Novi vlasnik najstarije novosadske kuće želi da je pokloni gradu, ali uz jedan investitorski uslov

Najstarija kuća u Novom Sadu - takozvana "Špilerova kuća" u Petrovaradinu, kako je 021 nedavno pisao, trebalo bi da bude obnovljena, a vlasnik objekta je u međuvremenu ponudio da ovu kuću pokloni Gradu Novom Sadu uz jedan uslov.
Novi vlasnik najstarije novosadske kuće želi da je pokloni gradu, ali uz jedan investitorski uslov
Foto: 021.rs

Ovaj objekat je krajem prošle godine dobio novog vlasnika koji za RTS demantuje navode da će je srušiti i kaže da želi da je pokloni gradu. Međutim, uz poklon ide i uslov.

Prema podacima iz katastra, vlasnik objekta je "Kafa dobro jutro" d.o.o, koje je u vlasništvu Lazara Uskokovića. 

Slobodan Bojčić, pravni zastupnik vlasnika Špilerove kuće, kaže da nikada namera vlasnika tog objekta nije bilo rušenje i bilo kakva gradnja na tom mestu.
 
"Predmetna oštećenja koja možemo videti na ovom objektu su nastala usled višedecenijskog zanemarivanja, neadekvatnog održavanja, kao i vandalizma u istom, ali najveći deo oštećenja koji možemo videti na krovu ove kuće jeste uzrok požara koji se desio pre nekoliko godina", objašnjava Bojčić.
 
Kuću, kako tvrdi, vlasnik želi da pokloni gradu. 
 
"Što smo i pismeno predočili našem zahtevu Gradu Novom Sadu da se izjasni na koji način žele da prihvate naš poklon", navodi pravni zastupnik vlasnika.
 
Međutim, uz poklon ide jedan uslov.
 
"Ta firma nudi gradu Novom Sadu da tu kuću pokloni, a zauzvrat traži da mu Grad odobri određeni broj spratova pošto je on investitor. On ima pravo da zida van tog obuhvata zaštićene zone na svom privatnom placu, e tu ćemo se dogovoriti šta on traži zauzvrat", poručuje direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić.
 
U Zavodu dodaju i da je kuća predviđena za restauraciju tokom ove godine. Procena je da bi za restauraciju bilo potrebno nekoliko desetina miliona dinara.
 
"U ovoj godini Zavod planira realizaciju projekta obnove 14 objekata u Petrovaradinu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, uključujući i Špilerovu kuću, sredstvima koje je opredelilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 300 miliona dinara. Trenutno je u izradi projektno-tehnička dokumentacija za pripremu planirane obnove navedenih objekata", rekli su ranije za 021.rs u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
 
Špilerova kuća jedna je od najstarijih i najvrednijih baroknih stilskih kuća sačuvanih u Vojvodini, a izgrađena je u periodu od 1693. do 1773. godine. Današnji naziv nastao je po vlasniku iz prve polovine 20. veka, ali je istorija ovog objekta mnogo duža. Opširnije o njenoj bogatoj istoriji čitajte u našem tekstu OVDE.
  • andra

    23.04.2021 11:54
    trščare
    zlatne ribice imaju baššš dugo pamćenje... I trščare su bile pod zaštitom... iiiiiii ...nema.
  • Marko

    23.04.2021 10:10
    Ovaj je ladno hteo da sruši tu kuću.
  • Miki

    23.04.2021 08:46
    Javite se Boc..i oko povecanja spratnosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti