Novosadski profesor: Nema opravdanja za studentsku žurku u vreme pandemije

Psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Vladimir Mihić rekao je da koliko god i studentima i svim ostalim građanima bilo muka od situacije koja traje duže od godinu dana, studentska žurka je neodgovorno i opasno ponašanje u trenutku pandemije.
"Nema opravdanja za ovakvo ponašanje, ono je opasno sa aspekta pandemije i bilo je nepotrebno. To nije bilo okupljanje koje je moralo da se desi. Problematično je i to što je sve organizovano na Dan studenata, datum kada treba da se promoviše neki studentski aktivizam. Ovo nije reprezent studentskog života, on bi trebalo mnogo više da bude usmeren na aktivizam i promovisanje prava. Žurke na otvorenom jesu deo studentskog života, ali svakako ne onaj ključan deo", smatra profesor Mihić.
 
Sa druge strane, on napominje da pandemija dugo traje i da svima nedostaju druženja.
 
"Možemo i moramo rauzumeti mlade koji imaju potrebu da se podruže i da kažu - muka nam je od ove situacije. Ipak, koliko god da nam je muka od ove situacije, mi nemamo alternativu, nismo birali takvu situaciju. U svakom slučaju, ovo jeste neodgovorno ponašanje", kritičan je Mihić.
 
On ne poriče postojanje zbunjujućih poruka i nedoslednosti, ali smatra da žurke, poput ovih u Studenstkom gradu nisu adekvatan odgovor.
 
"To ne može biti odgovor, ali može biti izgovor. Većina nas ima priličnu sumnju prema načunu na koji se država bavi ovom pandemijom i na koji nam šalje poruke. Te poruke vrlo često jesu prilično šizofrene. Zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, pa onda imate neka ogromna otvaranja sa 10.000 ljudi, a onda imate i izbore sa milionima ljudi koji su izašli na birališta u situaciji kada to očigldno nije dobro. Ipak, nisam siguran da možete reći – što sada nas terate, a pustili ste da se igra kolo oko spomenika Stefanu Nemanji. To jesu uporedive stvari, ali ne možete jednu pogrešnu stvar ispraviti ili opravdati drugom pogrešnom stvari", apeluje profesor Mihić.
 
On konstatuje da smo proteklih godinu dana imali previše sličnih situacija i da nije reč o incidentu, već pravilu koje se ponavlja svakih nekoliko nedelja.
 
"Studenti bi trebalo da budu medijski pismeniji i da imaju veći broj informacija od onih starijih koji se rukovode uglavnom televizijama sa nacionalnom frekvencijom", smatra Mihić.
 
Ipak, on primećuje i da je zabrinjavajuća apatija koja se uvukla u studente poslednih 10-15 godina.
 
"Studenti su devedesetih bili generator promena u društvu, danas su oni potpuno skrajnuti, što je i na neki način namerno rađeno poslednih 10 godina. Ne aboliram ni nas kao deo akademske zajednice, mi smo na neki način pristali na tu vrstu skrajnutosti. Onda se s vremena na vreme desi neki ovakav ispad, koji možda nije najgori, ali jeste najvidljiviji. Onda se pitamo kakva nam je budućnost - budućnost je onakva kakvu smo je stvorili poslednjih 10 godina", iskren je profesor Mihić.
 
Kada je reč o rezervama koje postoje prema vakcinaciji kod studentske populacije, ali i među ostalim građanstvom, on smatra da je to odgovornost države.
 
"Mi smo sigurno jedina država u svetu koja ima veći broj vakcina nego što imamo zainteresovanih", ukazuje Mihić i pribojava se da ćemo u jednom trenutku dostići maksimum kada je reč o interesovanju za vakcinaciju, pa da ćemo na kraju i bacati vakcine kojima je istekao rok.
 
On zaključuje i da mladima nije dobro plasirana poruka da vakcinacijom ne štite samo sebe, nego i one najbliže oko sebe.
  • DedaUja

    07.04.2021 16:01
    TRT-TRT … Trx

    @trx 07.04.2021;07:55
    Kaže Trx:
    "Zato što ako si vakcinisan kineskom vakcinom možeš i dalje prenositi koronu, bez obzira što si preležao, što si (re)vakcinisan i što nemaš simptome bolesti."

    Aha. Vidim, Kinezi opasno naHebali. Juče su imali 24 novozaražena na 1,439,323,776 stanovnika (vidi WorldoMeter).
    Magarčino.
  • Dragutin

    07.04.2021 08:48
    I posle Tita Tito
    Deluju presednikovi vitamini nije se dzaba trudio.
  • Pera

    07.04.2021 08:43
    Snsprofa
    Bitno da mozeotvaranje spomenika...i raznih smetlista u njihovom snsvlasnistvu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti