Novi Sad na vodi: Iz planova se briše stambeno-poslovna gradnja na priobalju, građani sačuvali prirodu?

Nova planska dokumentacija, koja je u izradi, briše iz planskog dokumenta stambeno-poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva, navodi se u odgovoru koji je JP "Urbanizam" uputio na adresu Zelene stolice.
Novi Sad na vodi: Iz planova se briše stambeno-poslovna gradnja na priobalju, građani sačuvali prirodu?
Foto: 021.rs
Kako piše u odgovoru, osim Generalnog urbanističkog plana (GUP) u izradi je i Plan generalne regulacije priobalja koji obuhvata lokalitet Kameničke ade, Šodroš, Ribarsko ostrvo, prostor nekadašnjeg brodogradilišta, kasarnu rečne flotile "Aleksandar Berić", deo uz Bulevar despota Stefana i gradsku plažu Štrand.
 
Prethodna planska dokumentacija, piše "Urbanizam" predviđala je komercijalne sadržaje, kao što su hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz uslužnih objekata koji su zahtevali više saobraćajnica za funkcionalno povezivanje. Nova planska dokumentacija, tvrde u "Urbanizmu" ne predviđa slične sadržaje. 
 
"Ukupna površina prethodno planiranih sadržaja (oko 32 hektara) briše se u korist zelenih površina", navodi se u odgovoru. 
 
Planira se, navode, očuvanje šumskog područja u plavnom delu Kameničke ade. 
 
"Nova planska dokumentacija predviđa javne sadržaje kulture i sporta koji čine oko tri odsto Kameničke ade", zaključuje se. 
 
Radna grupa "Zelena stolica" telo je koje je obrazovano na Skupštini i koje učestvuje u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine grada Novog Sada, bez prava odlučivanja, radi pružanja stručne pomoći u analizi i davanju mišljenja na predloge odluka i drugih opštih akata, kao i drugih pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine.
 
Grupa građana okupljena iza inicijative "Dunavac (Šodroš)" smatra da je ipak neophodno doneti adekvatan dokument o zaštiti prirodnog javnog dobra Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva, kako bi bili sigurni da predomišljanje u vezi sa ovim područjem nije moguće. 
 
Kako kažu za 021.rs, njihova inicijativa za proglašenje zaštićenog područja je skoro mesec dana u kabinetu gradonačelnika i još uvek je bez odgovora. 
 
Gradonačelnik Miloš Vučević je nedavno naglasio da se "ide ka uređenju priobalja" nakon usvajanja plana za most i da se čeka samo mišljenje Instituta "Jaroslav Černi". Takođe, u odgovoru se ne pominje Brodogradilište, na kom pravo korišćenja ima "Galens", a na kom su planirane dvadesetospratnice. 
  • boger

    02.04.2021 22:43
    Ma nije to zbog građana
    Shvatile rođe biznismeni da neće imati više kome da uvale te stanove. Daj bože da rasprodaju i ovo što su započeli, ne zbog nih nego da naivnim kupcima ne ostanu tolike nedovršene zgrade. Kriza tek počinje.
  • Ma

    02.04.2021 11:07
    Vučević
    Ma Vučević bi završio na političkom krstu da je to uradio, već iza sebe ima tone raznoraznih radnji o kojima će nadam se jednog dana biti donet sud.
    Uništio je Novi Sad, koji sad izgleda kao ruglo zgradetine do zgradetina, bez parkinga, zelene površine.............jednog dana.
  • Napucani programer

    01.04.2021 22:50
    Sa dobtom platom
    Jao pa sta cemo sada bas sam mislio da tu kupim stan po skromnoj ceni od 2500 eur kvadrat da mogu da lepo zivim i zasnivam porodicu jao ne date mi da budem srecan zbog nekih zmija i pacova plaky

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti