U planu izrada studije i istraživanje: Kako se osobe s invaliditetom kreću u saobraćaju u Novom Sadu?

Gradska uprava za saobraćaj i puteve inicirala je izradu studije o učešću osoba sa invaliditetom u saobraćaju u Novom Sadu, s obzirom na to da ovi podaci ne postoje.
U planu izrada studije i istraživanje: Kako se osobe s invaliditetom kreću u saobraćaju u Novom Sadu?
Foto: Pixabay
U toku je tender za odabir zainteresovanih za izradu ovakve studije, vredan 3,3 miliona dinara.
 
"S obzirom na to da su osobe sa invaliditetom (OSI) u dosadašnjim istraživanjima u oblasti saobraćaja često bile zanemarivane, navedena saobraćajna studija treba da analizira potrebe i zahteve u pogledu njihovog učešća u saobraćaju putem ispitivanja određenih zakonitosti koje postoje između sociodemografskih karakteristika i karakteristika putovanja osoba sa različitim vrstama invaliditeta, a koje su u ovom trenutku nepoznate stručnoj javnosti. Istraživanje treba da obuhvati prikupljanje i analizu osnovnih sociodemografskih podataka kao što su: struktura OSI po polu, starosti, vrstama invaliditeta, obrazovanju, zanimanju, radnom statusu, broju članova domaćinstva, upotrebe pomagala za kretanje, vrste pomagala, samostalnosti u kretanju, posedovanja vozačke dozvole i/ili prevoznih sredstava i slično", navodi se u javnom oglasu Gradske uprave.
 
Navedena studija trebalo bi da posluži kao dopuna postojećem Smart planu za Grad Novi Sad, a u kojem su analizirani svi infrastrukturni elementi javnih površina (saobraćajnica) sa aspekta pristupačnosti i bezbednosti osoba sa invaliditetom u saobraćaju.
 
U studiji je potrebno, osim svih informacija iz istraživanja na terenu, uključiti i predloge za poboljšanje situacije u saobraćaju za osobe sa invaliditetom. Studija bi trebalo da bude završena ove godine i predata nadležnima u gradskoj upravi.
  • Salajčan

    02.04.2021 14:06
    Sramota
    Pođite samo Kisačkom ulicom prema centru pa će te imati šta da vidite. Od J. Cvijića do Dositejeve parna strana kako je koja zgrada zidana tako je dizala nivo trotoara,tako da ni zdrav čovek nije siguran da će uspeti da prođe,a kamoli stariji ljudi. Da ne pominjem majke sa kolicima koje moraju ili da nose kolica ili da idu putem. Takođe u Graničarskoj ulici kod firme RV napravljen je parking i kad vozila stanu jedva pešak prođe,ali zato majke sa kolicima moraju na put. To niko neće da vidi od nadležnih već duži niz godina i da reaguje. Podnošenje su i žalbe od strane MZ raznim inspekcijama ali ništa nije rešeno.
  • deo demosa

    02.04.2021 13:35
    E?
    Zamišljam samo kako se kreću trotoraom na Trifkovićevom trgu od Miletićeve ka Njegoševoj. Baš me čudi da 021 nije napisao nešto o tom reljefnom rešenju trotoara, idealnom za ispravljanje ravnih tabana. O infalidima ne smem ni da pričam.
  • dragan

    02.04.2021 12:47
    ah
    U dom zdravlja "Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika železnice" Signal ne postoji rampa za invalide.Izabrani lekar je na drugom spratu (poslednji sprat) dom zdravlja lift nema iako ima dosta penzionera koji se tu pregledaju.Organizacija posla zapuštens,primanje preko veze u cvatu,lekari med sestre javno vode prijatelje i rođake preko reda u razne ordinacije,šalteri ne postoje,ordinacija izabranog 2 sa 2,nema merenja pritiska,šećera,stetoskopa.Mlo veće preglede krvi se čeka 7 dana na rezultate jer se uzorci šalju u Bograd.Do devedesete sve se radilo u ovom domu zdravlja kad su se pregledali radnici iz auto prevozničkih firmi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti