju izuzetno visoke zarade. Dokaz za to je obračun koji vodi RZS i koji se zove medijalna zarada - iznos do god zarađuje polovina zaposlenih u celoj Srbiji. Taj iznos je 48.676 dinara neto, što znači da prosečan građanin Srbije zapravo zarađuje koliko i zaposleni u najsiromašnijoj oblasti u Vojvodini.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Mučenik

    27.02.2021 14:48
    VLASTI MAĆEHA PENZIONERIMA,
    Ministar Mali može biti muštuldžija radnicima, a "ubica ili grobar" penzionera. Prosečna plata u 2020. godine je porasla za 6.151 dinara , a penzija je narasla za krompir, tj. za čitavu nulu dinara. Prosečna penzija (27.767,63 dinara ili 236 евра) dostiže jedva 42.01% prosečne neto plate (66.092 dinara ili 562 evra), a kada su radikalizovani naprednjaci došli na vlasti taj procenat je iznosio 70%, žto znači da su penzionere ojadili za oko 30% za vreme svoje vladavine do sada. Tako treba penzionerima, oni samo su glasačka mašina predsedniku, za drugo mu i ne trebaju. Četiri godine otimao penzije, a sada je gura u sunovrat. Preživeće penzioneri, i pored njihovog ekonomskog sunovrata i rast troškova življenja, no kako, na žalost, samo se oni pitaju, a ne Mali i ΛV i neka im služi na i za čast..
  • Deny

    27.02.2021 05:10
    Nezadovoljstvo
    Pre ce biti da su ljudi postali nezasiti i prohtevi sve veci pa im je zato standard zivota sve manji
    Svi imaju po nekoliko auta,niko u kucama ne sadi baste nego oce lepu travu niko nehrani ni jednu zivotinju sve se mesne preradjevine kupuju kao i meso jaja mleko -a sve vestacko svi bi popili original sokove nema vise domacih sirupa svi bi mineralnu kao da obocna ne postoji ........ e pa zato je standard zivota mali jer bi svi da budu gospoda da zive americki ili zapadni san (a i oni ga ne zive) pa im je u javi tesko nezadovoljni su i nikada im nece biti dobro
  • Smarac

    26.02.2021 11:39
    Ajde ne smarajte vise sa tim standard nizak, medijana... Ja kad procitam ovu vest ispada da vi sa 021 kukate sto se prosecna plata povecava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti