Vučević o Borovičinih 792 miliona dinara duga: Nisam optimista, daj Bože da povratimo barem deo

Iako je prošla decenija od afere u vezi sa Bulevarom Evrope, kada je firmi "Borovica-transport" avansno isplaćeno više od 460 miliona dinara za posao koji nije uradio, Novi Sad još uvek nije uspeo da povrati svoj novac.
Vučević o Borovičinih 792 miliona dinara duga: Nisam optimista, daj Bože da povratimo barem deo
Foto: 021.rs
To se, po svemu sudeći, neće ni dogoditi.
 
Firma "Borovica-transport", u vlasništvu kontroverznog biznismena Dušana Borovice, prema pravnosnažnim presudama duguje Novom Sadu gotovo 463 miliona dinara, koliko je uplaćeno za posao koji nije urađen, i još gotovo 330 miliona zatezne kamate. 
 
Međutim, krajem februara objavljeno je da će se "Borovica-transport" naći na dobošu po početnoj ceni od 72,4 miliona dinara, što je 10 puta od iznosa koji Novom Sadu duguje ovo preduzeće. 
 
Kako saznaje 021.rs, prodaja je obavljena u martu, uplaćen je potrebni depozit, a ko je kupac biće objavljeno po uplati punog iznosa na račun preduzeća u stečaju. 
 
Krajem prošle godine 021.rs je otkrio da Pravobranilaštvo Novog Sada nije iskoristilo priliku da naplati svoja potraživanja, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Sada i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da nije optimista kada je u pitanju povraćaj novca. 
 
"Nemam informaciju da smo uspeli da izvučemo nešto novaca i nisam optimista, ali ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti da naplatimo ili da naplatimo deo tog potraživanja koji imamo prema Borovici od 462 miliona dinara bez kamate, koje je dobio od tadašnjeg rukovodstva Zavoda za izgradnju grada mimo svih tenderskih procedura, a nije izgradio nijedan metar Bulevara Evrope", kaže Vučević na pitanje 021.rs.
 
Kako dodaje, ukoliko budu imali neki prihodu u budžetu po ovoj stavci, sa zadovoljstvom će obavestiti javnost. 
 
"Nisam neki veliki optimista, iskreno da vam kažem. Kada su nas uhvatili u onom razmaku od pravosnažnosti presuda, izvršnog postupka, skidanja zabeležbe postojanja sudskog spora, pa imate potraživanja poreskih uprava, banaka koje imaju obezbeđenja, mi tu kao grad nismo došli u dobru poziciju. Daj Bože da povratimo barem deo. Naravno, voleo bih da sve povratimo, ne odustajemo, kad kažem da sam pesimista ne znači da se ne borimo, već da ne vidim neke velike izglede, al' Borovica je živ i zdrav koliko znam, Bogu hvala, verovatno ima neke nove firme i bavi se nečim novim", zaključuje Vučević.
 
Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić kritikovao je u ponedeljak, tokom sednice Skupštine grada, Pravobranilaštvo zbog propuštene prilike da se naplati potraživanje. Kako je rekao, situacija u kojoj Novi Sad ne bi naplatio svoja potraživanja mogla bi da bude potencijalno velika afera. 
 
Kako pokazuje javno dostupna dokumentacija Poreske uprave, tri preduzeća Dušana Borovice, "Borovica transport" (stečaj), te "Dunav grupa agregati" i "Borovica transport - Put" (oduzet PIB u oba slučaja), zajedno duguju više od 1,1 milijardu dinara za porez.
 
Vlasništvo nad delom imovine kompanija Dušana Borovice steklo je preduzeće DMB Shipping. Kako je pokazalo istraživanje 021.rs, ovo preduzeće je poslovno i privatno povezano sa Borovicom, o čemu više na OVOM LINKU.
 
Iako je presudama zaključeno da je "Borovica-transport" dužan Novom Sadu, još uvek se vode postupci u vezi sa nečinjenjem službenika u tadašnjem Zavodu za izgradnju grada. 
  • nik

    09.04.2021 19:41
    Borovica nije izgradio Bulevar zato što je uhapšen, pa mu je firma otišla u stečaj. A avans se i uplaćuje unapred, a ne nakon posla. Onda nije avans. Pošto je čovek na slobodi, očigledno je bio uhapšen iz nepravnih razloga - zbog nekakvog obračuna moćnika, verovatno.
  • Pravo

    07.04.2021 21:42
    Brani
    U pravobranilaštvu sve prvoborci DS. Možda propust nije slučajan. Štetu pored Grada trpi i SNS, kome to ide u prilog?
  • Trtoš

    07.04.2021 21:26
    Budalo, šta si čekao do sada?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti