Javna preduzeća se hvale da su poslovala u plusu. Spasile ih subvencije iz gradskog budžeta

Novosadska javna preduzeća u 2020. godini poslovala su uglavnom sa dobitkom, pokazuje analiza i izveštaji koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada. Međutim, pažljivijim čitanjem istih dokumenata vidi se da stanje i nije tako sjajno, kao što se predstavlja u zaključcima.
Javna preduzeća se hvale da su poslovala u plusu. Spasile ih subvencije iz gradskog budžeta
Foto: 021.rs
Iako je korona virus prošle godine izazvao brojne probleme biznisu i javnim uslugama širom planete, to se baš i ne vidi u izveštaju o poslovanju gradskih preduzeća. Prema njemu, javna preduzeća su bila u finansijskom plusu u vrlo teškoj godini za poslovanje.

Međutim, ovo je samo privid, jer su se sva preduzeća, osim Novosadske toplane, oslanjala na donacije i pomoć iz budžeta grada. Dobijali su od više desetina miliona pa do više od milijardu dinara subvencija, kao i direktnu pomoć za otklanjanje posledica pandemije.

Zahvaljujući upravo tim direktnim isplatama iz budžeta, računi javnih preduzeća su ostali u plusu i mogli su na kraju da se pohvale kako su poslovali u dobiti. U pitanju je samo nastavak višegodišnjeg fingiranja izveštaja o radu gradskih javnih komunalnih preduzeća, koja po pravilu finansijsku godinu završavaju u plusu. 
 
To se može objasniti time što tokom godine bude po nekoliko rebalansa budžeta, kada se menjaju planovi, pa brojevi pokažu stanje boljim nego što jeste. Dobit javnih preduzeća postala je uslovljenja milijardama iz budžeta grada. I dok je pomoć iz gradskog budžeta preduzećima koja obavljaju komunalnu delatnost potpuno očekivana i potrebna, novosadski komunalni servisi pokazuju veliku zavisnost od novca građana.

Naravno, kako se vidi iz "Analize poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća sa preduzetim merama za otklanjanje poremećaja u poslovanju u 2020. godini", nisu svi imali isti nivo subvencija.
 
Gradsko saobraćajno preduzeće je 2020. godinu završilo sa poslovnim prihodima nešto većim od tri milijarde, što je 89 odsto od planiranog, a na sličnom nivou i rashodna strana. Međutim, preduzeće je godinu završilo sa gubitkom od 58,5 miliona dinara.

Ovaj minus bi bio i veći da Grad nije uplatio stotine miliona dinara iz budžeta. Epidemija virusa korona je značajno uticala na javni prevoz u Novom Sadu. U jednom trenutku bila je obustavljena vožnja nedeljom, došlo je do pada prodaje markica i karata na svim linijama tokom čitave godine.

Uz to, u prvoj polovini godine je promenjen cenovnik i tada su umanjenje cene markica za prigradska naselja i uveden je značajan popust na godišnju kartu za učenike. Sve to uticalo je na zaradu GSP-a, jer su imali gotovo za trećinu manje prihode po osnovu prodaje markica i karata u odnosu na 2019. godinu, te su lane u kasu smestili 1,3 milijarde dinara. O padu prihoda govori i podatak o tome da je prodaja markica za zaposlene opala za 17 odsto, dok je za đake, građane i penzionere bilo čak 45 odsto manje prodatih markica. 
 
 
U izveštaju se navodi da je značajno povećane dotacije iz budžeta prvenstveno u cilju otklanjanja štetnih posledica prouzrokovanih pandemijom, pa su iz gradske kase dobili milijardu dinara za gorivo i štetu nastalu usled korona virusa, kao i još 855 miliona dinara za kapitalna ulaganja, za kupovinu autobusa i druga ulaganja. U GSP je radilo 1.297 radnika, što je manje od planiranih 1.310.

Parking servis je ostvario više od 96 odsto planiranih prihoda i rashoda, što je oko 550 miliona dinara na računu. Imaju neznatno smanjenje troškova poslovanja jer nisu realizovali deo planiranih poslova zbog vanrednog stanja. Ostvarena je skromna dobit od 380.124,87 dinara, ali ovde treba da se uzme u obzir da su iz budžeta grada, osim 35 miliona dinara za radove na parkiralištima, dobili i 30 miliona dinara u sklopu ekonomskog oporavka usled nastale štete zbog smanjenih prihoda kojima je kumovala pandemija.

Na Parking servis direktno je uticala pandemija, s obzirom na to da je tokom vanrednog stanja bilo dana kada je parking u gradu bio potpuno besplatan i preduzeće nije moglo da ostvaruje prihode. Imaju 226 zaposlenih, što je za šest više od plana. Šest ljudi je dobilo posao na određeno zbog zaposlenih koji su na bolovanju duže od 30 dana.

JKP "Put" je ostvario prihode od 66 odsto (1,1 milijarda dinara), dok je rashode imao na nivou od 62 odsto planiranih (nešto više od milijardu dinara), te su godinu završili sa neto dobiti malo većom od 51,1 milion dinara. Ovo preduzeće, kao i uvek, najveći deo prihoda dobija iz budžeta, jer su imali 25,3 miliona za kupovinu opreme, a više od 980 miliona dinara su dobili kroz program održavanja putne privrede. U izveštaju se kaže da je isplaćeno manje novca za troškove zarada, zato što nisu imali saglasnost komisije za zapošljavanje na određeni period. Ukupno su imali 317 radnika, što je 32 manje od planiranog.

Za JKP "Stan" se kaže da su ostvarili oko 97 odsto planiranih prihoda i rashoda, što je suma od oko 480 miliona dinara na računu, te su ostvarili dobit od 38,6 miliona dinara. Međutim, ovo je samo privid uspeha kao i kod ostalih, jer su iz budžeta dobili gotovo 20 miliona dinara za kapitalna ulaganja , a po ostalim osnovama iz gradske kase im je na račun leglo više od 200 miliona dinara. Ovo preduzeće je imalo 181 zaposlenog u 2020. godini.

Gradsko zelenilo je poslovalo sa ostvarenim prihodima i rashodima na nivou od oko 92 odsto, odnosno imali su više od 700 miliona dinara, a godinu su završili sa dobiti od 180.000 dinara. Ovo preduzeće je takođe imalo velike dotacije, pa su na osnovu kapitalnih subvencija dobili gotovo 55 miliona dinara, kao i više od 583 miliona dinara iz budžeta za razne poslove, te još 30 miliona dinara na osnovu sprečavanja nastanka poremećaja u poslovanju usled proglašenja pandemije. U preduzeću je radilo 378 radnika, što je manje od planiranih 395.

Gradsko pogrebno preduzeće Lisje u analizi navodi da su imali ostvarenih tek 87 odsto prihoda i rashoda, odnosno na računu su imali gotovo 651 milion dinara i završili su godinu sa dobiti od 173.000 dinara. Kao i druga preduzeća iz budžeta su dobili 36,9 miliona za kapitalna ulaganja i gotovo 210 miliona dinara za druge poslove, kao i još 105 miliona dinara za sprečavanje nastanka poremećaja u poslovanju usled pandemije. U ovom JKP radi 258 zaposlenih.

Jedino preduzeće koje je zapravo ostvarilo prihod je Novosadska toplana, jer nisu dobili ni jedan dinar iz budžeta. Kako se vidi iz analize, ovo gradsko preduzeće koje je ostvarilo plan prihoda i rashoda od preko 98 odsto i imalo je na raspolaganju oko 8,9 milijardi dinara. Na kraju je imalo dobit od oko 16 miliona dinara. Imali su 331 zaposlenog.

Tržnica je u grupi preduzeća koja su imala probleme u poslovanju zbog pandemije i tako su ostvarili tek oko 80 odsto planiranih prihoda u visini od 359 miliona dinara, dok su rashodi bili na nivou od 94 procenta planiranih i iznosili su više od 418 miliona dinara. Godinu su završili sa gubitkom većim od 59,1 miliona dinara. Gubitak bi bio i veći da nisu imali više od 15,2 miliona kapitalnih subvencija. U ovom preduzeću radi 192 radnika.

Vodovod i kanalizacija su 2020. godinu završili sa ostvarenjem od 95 odsto planiranih prihoda i rashoda, što je oko 2,8 milijardi dinara na računu. Ostvarili su dobit od milion dinara. Oni su takođe imali kapitalne subvencije u iznosu većem od 1,3 milijarde dinara. U Vodovodu je radilo 722 zaposlenih, što je malo manje od planiranih 732.

Čistoća je prošle godine uspela da sa više od 96 odsto ostvari planirane prihode i rashode i raspolaže sa 1,7 milijardi dinara. Dobit iznosi oko 3,5 miliona dinara. Međutim, dobit je privid jer su iz budžeta dobili za kapitalne subvencije gotovo 40 miliona, te oko 245,5 miliona dinara za tekuće subvencije i još 50 miliona dinara za otklanjanje poremećaja u poslovanju zbog pandemije korona virusa.

U analizi koja ide pred odbornike ima i izveštaja koji su sporni i manjkavi, među kojima je i izveštaj za Sportski i poslovni centar Vojvodina (Spens). Ova firma je još jedno od gradskih preduzeća koja su evidetno slabije poslovala jer nisu mogla da rade zbog epidemije. Međutim, to se gotovo i ne vidi u izveštaju i čak piše da su poslovali sa dobiti od 85,1 miliona. U godini u kojoj je Grad morao da pomaže zakupcima na Spensu, u ovom preduzeću ističu da su im prihodi veći od prvobitno planiranih. Međutim, uopšte nisu naveli koliki su im ukupni prihodi ili rashodi.

U nekoliko rečenica o Spensu se još samo kaže da su dobili subvencije od 112 miliona dinara, kao i da im je plaćen 151 milion dinara za dug prema AIK banci i Novosadskoj toplani radi izmerenja duga za grejanje. Sve ovo se navodi uz podatke da su veći deo godine sportski kapaciteti bili potpuno van fukcije, dok kulturnih i drugih programa nije bilo, a na sve to su i zakupci imali pravo na smanjene cene zakupa. Spens je sakrio podatke o broju zaposlenih.

Manjkav je i izveštaj Urbanizma koji navodi da imaju dobit, ali ne navode podatak o tome, jer kako su napisali u "računovodstvenom smislu" 2020. godina nije završena, što je čudno s obzirom na to da su druga preduzeća prikazala taj podatak. Međutim, u dokumentu, u delu gde se navode zaključci analize, kaže se da je Urbanizam ostvario 20,4 miliona dinara dobiti, iako je prvobitno planirana dobit bila 3,3 miliona dinara.

Urbanizam takođe ne navodi podatke o visini prihoda i rashoda, nego samo ostvarenje u procentima ili daju podatke o određenim prihodima ili rashodima. Drugih jasnih podataka nema. Tu su opšti opisi poslovanja, a za zaposlene navode da ih imaju 107. 

Sporan je i izveštaj Informatike, koja je u 2020. godini ima katastrofalan hakerski napad kada danima nije radio informacioni sistem Grada i bile su potrebne nedelje da se grad delimično oporavi od napada. Međutim, to se u izveštaju ne spominje. U analizi se kaže da su prihodi i rashodi bili oko 95 odsto, odnosno da su imali oko 710 miliona dinara na raspolaganju i da su ostvarili dobit veću od 13 miliona dinara, mada je plan bio da ona bude oko 20 miliona dinara. Ovo preduzeće ima 231 zaposlenih.

Zoohigijena je ostvarila prihode od 133,8 miliona dinara, što je bilo oko 95 odsto planiranog, dok su rashodi bili 125,8 miliona dinara i iznosili su oko 90 odsto planiranih, tako da su imali dobit nešto veću od osam miliona dinara. Kao i druga preduzeća dobili su više od 10,6 miliona dinara za kapitalne subvencije, a na račun je leglo još 134,8 miliona dinara iz budžeta grada. Pomenimo i da ovde ima neslaganja u računici koja je data u izveštaju, jer je više nego nejasno kako su dobili iz budžeta više novca nego što navode kao visinu ostvarenih prihoda (prihodi = 133,8 miliona, subvencije = 145,4 miliona. U ovoj gradskoj firmi radi 36 ljudi.

Ovome dodajmo da na Skupštinu grada, osim ove analize ide i "Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Sad za period 01. januar - 31. decembar 2020. godine", koja je gotovo u reč prepisana.

Kreiranje ovog sadržaja podržala je organizacija The European Endowment for Democracy (EED).

  • Topčina

    10.03.2021 20:00
    Unakažena jkp..... stručnjaka ni od korova i to što valja bezi ..... kadrove dovodi stranka bitno je da ima kapilarne glasove !!!!a da ne pričam o onima što su na platnom spisku a ne dolaze na posao.... plata se određuje po podobnosti i poltronstvu... moraš da ćutiš i slučajno nemoj da kazes svoje mišljene a ko se buni dobija otkaz... NEĆE OVO NA DOBRO IZAĆI.....
  • Neistina

    10.03.2021 20:00
    Ako je Cistoca poslovala u plusu ja sam Kraljević Marko i imam buzdovan od 30cm. Pa nemojmo se sprdati. To jedino ako su novopostavljeni bez završene osnovne škole radili izvestaj.
  • S

    10.03.2021 18:02
    @Radmila NS
    Radmila NS, vidi se da nisi upućena. Tužbe su podneli zaposleni i iz ostalih jkp (Zelenilo,GSP,Parking servis.....) smatrajući da su im pogrešno obračunate zarade.... Zarade su isplaćene u skladu sa Kolektivnim ugovorom, a bivši direktor im ništa nije zakinuo, čak im je dva puta isplaćena dobit po osnovu pozitivnog fin. rezultata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti