Kovid u Novom Sadu: Povećan broj obolelih i hospitalizovanih, KCV morao da angažuje dodatne klinike

Epidemiološka situacija u Novom Sadu pogoršala se u odnosu na prethodnih nekoliko dana.
Kovid u Novom Sadu: Povećan broj obolelih i hospitalizovanih, KCV morao da angažuje dodatne klinike
Foto: 021.rs
Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da je tokom prethodnog dana u Vojvodini registrovano 958 novih slučajeva, što je 566 slučajeva više nego juče. 
 
"U strukturi novih slučajeva 841 (87,7 odsto) je dokazan brzim antigenskim testom kod kojeg je potrebna velika količina virusa da bi pokazao pozitivan rezultat. Ovi pacijenti, u epidemiološkom smislu, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih", navodi Institut.
 
Ova zdravstvena ustanova dodaje da je manji broj novoobolelih potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa i ovi pacijenti nose manju količinu virusa, a koju ovaj test može da registruje. 
 
Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 280, među kojima takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom. Juče je u Novom Sadu bilo 125 slučajeva manje.
 
U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 9.733, dok ih je u Novom Sadu 2.983. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva. U odnosu na period od sredine februara, broj aktivnih slučajeva u Vojvodini se gotovo udvostručio.
 
Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u pokrajini kao vanrednu, sa porastom trenda obolevanja i visokim nivoima obolevanja. U ovom trenutku na teritoriji 40 opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna. Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nepovoljna na teritoriji pet opština. To su opštine Titel, Beočin, Kanjiža, Žitište i Irig.
 
Među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo koje čini više od 75 odsto slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.
 
"Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa. Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi", navodi ova zdravstvena ustanova.
 
KCV zbog više pacijenata pojedine klinike ponovo uveo u kovid sistem
 
U Novom Sadu je trenutno na bolničkom lečenju ukupno 298 kovid pacijenata, što je 17 više nego juče. Na respiratorima je ukupno 26 osoba, dok ih je juče bilo troje manje.
 
U Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici trenutno se leči 85 kovid pacijenata, od kojih je osmoro na respiratorima.
 
Pored velikog broja ambulantno pregledanih pacijenata na Klinici za infektivne bolesti, prethodnu noć u Kliničkom centru Vojvodine obeležio je veliki broj kovid pacijenata primljenih na bolničko lečenje i veliki broj kontrolnih pregleda pacijenata koji se nalaze na kućnom lečenju.
 
Trenutno, u Kliničkоm cеntru Vојvоdinе sе lеči 213 pаciјenata, od kojih je 18 na respiratorima. 
 
S obzirom na porast broja hospitalizovanih pacijenata, KCV je bio prinuđen da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete kao i da reorganizuje ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica. Тrеnutnо u kоvid sistеmu KCV su: Klinikа zа infеktivnе bоlеsti, Klinikа zа mеdicinsku rеhаbilitаciјu, Klinikа zа аbdоminаlnu hirurgiјu kao i pet intenzivnih jedinica gde se leče pacijenti sa najtežim kliničkim oblicima bolesti.
  • Pera

    09.03.2021 21:29
    Dve nedelje nakon masovnog okupljanja u centru grada povodom smrti Đorđa Balaševića od kovida se dešava da ima više slučajeva nego obično. Pitam se zašto je to tako... A da nije možda... Glupi narod, nikad neće prestati epidemija jer su ljudi nedokazni
  • Милан Антонијевић.

    09.03.2021 15:18
    Пуштали си и филмове:Мутаба вирус, Вариола Вера, Куга на тв у почетку епидемије.



    То је за мене ширење панике а као друга ствар ова системска болест се не може упоредити са КУГОМ, ВАРИОЛОМ ВЕРОМ па ни са тим МУТАБА вирусом.


  • pajo patak

    09.03.2021 13:19
    koji K....
    KCV već godinu dana leči upale pluća ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.