Više od polovine onih koji dođu da se testiraju u Kovid centar na Novom naselju ima kovid

U Kovid ambulanti Doma zdravlja na Novom naselju svaki dan se beleži sve veći broj novozaraženih od kovida19, a porast broja pacijenata je toliki da je ova zdravstvena ustanova blizu rekorda iz novembra i decembra prošle godine.
Više od polovine onih koji dođu da se testiraju u Kovid centar na Novom naselju ima kovid
Foto: 021.rs

Za 021.rs u Domu zdravlja "Novi Sad" kažu da su za deset dana došli do toga da im je šest puta povećan broj pacijenta na dnevnom nivou. Tako je u utorak bilo 538 pregleda, od kojih su 363 bili prvi pregledi, što je 80 prvih pregleda više nego dan ranije.

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat za 021.rs kaže da su u Kovid ambulanti u periodu od juče pa sve do jutros, pošto se za neke još čekaju rezultati, za 215 od 363 osobe ustanovili da su pozitivne na kovid. Njih 153 je bilo pozitivno na antigenskom, a njih 62 na PCR testu. Navodi da to govori da je skoro 60 odsto pacijenata koji se jave obolelo od korona virusa i tako je već danima.

Bojat kaže da su nekoliko dana krajem februara imali više pregleda nego, na primer, u julu prošle godine za koji su mislili da je bio jedan od najgorih meseci. Međutim, za sada je to i dalje manje u odnosu na novembar i decembar koji su, ispostavilo se, ipak bili gori od jula. On kaže i da su među obolelima mahom osobe od 30 do 45 godina.

"Više naginje ka, ne jako mladoj, ali mlađoj kategoriji od 30 do 45 godina. Naravno da ima i drugih starosnih grupa, ali kada bi uradili preciznu statistiku najveći broj pacijenata bi bio do 45 godina", objašnjava Bojat.

Bojat dodaje da na osnovu iskustva iz poslednjih meseci očekuju da se nastavi rast broja obolelih, dodajući da ne treba zaboraviti da se u Novom Sadu pozitivni na kovid19 na dnevnom nivou registruju i u privatnim labaratorijama i Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Direktor Doma zdravlja kaže za 021.rs da građani treba da se pridržavaju epidemioloških mera i da se vakcinišu.

Dodaje da je Novi Sad ima više od 100.000 vakcinisanih prvom dozom neke od vakcina, s tim da je na punktu na Novossdskom sajmu prvu dozu primilo 82.129 građana, a drugu dozu više od 40.000.

Bojat kaže da danas treba da bude vakcinisano oko 1.500 do 2.000 građana, s tim da za prvu dozu imaju Fajzer, "Sputnjik V" i Astrazeneka vakcinu, a za drugu dozu ove tri i Sinofarmovu vakcinu.

  • Djole

    04.03.2021 19:08
    Kad provalite koliko je -30nm i koliko je mogućih 300nm onda ćete shvatiti šta je virus. I zašto nema lek protiv njega. Imate danas internet pa ne morte u biblioteku a hvalite se da ste literarni pa izvolite! Ajde malo trenirajte sudoku mozga.$rećno
  • Astra Zeneka

    04.03.2021 17:09
    Vakcina
    Osoba koja bukvalno ne izlazi iz stana i dobije vakcinu u cetvrtak. U petak temperatura u utorak pozitivan rezultat na koronu. Sigurna sam da je ipak dobila od vakcine. Jer ovo sto se kod nas zove vakcina je verovatno neko djubre loseg kvaliteta.
  • Pera NN

    03.03.2021 23:03
    @Majka je pozitivna03.03.2021 • 19:54
    Neukom narodu ne vredi ponavljati. Korona se ne moze dobiti od vakcine. Vakcina ne moze da izazove da se bude pozitivan na testu.
    Ako je korona dobijena posle vakcinacije a pre sticanja imuniteta, niste se dobro pazili i dobili ste je.
    Ajde se malo informiši i pročitaj nešto pre nego što druge nazivaš neukim.Od svake vakcine može da se dobije bolest upravo protiv koje je osoba vakcinisana,pitanje je jedino u kom procentu se dešava.Npr. kod vakcine protiv malih boginja je to 0,2% itd. Tako da Korona može da se dobije od vakcine protiv Korone i kao što primećujemo u dosta visokom procentu,i ne samo to nego i većina ljudi koji su primili vakcinu postaju prenosnici.To se u medicini zna od kada je nastala prva vakcina.Ne prozivaj ljude kad ni sam očigledno ne znaš ništa o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti