Novosadske inicijative zahtevaju akt o zaštiti priobalja, Urbanizam "izostavlja bitne činjenice"

Organizacije i građani okupljeni oko problema vezanih za izradu novog Generalnog plana, kao i Plana generalne regulacije leve obale Dunava zahtevaju donošenje Akta o zaštiti područja Kameničke ade, Ribarca i Šodroša i zabranu stanogradnje u plavnom području.
Novosadske inicijative zahtevaju akt o zaštiti priobalja, Urbanizam "izostavlja bitne činjenice"
Foto: 021.rs
Oni navode da u odgovoru koji su iz JP "Urbanizam" uputili "Zelenoj stolici" izostaju neke bitne činjenice.
 
U vezi sa tim, oni pitaju da li će se u Generalnom urbanističkom planu menjati namena područja koja je po sada već isteklom GUP-u isključivala stanogradnju, imajući u vidu da iz odgovora "Urbanizma" izostaju planovi u vezi sa parcelama na kojima se nalazi Brodogradilište.
 
"Na jednoj od parcela koja se koristila u prošlosti za potrebe ovog preduzeća, pojavljuje se kao korisnik firma koja se bavi izgradnjom stambeno-poslovnih kompleksa 'Uni-Galens' DOO, iako je zemljište i dalje u vlasništvu Republike Srbije. Na susednim parcelama vlasnici su Republika Srbija i Grad Novi Sad. Ovaj prostor vidimo kao alternativu za izgradnju marine", navodi ova grupa organizacija. 
 
Ističu da se izradi planova mora pristupiti multidisciplinarno, pa sa tim u vezi smatraju ključnim donošenje Akta o zaštiti ovog područja pre izrade GUP-a i Plana generalne regulacije leve obale Dunava. 
 
"Inicijativa za donošenje ovog akta je predata Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kao i gradonačelniku. U izradi ove inicijative učestvovali su građani i građanke okupljeni oko Građanske inicijative Dunavac (Šodroš), ali i relevantne organizacije NGO Sveti Dunav i Društvo za zaštitu i proučavanje ptca Srbije i brojni ekolozi i biolozi", navodi se u saopštenju.  
 
Izražavaju posebno zadovoljstvo što je "Zelena stolica" posle godinu dana od osnivanja istupila "pa makar i pitanjima upućenim JP 'Urbanizam' u vezi sa problemima koji duboko uznemiravaju građane i građanke Novog Sada", ali dodaju da u njihovom pitanju kao i odgovoru nema značajnih informacija, "osim da se komunikacija sa direktorom preduzeća odvija efikasno i u istom danu, što sa građanima okupljenim oko inicijativa i organizacija u potpisu nije slučaj". 
 
Grupe koje potpisuju ovo pismo su Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, NGO Sveti Dunav, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Inicijativa građana Dunavac (Šodroš) i Ekološki front Novi Sad, a kompletan spisak zahteva možete pročitati OVDE.
 
Podsetimo, radna grupa Zelena stolica objavila je da nova planska dokumentacija, koja je u izradi, briše iz planskog dokumenta stambeno-poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva, što je podatak koji su dobili se u odgovoru koji im je uputilo JP "Urbanizam".
  • X

    02.04.2021 20:22
    Y
    Nije problem ..naprotiv..taj dio grada bi trebalo urediti kao izletiste..restorani..park bazeni ..marina...jezero itd..A ne oblakoderi poput Bg na vodi....jer realno Novi sad od Dunavske ljepote i prirode nema nista osim toga djela koji je ruglo a moze biti..ponos
  • Bojan

    02.04.2021 09:08
    @Dearn

    Alo kako ne kapiraš da nam puca miško za tvoje selo, hoćemo malo zelenila u svojem komšiluku. Ko hoće više betona, neka ga nasipa u tom famoznom selu - a ovde ako proba izuće ga ta "sirotinja" iz cipela.
  • Lola

    01.04.2021 13:12
    Ako hocete prirodu idite na selo, zasto da propadaju, ovo je grad i svakako mislim da je predodredjen drugoj svrsi.Moje licno misljenje je da treba da bude komplesa, ali Boze moj. Uvek ce biti ljudi koji ce se protiviti, a ne otici u to bilo koje selo da nam ne propadaju bas toliko i eto im velike prirode i cistog vazduha!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti