Prvi pacijenti u Novom Sadu primili novi lek protiv kovida

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lek protiv kovida-19 Bamlanivimab, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.
- Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovid-19 virusne infekcije i sprečava se razvoj teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, koji imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hronične opstruktivne bolesti pluća - navela je Stokić.
 
Dodala je da se ovaj lek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma lekara.
 
Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno lečenje.
 
U Srbiju je stiglo 5.800 doza ovog leka američkog proizvođača.
 
Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova objasnio je da je to prvi specifično izrađen lek protiv kovida.
 
- Daje se osobama koje imaju blagu do umerenu formu bolesti jer je cilj leka da spreči teže oblike bolesti odnosno potrebu za hospitalizacijom - rekao je on za N1.
 
Trkulja očekuje da će se u toku ove i narednih godina pojaviti i drugi lekovi protiv kovida. Više o tome OVDE.
  • Mile Hajniken

    26.03.2021 16:04
    Ko
    popije dva piva i procita naziv leka , ima dve doze
  • Hahahohohuhu

    26.03.2021 15:57
    Ako se dobro sećam taj lek deluje ako se da dok slučaj još ne postane težak, da se ne bi završilo na respiratoru. Šteta je što ga nema za sve, samo za odabrane a znamo ko to bira.
  • Dragan

    26.03.2021 15:06
    Eh
    O leku je govorio na Nova S naš doktor koji radi u SAD.Lek navidno nema nus efekte i namenjen je upravo onim koji imaju još koju bolest pored covida. Doktor radi u Čikagu.Ispitivanje skoro završeno.Daje se samo u infuziji koja traje oko 3h.Lek ima sintetička antitela koja su programirana jedino da ubiju kovid i ništa drugo za razliku od naših antitela.Napadaju iz svih pravaca a ne samo proteinski šiljak.Mislim davima na you tube na srpskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti