Pokrajina bira banku u kojoj će se dugoročno zadužiti 700 miliona dinara

Pokrajinska vlada raspisala je javni poziv za izbor banke u kojoj će se dugoročno zadužiti u iznosu od 700 miliona dinara.
Pokrajina bira banku u kojoj će se dugoročno zadužiti 700 miliona dinara
Foto: 021.rs
Razlog zaduživanja je, kako je 021.rs pisao, namera Pokrajine da uvede sistem automatizovane odbrane od grada na području raketnog centra Bajša i Samoš.
 
O ovom novom zaduživanju Pokrajinska vlada odlučila je na sednici 18. novembra prošle godine, ali o tome tada nije izdala obaveštenje za javnost. Odluku je usvojila Skupština Vojvodine, uz negodovanje dela opozicije.
 
Kriterijum za ocenu ponuda banaka je najniža efektivna kamatna stopa na dan 19. maj, a najviše do 2,5 odsto za zaduživanje u evrima. Kredit će se realizovati u tranšama, u roku od godinu dana, što znači da će se novac povlačiti po potrebi.
 
Rok otplate kredita je 72 meseca, uključujući grejs period od godinu dana, što je šest godina. Kredit će se otplaćivati po isteku grejs perioda, u 10 šestomesečnih rata, sa jednakim iznosom glavnice duga. 
 
Pokrajinska vlada procenila je da mora da se zaduži kako bi sprovela planirani trogodišnji projekat, vredan ukupno 1,4 milijarde dinara, koji je proglasila kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Vojvodinu. Platiće ga delom iz pomenutog kredita, a delom iz svog budžeta i drugih izvora finansiranja. 
 
Pokrajina se prošle godine već zadužila da bi finansirala radove na automatizaciji radarskog sistema Fruška gora, jednog od tri radarska centra u Vojvodini i ti radovi su počeli u julu 2020. godine. Sada će se zadužiti da bi se obezbedio novac i za preostala dva radarska centra, Bajša i Samoš.
 
"Postavljanjem mreže automatskih lansera umesto trenutnih manuelnih na ukupno oko 141 lokacija (Bajša) i 130 lokacija (Samoš), uspostaviće se potpuna automatizacija procesa zasejavanja olujno-gradonosne oblačnosti jer će se postojeći automatski način za određivanje komandi za zasejavanje (hardversko-softverski paket HASIS - Hail Suppression Information System) u potpunosti zaokružiti daljinskim prenosom komandi do lansirnog mesta i time obezbediti velika preciznost pravovremenog unosa reagensa u ciljane delove oblaka", navodi se o ovom projektu u planovima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u budžetu APV za tekuću godinu.
 
Ugovor sa izabranom bankom trebalo bi da bude sklopljen u julu.
  • RVojvodina

    15.04.2021 21:57
    Hvala recikliranim Radikalcinama i patriJotama sto ovakvim potezima ubrzavaju nezavisnost Vojvodine.
  • Neko

    15.04.2021 21:57
    @Nebojsa
    Erste je jos uvek registrovana u Vojvodini.
  • Maša

    15.04.2021 19:34
    Vid' ovako
    Ajd da se kladimo da će izbor pasti na OTP grupaciju tj OTP banku koja 30.04. gasi Vojvođansku (nekada OTP banka) i spaja se sa Societe generale (trenutno pod imenom OTP banka) i vraća naziv OTP.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti