Kod oko 3.000 žena godišnje se dijagnostikuje rak dojke, svaka osma pregledana u novosadskom Domu zdravlja

Prema Kalendaru javnog zdravlja, 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.
Kod oko 3.000 žena godišnje se dijagnostikuje rak dojke, svaka osma pregledana u novosadskom Domu zdravlja
Foto: Pixabay
Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.
 
Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. 
 
Prema aktuelnim podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dalje je alarmantno veliki procenat obolelih žena od karcinoma dojke. Godišnje se registruje oko 3.000 novoobolelih, sa smrtnim ishodom od 18,9 odsto.
 
Zahvaljujući nacionalnom skrining programu za rano otkrivanje raka dojke i ozbiljnom angažmanu zaposlenih u Domu zdravlja "Novi Sad", statistika kaže da je svaka osma žena, od ukupnog broja pregledanih žena u Republici Srbiji, pregledana upravo u Domu zdravlja "Novi Sad". 
 
Zdrav stil života, ishrana, redovna fizička aktivnost i svođenje stresa na minimum osnovni su preduslovi za zdrav i dug život, napominju iz Doma zdravlja.
  • MK

    21.03.2021 10:31
    Pre covida termin za ultrazvuk sam dobijala na minimum 12 meseci iako imam fibroadenome za koje je onkolog dao preporuku da se kontrolisu na min. 6 meseci. Svaki ultrazvuk radjen u domu zdravlja u ovom periodu od kad kontrolisem grudi je bio razlicit do te mere da je jedan od nalaz glasio da je sve uredno i da nemam nista .Taj nalaz je ginekolog iscepao i bacio u kantu uz opasku da taj ko je radio ne zna posao. Savet je da radim privatno i stalno u istoj ambulanti na istom aparatu sto je meni novcano nemoguca misija. Toliko o tome koliko zene mogu redovno da se kontrolisu u preventivne svrhe zato vecina prekasno dodje do dijagnoze .
  • NS

    21.03.2021 10:15
    Kako vas nije sramota, ovih par dana samo pricate o preventivi I prebacujete odgovornost na zene, kao da mi ne znamo gde zivimo I da se niti jedan preventivni pregled nije mogao zakazati evo vise od godinu dana!!!!!!
  • Ružica

    21.03.2021 09:21
    /
    Nikada nema slobodnih termina. Ovo nigde nema da se apeluje na preventivni pregled, a da smo, u stvari samo statistika, jer nikog nije briga. Kada pokreneš kampanju to znači da pozoveš već kritične kategorije telefonom, mailom, poštom jednom godišnje. Svako ne odazivanje na zakazan pregled da se objasni i sankcioniše. Bar toliko dugujemo našoj deci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti