FOTO, VIDEO: Spens 40 godina posle - simbol grada u raljama propadanja

Četrdeset godina nakon otvaranja, jedan od gradskih simbola - Spens, daleko je od svog nekadašnjeg sjaja. Istovremeno, vlast kroz makete najavljuje obnovu ovog objekta.
FOTO, VIDEO: Spens 40 godina posle - simbol grada u raljama propadanja
Foto: 021.rs

Prošetati danas Spensom znači proći kroz 85.000 kvadrata promaje, ponekad prljavštine, te ne deluje kao da prolazite kroz jedan od najvećih sportsko-poslovnih objekata sagrađenih krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada je Novi Sad bio na vrhuncu ekonomske moći.

Kada priđete platou Spensa ono što vas dočeka je ogromna reklama za kongres vladajuće Srpske napredne stranke. Reklama nije postavljena juče, već na istom mestu stoji od oktobra 2019. godine i nepoznato je kada će biti uklonjena. Isto tako, nije poznato ni da li naprednjaci plaćaju naknadu za toliko dugo istaknutu reklamu. Iako je 021.rs u više navrata pokušao da dobije odgovor na ovo pitanje, u upravi Spensa su odlučili da ostanu nemi. 

Oni koji ne znaju o kakvom se objektu radi možda bi pomislili da idu u središte vladajuće stranke. Ipak, po ulasku u objekat shvatili bi da to nije slučaj. 
 
Ukoliko se gleda na stvari koje ne rade, a ima ih, može se krenuti od zatvorenih bazena, koji su zatvoreni još od marta prošle godine. Razlog zatvaranja bila je rekonstrukciju plaćena 129 miliona dinara. Ipak, ispostavilo se da je toliko nestručno izvedena da je nakon završetka radova u novembru usledilo pucanje dna bazena, a popravke do danas nisu počele. Grad je bio prinuđen da pronađe drugo rešenje za sportiste kojima je potreban bazen, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU

Spens je dosta opusteo, te su u njemu prenoćište i dnevni boravak pronašli oni koji nemaju gde - beskućnici. Osećaju praznoće doprinosi i to što, prema epidemiološkim merama, u objektu sme da bude do 1.000 osoba, ali ih u momentu kada je reporter 021 obilazio objekat nije bilo toliko. 

Iako su u prizemlju, gde fluktuira najveći broj ljudi, lokali još i popunjeni, na prvom spratu nema nijedne prodavnice, a Novosađani pamte vreme kada su se radnje nalazile i u ovom delu objekta. Tu su svoje mesto našla javna preduzeća, te pojedine nevladine organizacije. Ipak, prilikom obilaska Spensa vidi se da su i kancelarije na prvom spratu uglavnom prazne.

Jedan od novijih primer toga jesu kancelarije japanske kompanije Nidek, koja je početkom aprila, uz prisustvo gradske vlasti, otvorila svoje prostorije na Spensu. Očekuje se da u Srbiju donese investiciju vredno dve milijarde evra, a proizvodnju bi trebalo da započne krajem sledeće godine. Ipak, svoje prostorije su već otvorili, opremili, ali ih nisu popunili "ljudstvom". U prostoru nema nikoga, a da tu nakon svečanog otvaranja verovatno niko nije ni ulazio pokazuje presečena crvena vrpca koja se i dalje nalazi na vratima.

Da je Spens u lošem stanju zbog godina neodržavanja ne govori samo prljavština, tu su i otpali oluci, prljavi spoljni prozori, drveće koje raste na krovu napuštene garaže, delovi koji vise sa instalacionih cevi, ali i plastične posude u koje kaplje voda sa krova. U svemu tome postoji i odgovornost onih koji prolaze kroz ovaj kompleks, s obzirom na to da pojedinci bez problema bacaju pikavce po hodnicima.

Uz sve ove uslove, na Spensu ipak rade spotisti, naravno svuda sem na bazenu, i oni se mogu videti kako treniraju u raznim salama. Do danas Spens je ostao dom odbojkaša Vojvodine koji dominiraju domaćom odbojkom godinama unazad. Takođe, ove sezone se pokazao i kao neosvojiva tvrđava za mnoge koji su dolazili na megdan košarkašima Voše u Košarkaškoj ligi Srbije. 

Nažalost, ni "sportska priča" nije do kraja ispričana, jer ni posle četiri decenije nije u potpunosti realizovana prvobitna ideja. Otvoreno klizalište nije sagrađeno i tamo gde je planirano nalazi se kafić sa imitacijom otvorenog mini golf terena. O tome kada će se finiširati otvoreni kompleks bazena više se i ne govori, pa se tako ni Novosađani ne nadaju da će imati bazenski kompleks sa akva parkom i pratećim sadržajima. Umesto Spensa, gradska vlast se fokusirala na prostor Sajmišta, pa za neko buduće vreme tamo najavljuje akva park, ali i otvoreno klizalište. 

Poslednja vest o rekonstrukciji Spensa jeste ona iz februara ove godine, u kojoj se kaže da je stručni tim Fakulteta tehničnih nauka predstavio strategiju rekonstrukcije Spensa. Rečeno je da je budući izgleda "zasnovan na spoju istorije i budućnosti s pregršt funkcija kao što su sportsko-rekreativna, društvena, poslovna, energetska, ekološka, urbanistička, arhitektonska i ideološka". Ipak, kada bi rekonstrukcija trebalo da počne, ostaje nepoznata u jednačini jednog od gradskih simbola.

U međuvremenu, svu tugu u godini jubileja oslikavaju dve makete Spensa. Prva je ona iz osamdesetih godina koja prikazuje nikad završeni kompleks sa okolnim sadržajima u delu ka stadionu Vojvodine i nekadašnjem pomoćnom fudbalskom terenu na kojem je sada tržni centar. Druga je nova maketa predstavljena prošle godine, u jeku predizborne kampanje, kao najava rekonstrukcije. Ova nova maketa stoji sa naponskim kablom koji visi sa stola u praznom holu pored jedne od plastičnih posuda koja skuplja vodu sa krova.

  • Dule

    24.04.2021 15:21
    Lopovluk
    Spens se priprema za rušenje i prodaju.
    Ovi na vlasti su uspeli da prodaju sve ono što su prethodni kakvi god bili čuvali ...porušili su sportske terene da se napravi promenada, prodali zakonom zaštićene zgrade, prodali obalu dunava.
    Pa šta je za njih jedan spens, hala koja je bila među boljima u evropi...pare hoće da uzmu sad i odma jer se ne zna dokle će biti na vlasti
  • eh

    22.04.2021 11:11
    Spens je mngo lep, i na slikama se to vidi, kao i uzivo kad prodjem kroz njega onako opustosenog. Svi znamo kako bi se lako napravio da sija, samo kad bi se uzeo iz partijskih saka. I nika mi nije bila jasna ta prica oko visokih cena zakupa, pa bukvalno se bilo koja cena isplati vise nego da stoji prazno, koja je to logika, pa valjda ponudis cenu najma od nula pa do koliko moze da se digne a da sve bude puno?
  • Dečije odelenje

    21.04.2021 22:36
    Šta je GBNS
    ??????????????????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti