Firma povezana sa Borovicom kupila imovinu Borovičine firme koja Novom Sadu duguje 792 miliona

Kompanija DMB Shipping javnim nadmetanjem kupila je imovinu preduzeća u stečaju Borovica-transporta, u vlasništvu Dušana Borovice.
Firma povezana sa Borovicom kupila imovinu Borovičine firme koja Novom Sadu duguje 792 miliona
Foto: 021.rs
"Borovica-transport" je Novosađanima poznato kao preduzeće koje je avansno uzelo gotovo 463 miliona dinara za radove na Bulevaru Evrope, koje nikada nije uradilo. Do danas ovo preduzeće, sudskih presudama, Novom Sadu duguje novac koje je uzelo avansno kao i još gotovo 330 miliona dinara za zatezne kamate.
 
Prema priznanju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, mali su izgledi da će grad uspeti da povrati ovaj novac, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Međutim, ono što je zanimljivo jeste da se na javno nadmetanje za imovinu Borovičinog preduzeća javila kompanija koja je direktno povezana sa njim, a koja je i ranijih godina otkupljivala imovinu preduzeća kojima je rukovodio kontroverzni biznismen.
 
Procenjena vrednost imovine koja je stavljena na javno nadmetanje bila je veća od 144 miliona dinara, a prodata je po početnoj, upola manjoj ceni. DMB Shipping iz Rume došao je u vlasništvo njiva, šuma, zemljišta, zgrada, pomoćnih zgrada, pašnjaka, magacina, lokala, platoa, ograde i kapije. 
 
Šta je sve prodato i procenjene vrednosti stavki na licitaciji možete da pogledate OVDE.
 
Kako je otkrio 021.rs u februaru ove godine, DMB Shipping je poslovno i privatno povezan sa kontroverznim biznismenom hapšenom zbog malverzacija. Veze sa Borovicom imaju kako direktorka DMB Shipping-a Dragana Orlić, tako i vlasnica ove kompanije Marija Mesarović. Na koji način su povezani čitajte na OVOM LINKU.
 
I DMB Shipping i Borovica-transport duguju državi novac na ime neplaćenog poreza. Prema podacima Poreske uprave, Borovica-transport je na kraju 2020. godine dugovao čak više od 211 miliona dinara za porez. Prema istim podacima, preduzeće Marije Mesarović je za porez dugovalo 23 miliona dinara, ali je bio podnet zahtev za reprogram duga. 
 
DMB Shipping nakratko je skrenuo pažnju na sebe 2014. godine, kao sasvim mlada kompanija. Ovo preduzeće iz Rume bilo je deo grupe ponuđača koja je 2014. godine dobila posao na tenderu za uvoz dva miliona tona uglja. Vrednost ovog ugovora bila je veća od čak osam milijardi dinara.
 
Nosilac tog posla bila je "Virom grupa" iz Beograda, čiji je jedan od suvlasnika bio Dejan Oketić, kojem se u trenutku dobijanja posla vrednog osam milijardi dinara sudilo kao članu takozvane "naftne mafije". Osim "Virom grupe" i "DMB Shippinga", u poslu je bio "BVA Coal SRL" iz Rumunije. Prema pisanju medija, bile su angažovane i firme "Euro kop" čiji je direktor bio Dragan Ćurčić, koji je izdržavao zatvorsku kaznu kao član "carinske mafije", te firma "Bono sistem". 
 
U međuvremenu, "DMB Shipping" se transformisao u preduzeće sa velikim profitima, pa specijalizovani portal "Pluton logistics" piše da je "DMB Shipping" u 2019. godini ostvarila najveći profit među firmama koje se bave prevozom tereta unutrašnjim plovnim putevima.
 
U razvijanju posla ne odmaže joj ni Republika Srbija. Ministarstvo građevinarstva dalo je 2019. godine "DMB Shippingu" licencu za iskopavanje šljunka i peska iz rečnih nanosa.
  • Milivoje

    10.04.2021 08:19
    Zena
    Marija Mesarović je devojka (nevenčana supruga) Dušana Borovice. Žive zajedno.
  • Borko

    10.04.2021 07:42
    Ideja
    S obzirom da je Borovica koliko vidim u medijima poharao EPS 2014.u poslu sa ZVeselinovićem , mogao bi grad i od njega solidarno da se naplati.
  • Mile

    09.04.2021 17:49
    Bravo Novakoviću....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti