FOTO, VIDEO: 78 dana tokom kojih je gorelo nebo nad Novim Sadom

Prošlo je 22 godine od kako su projektili tokom NATO intervencije na Jugoslaviju, zbog sukoba na Kosovu, pogodile mete i u Novom Sadu.
FOTO, VIDEO: 78 dana tokom kojih je gorelo nebo nad Novim Sadom
Foto: 021.rs

Tog 24. marta, dok su mnogi još gledali Dnevnik RTS, nešto pre 20 časova su se zatresli prozori u Novom Sadu. Bombe su pogodile Centar za policijsku obuku na Klisi, fabriku "Novograp" i kasarnu "Jugovićevo" na Majevici.

U narednih 78 dana Novi Sad je bio jedan od najteže bombardovanih gradova u Jugoslaviji, a bomba ili projektil svakodnevno je padao na vojne, privredne, saobraćajne, zdrastvene, obrazovne, stambene i mnoge druge civilne objekte. Najviše bombi palo je na Rafineriju koja je bila na meti 12 puta.

Tokom 11 nedelja vazdušnih napada srušena su sva tri mosta u Novom Sadu: Varadinski 1. aprila, Most slobode 3. aprila, dok je Žeželjev most preživeo nekoliko udara bombi i raketa i končano pao 26. aprila.

I posle više od dve decenije poznate su samo civilne žrtve NATO bombardovanja Novog Sada. Oleg Nasov (29) poginuo je prilikom rušenja Varadinskog mosta, dok je Milan Bajić (37) iz Šangaja poginuo na kućnom pragu, na samom kraju rata, 8. juna.
 

Posted by Martin Candir on Уторак, 23. март 2021.


Prema procenama, tokom bombardovanja je više od 50 Novosađana lakše ili teže povređeno na više lokacija u gradu i okolini. O broju poginulih pripadnika vojske i policije iz Novog Sada ni danas nema tačnih podataka, a već dugo se govori o oko 20 mrtvih koji su uglavnom nastradali u borbama na Kosovu.



Svojevremeno je saopšten i podatak i da je u široj zoni Novog Sada tokom bombardovanja poginulo pet vojnika, dok su teže povređena četvorica, ali bez podataka da li su oni bili iz Novog Sada, kao i gde su i kako poginuli.

Posted by Martin Candir on Уторак, 23. март 2021.

Više o bombardovanju Novog Sad pročitajte na OVOM LINKU.

  • Nemanja

    25.03.2021 15:32
    @@

    Ako čitavu deceniju glasaš za lopove i masovne ubice, zaslužio si apsolutno sve što njihova politika donese. Jedino ne treba nikad oprostiti NATO-u što vas nije kaznio preciznije i temeljnije.
  • Scotch Bonnet

    24.03.2021 21:17
    Pre 22 godine dok smo dobijali vojne pozive Vučić je dobio stan.
  • @Nemanja

    24.03.2021 18:24
    Ako izadješ na izbore i glasaš za nekoga ko nije po volji NATO onda si legitimna meta? Znači li to da je sve te glasače i glasačice od 18 do 80 godina NATO imao pravo da pobije? Srećom nije delio Vaše fašizoidno mišljenje o "legitimnim " metama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.