FOTO: Šta će biti s kućom - najstarija novosadska kuća u lošem stanju, planirana restauracija

Novosadsku javnost ovih dana zabrinula je budućnost najstarije kuće u gradu i okolini, takozvane "Špilerove kuće" u Petrovaradinu. Sa društvenih mreža krenula je priča o tome kako će kuća najverovatnije završiti u ruševinama, ali u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada za 021.rs poručuju da je ovaj objekat predviđen za restauraciju u toku godine.
FOTO: Šta će biti s kućom - najstarija novosadska kuća u lošem stanju, planirana restauracija
Foto: 021.rs
Špilerova kuća jedna je od najstarijih i najvrednijih baroknih stilskih kuća sačuvanih u Vojvodini, a izgrađena je u periodu od 1693. do 1773. godine. Današnji naziv nastao je po vlasniku iz prve polovine 20. veka, ali je istorija ovog objekta mnogo duža. 
 
O bogatoj istoriji govori to da su kuću, kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika, izgradili jezuiti, koji su u Petrovaradinu boravili od 1693. pa sve dok ovaj katolički red nije zabranjen, 1773. godine. Nacrti za gradnji nisu pronađeni, ali se pretpostavlja da je objekat služio kao letnjikovac ili, po novijim istraživanjima, kao školska zgrada.
 
Uzimajući sve ovo obzir, svoju arhitektonsku jedinstvenu, te istorijski značaj, kuća je 2013. godine postala spomenik kulture i deo je zaštićene okoline Prostorno kulturno-istorijske celine Petrovaradinska tvrđava sa podgrađem, šo znači da objekat i njegova okolina ima utvrđene mere zaštite. U momentu kada je kuća postala spomenik kulture, građevinsko stanje objekta je bilo stabilno.
 
 
Priča koja je zabrinula Novosađane krenula je sa stranice "Baština bez zaštite", na kojoj su objavljene fotografije objekta, na kojima se može videti da je deo krova "otvoren", uz poruku da je kuća nedavno dobila novog vlasnika. Nakon što mu je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture odbio zahtev za rušenjem i izgradnjom zgrade, kako se navodi na ovoj stranici, krenulo se u "oprobani metod" - otvaranje krova, zapuštanje i na kraju rušenje.
 
 
Pojedini tabloidi su, ne navodeći izvore, naveli da vlasnik kuće planira da je sruši i da na njenom mestu podigne višespratnicu. Prema podacima iz katastra, vlasnik je "Kafa dobro jutro" d.o.o, koje je u vlasništvu Lazara Uskokovića. 
 
U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kažu za 021.rs da su na zahtev vlasnika objekta u oktobru prošle godine izašli na teren da bi utvrdili zatečeno stanje objekta. 
 
"Tom prilikom je konstatovano da je stanje rezultat različitih faktora: starost objekta, nebriga i neodržavanje, kao i neodgovarajući zahvati i intervencije na objektu. Sve uočene nedostatke i oštećenja moguće je otkloniti preduzimanje sveobuhvatnih mera zaštite tj. sanirati, u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim uslovima koje utvrđuje Zavod. Zavod je na zahtev stranke, 29. januara 2021. utvrdio konzervatorsko-restauratorske uslove za preduzeimanje mera tehničke zaštite, tj. izdao dokument kojim je precizno opisano u kojoj meri, od kog materijala i na koji način stranka može da izvodi radove na objektu u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim principima. Stranka je preuzela iste i upoznata je sa njihovom zaštitom", poručuju u Zavodu.
 
Kako dodaju, na zahtev stranke Zavod je izdao saglasnost na Predlog preparcelacije katastarskih parcela br. 790/4 i 791 K.O. parcela čiji delovi ulaze u zaštićenu okolinu spomenika kulture "Špilerova kuća", koja se nalazi na katastarskoj parcel br. 790/1 K.O. Petrovaradin. Predlogom preparcelacije obuhvaćeni su delovi pomenutih parcela u granicama i površini zaštićenoj okolini spomenika.
 
U Zavodu dodaju i da je kuća predviđena za restauraciju tokom ove godine. Procena je da bi za restauraciju bilo potrebno nekoliko desetina miliona dinara.
 
"U ovoj godini Zavod planira realizaciju projekta obnove 14 objekata u Petrovaradinu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, uključujući i Špilerovu kuću, sredstvima koje je opredelilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 300 miliona dinara. Trenutno je u izradi projektno-tehnička dokumentacija za pripremu planirane obnove navedenih objekata", zaključuju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Posted by Igor Novakovic on Петак, 19. март 2021.
 
Povodom navoda koji su se pojavili u medijima oglasila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja učestvuje u gradskoj vlasti u Novom Sadu, tražeći da Zavod za zaštitu spomenika kulture saopšti šta se konkretno preduzima na zaštiti ovog spomenika kulture.
 
"Špilerova kuća je od neprocenjivog značaja za istoriju Petrovaradina i Novog Sada i ne zaslužuje da propada, a naročito ne dolazi u obzir njeno rušenje. Zaštita ove kuće je dužnost ovog grada i Gradski odbor LSV Novi Sad će na tome insistirati", saopštili su u LSV.
 
Zašto je "Špilerova kuća" važna?
 
Izgradnja "Špilerove kuće" krenula je krajem 17. veka, a svedok je bogate istorije ovih prostora, s obzirom na to da su njome koračali i jezuiti. 
 
Kuća je parterni slobodnostojeći objekat, tipa "kuće u prirodi", ima izduženu pravougaonu osnovu, koja je proširena na levoj strani uličnog dela. Jednostavno rešen spoljni izgled uz primenjenu masivnu tehniku gradnje, ukupni volument sa mansardnim krovom pokrivenim biber crepom, sa teškim rešetkama od kovanog gvožđa na prozorima i zidanom kapijom sa dve velike kamene kugle, već na prvi pogled govore o arhitektonskom delu baroknog stila.
 
Originalno sačuvan enterijer ovu činjenicu nedvosmisleno potvrđuje, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture za 021.rs. 
 
"Najreprezentativnija je 'velika sala' smeštena u središte kuće, kvadratne osnove, sa jednostavno rešenom svodnom konstrukcijom - četiri široka luka, koja se susreću nad središtem prostora. U tremu gde se oni sučeljavaju, na širokoj površini, izveden je dominantan rokajni element (rozeta), a na ravnim površinama četiri ugla nalazi se po jedan ornament: asocijacija na malteški krst, rokajni kvadrat sa vitražom, krug sa motivom sunca i još jedan kružni ornament, danas znatno oštećen. Ornamenti su izvedeni kao štuko-reljefi smesom sige, mermerne prašine i kreča. Ulaz u podrum koji ima pet prostorija je iz dvorišta, odnosno nije u okviru osnovnog gabarita kuće. Sistem svodova je rasnovrstan i složen, ipak najupečatljiviji su poluobličasti i poluelpsisasti, sa rukavicama i bez njih", zaključuju u Zavodu.
 
Više fotografije ove jedinstvene kuće pogledajte na OVOM LINKU.
  • @ Prle

    22.04.2021 22:45
    Odkud Srbi iz BiH? Tamo zive pravoslavni, katolički i islamski Bosanci.
    Ne mešaj Srbe i BiH, ona nikada nije bila deo Srbije.
  • period homes

    23.03.2021 09:12
    U zrelim, razvijenim društvima koja cene istoriju i nasleđe, bogati ljudi sa ukusom bi se gurali ko će pre kupiti ovakvu kuću i obnoviti je poštujući sve propise i čuvajući originalni izgled.

    U normalnim zemljama, ne samo da se ne ruše stare, jedinstvene kuće, nego se i objekti druge namene renoviraju i pretvaraju u prelepe, originalne stambene prostore.
    Npr. štale (da, štale se preurede u predivne domove), crkve koje se više ne koriste, vodenice, vetrenjače, industrijski objekti, hale, hangari...

    A ovde, samo ruši i zidaj što ružnije radi zarade, pranja novaca i uništavanja srednjoevropskog nasleđa NS-a.
  • Светозар Милетић

    22.03.2021 15:07
    Нема потребе да се спомињу тршчаре и Комуналис банку довољно је да се питамо какво смо то друштво када ни Градску апотеку нисмо могли да сачувамо у аутентичном стилу него да осване оно ругло ? Да ли уопште неко зна где је завршила стара градска апотека после реновирања ? Завршила негде у музејском депоу иза ... авај

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti