Planovi japanske kompanije za Novi Sad: Fabrika startuje krajem 2022, razmišlja se o proširenju kapaciteta

Fabrika japanske kompanije Nidek ("Nidec Corporation") u radnoj zoni Sever IV trebalo bi da počne sa radom krajem 2022. godine i u njoj bi radilo 300 radnika.
Planovi japanske kompanije za Novi Sad: Fabrika startuje krajem 2022, razmišlja se o proširenju kapaciteta
Foto: 021.rs

Ovaj podatak se navodi u pismu o namerama koje su Novom Sadu poslali Nidek i CTP Invest, a u koje je 021.rs imao uvid. Pismo je deo dokumentacije koji je bio potreban za prodaju parcele na kojoj će se graditi postrojenje japanske fabrike.

Skupština grada je u ponedeljak dala saglasnost da se neposrednom pogodbom prodaju dve parcele od 21hektara u radnoj zoni Sever IV firmi CTP Invest iz Beograda za sumu od 993.669.262,60 dinara. U narednih 30 dana kupac Novom Sadu treba da isplati novac i potom će moći da započne sa izvođenjem radova na izgradnji postrojenja.

Kupovinom još dve parcele beogradska firma je nastavila da proširuje svoje vlasništvo nad zemljište u radnoj zoni Sever IV, s obzirom na to da su već vlasnici hale u kojoj je smešten nemački Continental, a zainteresovani su i da otkupe zemljište i halu u kojoj je smeštena kompanija Lear, u koju je grad uložio više od četiri milijarde dinara.

Nove parcele u vlasništvu CTP Investa prodate su neposrednom pogodbom, jer zakoni Srbije omogućavaju takav scenario u slučaju kada se investicija proglasi projektom od nacionalnog značaja, što se dogodilo ovom prilikom. Procedura prodaje je sprovedena ekspresno, u roku od dve nedelje, o čemu smo pisali na OVOM LINKU.

Planovi japanske kompanije

Nidek je kompanija koja posluje već pola veka, ima 200 pogona u 30 zemalja sveta sa oko 120.000 zaposlenih koji se bave dizajnom, razvojem, proizvodnjom i prodajom motora, elektronike i optičkih komponenata, kao i drugih srodnih proizvoda.

Prema memorandumu koji je ova kompanija ranije potpisala sa Republikom Srbijom, Novim Sadom i CTP Investom, pokazala je zainteresovanost da u zoni Sever IV u narednim godinama investira u proizvodne pogone na ukupno 37 hektara. Pogon će se graditi u tri faze, prva će zauzimati 12,5 hektara, a preostale dve na 8,5 hektara. CTP Invest će, po zahtevima Nideka, izgraditi pogon i potom će ga japanskoj kompaniji dati u zakup.

"Investitor razmatra seriju investicionih projekata u Novom Sadu, uključujući projekat izgradnje i upravljanja pogonom za proizvodnju 'comprehensive' motora i srodnih proizvoda za koji očekuje da otvori 300 novih radnih mesta ("Prvi investicioni projekat"). Očekuje se da će realizacija Prvog investicionog projekta imati pozitivne efekte na lokalne dobavljače različitih proizvoda i usluga koje koristi investitor. Nidek će u okviru Prvog investicionog projekta proizvoditi elektormotore namenjene unapređenju udobnosti i upravljanja automobilima, koji su već u masovnoj proizvodnji u drugim Nidek pogonima. Ovi proizvodi će se globalno izvoziti proizvođačima automobila i TIER1 kupcima. Početak proizvodnje planiran je za četvrti kvartal 2022. godine", stoji u pismu o namerama Nideka i CTP Investa.

Navodi se i da je proizvodnja uglavnom automatizovana i da je za pogon ove opreme potreban visok procenat obrazovanog osoblja. Kako stoji u dokumentu, za fabriku će biti potrebna i izgradnja hale za montažu, proizvodne hale za sopstveni proizvodni proces, zgrada kancelarija i menze, na ukupnoj površini od oko 26.000 kvadratnih metara. Dalje je planirano da se objekti prošire do 60.000 kvadratnih metara.

Nidek će od CTP Investa zakupiti 12,5 hektara, a ukoliko do kraja 2022. godine ne bude dogovora o preostalih 8,5 hektara kupljenih od Novog Sada, CTP invest može to zemljište da koristi po sopstvenom nahođenju.

Ove dve firme su se dogovorile i da CTP Invest do 2026. otkupi dodatnih 16 hektara zemljišta u Novom Sadu. Međutim, u pismu o namerama nema podataka o tome ko je vlasnik dodatnog zemljišta, niti gde se nalazi, ali uvidom u katastar može se videti da je okolina buduće Nidekove fabrike u vlasništvu Novog Sada. Može se pretpostaviti da nova prodaja, ukoliko do nje dođe, bude sprovedena na isti način kao i u ovom slučaju - direktnom pogodbom.

Kritike iz opozicije zbog direktne prodaje

Pokret Dosta je bilo kritikovao je proceduru kojom je 21 hektar gradskog zemljišta prodat po ceni od 35 evra po kvadratnom metru. Kako su naveli, time što je Vlada Srbije, u roku od tri dana, izgradnju fabrike u kojoj će biti zaposleno 300 ljudi proglasila projektom od nacionalnog značaja, otvorena su "vrata za preskakanje i zaobilaženje svih zakonskih procedura".

Naveli su i da građani nisu informisani zbog čega je pomenuti toliko značajan, ali ni da li će japanska kompanija dobijati subvencije po otvorenom radnom mestu, podsećajući da se ranije najavljivalo kako će Nidek zaposliti nekoliko hiljada radnika, a sada se stiglo do brojke od 300.

"Da li će finalni proizvod fabrike u nastajanju imati makar srednji tehnološki nivo ili će se, kao i u 90 odsto sličnih slučajeva 'stranih investicija' u Srbiji to pretvoriti u izradu proizvoda tehnološki najnižeg nivoa, za koje je potrebna radna snaga niskog stepena kvalifikacije koja, po logici stvari, najmanje zarađuje? Sva ova, i još mnoga, pitanja su mogla i morala da budu razmatrana pre donošenja konačne odluke te bi se, nakon ozbiljne i objektivne analize, donela odluka koja je najbolja za građane. Ovako, građani ostaju u poziciji talaca grupacije na vlasti koja je eliminisala sve mehanizme kontrole i isključila svaku vrstu dijaloga sa građanima", zaključili su u DJB.

  • Dragan Milanovic

    07.04.2021 07:44
    Kula
    Samo se vi veselite radio sam sa Japanskim firmama po svetu. Nacisticki sistem je bio mala sala kako tjeraju Japanci jer to im je u genima ostalo kad su porobljavali Kineze. Samo se vi veselite za 21.500 dinara osnovne plate ali dobicete i za obrok koja traje 15 min kod Japanaca.
  • Marjaskas

    07.04.2021 00:59
    Bolje Japanci nego bilo ko drugi.Odma ce se sa fakulteta uskakati kod njih
  • samo kazem

    06.04.2021 22:28
    Napomena
    Nadam se da ce se i u NS pojaviti kojekakvi "Gradjanski preokreti" i drugi suncokreti koji ce pisati parole tipa "Zaustavite Nidec". Isto ocekujem u Indjiji gde se gradi fabrika guma u vlasnistvu Japanaca, kao sto "Zrenjaninci" protestuju protiv kineske fabrike guma.
    Mislite da nece? Ne placa se? Onda, nista...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti