Milijarda i Japanci: Kako su država i gradska vlast ekspresno rešili prodaju zemljišta u Novom Sadu

Novi Sad će bez licitacije prodati 21 hektar zemljišta u radnoj zoni Sever IV po ceni od gotovo milijardu dinara, kako bi se izgradila fabrika japanskog Nideka (Nidec Corporation), saznaje 021.rs.
Milijarda i Japanci: Kako su država i gradska vlast ekspresno rešili prodaju zemljišta u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Odluka o prodaji zemljišta neposrednom pogodbom je već prošla sve nivoe vlasti i ovakva kupovina bez litacije je omogućena jer je Vlada Srbije ulaganje japanske kompanije proglasila projektom od značaja za Srbiju.
 
U ugovoru koji će se u ponedeljak, 5. aprila, naći pred odbornicima u Skupštini grada, navodi se da se prodaju dve parcele od 126.085 i 86.262 kvadratnih metara u radnoj zoni Sever IV, koje se nalaze preko puta fabrika Lear i Continental. 
 
Kako se može videti u odluci, navodi se da će japanska kompanija tu graditi pogon za proizvodnju elektro-motora, kao i da će biti zaposleno 300 radnika. Proizvodna hala i prateći objekti imali bi gotovo 26.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da fabrika krene sa radom krajem 2022. godine.
 
Kupac zemljišta po ceni od 993.669.292,6 dinara biće firma CTP Invest iz Beograda, koja sa Nidekom ima sporazum o zajedničkom ulaganju. Beogradska firma će ovaj prostor, nakon kupovine, iznajmiti japanskoj kompaniji. Cena parcele određena je na osnovu procene Poreske uprave, koja kvadrat građevinskog zemljišta u ovom delu radne zone vrednuje na 4.679,46 dinara.
 
CTP Invest već poseduje zemljište i hale u neposrednoj blizini, koje iznajmljuju drugim kompanijama, na primer Continentalu. Nedavno su pokazali zainteresovanost da od Novog Sada otkupe parcelu i halu na kojoj je Lear, a koju ta firma trenutno iznajmljuje od grada.
 
 
Iz dokumentacije o prodaji se vidi da je ona urađena veoma brzo, u roku od desetak dana i uz neverovatnu ažurnost svih organa, koji su iz dana u dan donosili neophodne odluke. 
 
Uvidom u dokumentaciju 021.rs se uverio da su CTP Invest i Nidek 15. marta pismom obavestili Upravu za građevinsko zemljište da su zainteresovani za parcele. To je zavedeno 22. marta, a Vlada Srbije je tri dana kasnije donela odluku da je izgradnja ove fabrike projekat od značaja za Republiku Sribju.
 
Istog dana, 25. marta, Gradsko veće izmenilo je Program otuđenja građevinskog zemljišta za ovu godinu i na spisak za prodaju dodala ove parcele.
 
Već dan kasnije Uprava za urbanizam izdala je informaciju o lokacijama i dati su izvodi iz Geodetskog zavoda, da bi potom 29. marta gradonačelnik Novog Sada doneo rešenje o pokretanju postupka otuđenja građevinskog zemljišta. 
 
Usledio 30. mart, kada se u Upravi za građevinsko zemljište i investicije održao postupak neposredne pogodbe, čemu su prisustvovali predstavnici CTP Investa. Vrh gradske vlasti, odnosno Gradsko veće sastalo se 1. aprila odlučivši se da se Odluka o prodaji prosledi Skupštini grada na usvajanje. Konačno potvrđivanje uslediće 5. aprila na sednici Skupštini grada.
  • Nenad01209

    06.04.2021 21:03
    Ljudi nisu svesni da ovakve kompanije prave razliku u platama i sto vise ih dodje imacemo bolje uslove rada i plate.
    Radim u kompaniji preko puta i ne mogu da se porede sa uslovima rada sa nasim firmama i nasim gazdama, tako da velika podrska.
  • Za borisa i ostale

    03.04.2021 23:58
    Botine, bas ce ovih 300 zaposlenih "spasiti Novi Sad".
    Divno, otudjis zemljiste, prodas za 4500 dinara kvadrat (hoci JA po toj ceni tu da kupim 10 hektara, jel mogu???), I onda, na sve to, ne kui ga Japanac vec neka nasa nova "tasna masna" firma koja se pojavila bukvalno JUCE i koja odjednom svim velikim "investitorima" gradi i iznajmljuje hale???
    Pa jel znate da je Lear svu svoju opremu doneo na palletama iz Rumunije i da ce ih, cim nadje bolje uslove, brze bolje strpati na palete pa u sleper pa na drugo mesto!
    Isto i Nidek!
    Ej, celih 300 zaposlenih! Au al ce NS da procveta od motanja motora
  • ,

    02.04.2021 21:55
    Dobro je sto su Japanci.
    Samo ne Kinezi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti