Rekonstrukcija Studija M: Novi Sad stopirao pokrajinu zbog neispunjenih uslova

Novosadska uprava odbila je da izda lokacijske dozvole Pokrajini za rekonstrukciju zgrada Studija M i Radija Novi Sad zbog neispunjavanja potrebnih uslova.

Razlog odbijanja je taj što je idejno rešenje predviđalo rušenje postojećih objekata i druge radove koji nisu u skladu sa gradskim urbanističkim planovima.

Rešenje o odbijanju izdavanja lokacijske dozvole doneto je polovinom juna prošle godine. Investitor, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, odnosno njen zastupnik AG-UNS Arhitetkognsko-građevinski institut, nije ponovio zahtev za izdavanje dozvola.

Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), 2018. godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će Studio M postati "Muzej 20. veka". Nekoliko meseci kasnije, Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine raspisala javnu nabavku izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i promenu namene objekata Studija M i zgrade Radija Novi Sad. Na tedneru je bila samo jedan ponuda i grupe koju čine firme "AG-UNS Arhitektonsko-građevinski institut", "Elsing Group", "Tehnohidrosfera" i "Dirigent acoustics" i oni su dobili posao vredan 26,5 miliona dinara. Ova grupa ponuđača trebalo je da napravi idejno rešenje za Studio M i Radio Novi Sad.

Kako se može videti u dokumentaciji koja je podneta Gradskoj upravi za urbanizam, investitoru je odbijen zahtev, jer je jasno naznačeno šta će na zgradi ostati isto, a šta će se rušiti.

Ideja je bila da se napravi totalna rekonstrukcija objekta, prikazani su otvori prema susednom objektu, čime se uništava samostalnost zgrade i nije naznačeno koji delovi objekta će biti rekonstruisani. Pošto ove izmene nisu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, nije došlo do izdavanja lokacijskih uslova.

Član upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede kaže za VOICE da je urbanistički i arhitektonski rešenje dobijeno javnom nabavkom neopravdano, kao i da podrazumeva potpunu zamenu objekata koji čine celinu radijskog kompleksa i koji predstavlja arhitektonsko nasleđe po kulturnom, istorijskom i mnogim drugim aspektima.

"Novi projekat je veliki korak unazad u arhitektonskom smislu jer briše svaku postojeću arhitektonsku i urbanu vrednost koju nam radijski kompleks pruža, a ne uvodi ni jedan novi kvalitet u prostor. Posebno je problematična drskost i arogancija s kojom se autorke rešenja odnose prema Studiju M, delu jednog od najvećih posleratnih novosadskih arhitekata Pavla Žilnika, čije delo one rekonstrukcijom srozavaju na karikaturu. Posebno iritira odsustvo bilo kakve kompozicije fasade, koja izgleda kao da je bila prepuštena algoritmu za stvaranje proizvoljnih oblika. Takva arhitektonska rešenja, koja se koriste postupcima dekonstruktivizma u oblikovanju, utočište su za projektante koji ne žele ozbiljno da se pozabave arhitektonskom formom i kompozicijom", kaže Bede.



On dodaje da intervencije na svim objektima koji čine ovaj kompleks se mogu ticati isključivo onih kojima se poboljšava njihova upotrebna vrednost i omogućava eventualna prenamena.

"Studio M je valorizovan kao najvredniji jer pored savršenog eksterijera i njegove urbanističke uklopljenosti, i jedinstvenog enterijera, ima i tehničke karakteristike o kojima se posebno vodilo računa. Zadržavanje originalnog spoljašnjeg izgleda, enterijera i pre svega namene, uz minimalne intervencije kojima se poboljšava upotrebna vrednost, osnovni su zahtevi struke u ovakvom slučaju. Dakle: minimalne izmene oko sanitarnih čvorova, funkcionalnije garderobe i eventualna zamena instalacija koje više ne zadovoljavaju potrebe, uz maksimalnu pažnju prilikom izvođenja radova na istim", navodi Aleksandar Bede.

Podsetimo da je Studio M i Radio Novi Sad nedavno iseljen i predat pokrajinskoj vladi i o tome više OVDE.

Ceo tekst VOICE-a poričtajte na OVOM LINKU.

  • Misha

    20.04.2021 20:57
    Ovo rešenje je horor! Ovaj objekat bi morao da pretrpi minimalne promene, a njegova spoljašnjost da se sačuva u originalnom obliku!
  • B

    20.04.2021 09:50
    bumbar
    i vi kažete da volite Novi Sad, sram da vss bude takvu zgradu hoćete da uništite, nismo drugo ni zaslužite samo rušite ima Mirović još behatona. To nije moj Novi Sad sa dušom!!
  • maja

    19.04.2021 23:42
    arhitekta
    Ne znam odakle je ovaj arhitekta i da li je bio u Novom Sadu,da li je video
    okolne zgrade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.