Jakšić o Borovici i propustu Pravobranilaštva: Potencijalno velika afera

Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini grada Đurađ Jakšić poručio je da bi situacija u kojoj Novi Sad ne bi naplatio svoja potraživanja od "Borovica-transporta" zbog neobavljenog posla na Bulevaru Evrope mogla da bude potencijalno velika afera.
Jakšić o Borovici i propustu Pravobranilaštva: Potencijalno velika afera
Foto: 021.rs
Godišnji izveštaj o radu Pravobranilaštva Novog Sada usvojen je na sednici Skupštine grada u ponedeljak. U njemu se objašnjava kakve sve sporove vodi grad, pa je tako naveden i onaj koji se tiče afere u vezi sa radovima na Bulevaru Evrope, kada je "Borovica-transportu", u vlasništvu Dušana Borovice, avansno isplaćeno 462,9 miliona dinara. 
 
Sve se završilo presudama u korist grada, dok sudski sporovi u vezi sa nečinjenjem službenika u tadašnjem Zavoda za izgradnju grada i dalje traju. 
 
Kako je 021.rs otkrio krajem 2020. godine, Novi Sad je imao odličnu priliku da naplati svoja potraživanja, ali to nije učinio, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Upravo o tom problemu govorio je i šef radikala u gradskoj skupštini Đurađ Jakšić. On je upitao Gradsku pravobraniteljku Lidiju Jaramaz Lisicu zbog čega Pravobranilaštvo nije iskoristilo idealnu priliku da naplati potraživanja od firme "Borovica-transport" 2018. godine, kada je Novi Sad mogao da povrati gotovo 463 miliona dinara, a uz to i da dobije 330 miliona na ime kamate.
 
Kako je dodao, postojala je drugostopena presuda i založno pravo nad imovinom Dušana Borovice, ali Pravobranilaštvo nije odreagovalo. U novembru 2018. firma je otišla u stečaj i izgubljena je odlična šansa da grad povrati svoj novac.
 
"Ne sumnjam u najčestitije i najbolje moguće namere institucije na čijem čelu se nalazite, ali ovo bi potencijalno mogla da bude zaista velika afera. Zašto? Zato što posle odlaska u stečaj, to da li će grad uspeti ili neće uspeti da naplati ono što mu se duguje biva na predugom štapu. Imali smo savršenu priliku, drugostepenu presudu, založno pravo nad imovinom ovog čoveka koji duguje gradu gotovo 800 miliona dinara. Šta će se sada desiti? Od te 2018. godine iz stečajne mase dužnika Gradu Novom Sadu se izvlači kapital, pretpostavljam da je vama to dobro poznato. I to se čini preko sestrinskih firmi koje su najdirektnije povezane upravo sa tuženim", poručio je Jakšić.
 
On je naveo i da bi, u situaciji da je Pravobranilaštvo reagovalo na vreme, tok suđenja za dvoje službenika koji su osuđeni na zatvorske kazne "bio potpuno drugačiji, iako su najmanje krivi za spor koji je Novi Sad ima sa 'Borovica-transportom'".
 
Nakon izlaganja Jakšića niko nije imao komentar, niti objašnjenje zbog čega Pravobranilaštvo nije reagovalo u trenutku kada je grad mogao da naplati svoja potraživanja.
 
U februaru ove godine 021.rs je otkrio da je vlasništvom nad delom imovine "Borovica-transporta", ali i drugih preduzeća kojima je rukovodio Borovica, steklo preduzeće "DMB Shipping" koje je poslovno i personalno povezano sa ovim biznismenom. Više o tome na OVOM LINKU.
  • Nikola

    07.04.2021 09:35
    Браво Јакша.
    Нешто се не оглашавају они што питају ди су наши новци. Вероватно добар део од Боровице у њиховим џеповима.
  • Mita

    06.04.2021 15:11
    Korupcija
    Đurađ je odlično primetio: "On je upitao Gradsku pravobraniteljku Lidiju Jaramaz Lisicu zbog čega Pravobranilaštvo nije iskoristilo idealnu priliku da naplati potraživanja od firme "Borovica-transport" 2018."
    Ništa više nije potrebno dodati.
  • Čvarkov

    06.04.2021 14:53
    Zanimljivo
    Ispada da je Borovica kažnjen poslom od 9 miljardi za državu 2014.preko ženine firme dmb shipping.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti