Evo kada počinje obnova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i šta će radovi obuhvatiti

Obnova rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu počeće u maju i završiće se do kraja godine.
Evo kada počinje obnova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i šta će radovi obuhvatiti
Foto: 021.rs
Kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu vraćena je hrvatskoj zajednici u Srbiji krajem prošle godine, a za otkup dela objekta Vlada Srbije je donirala 600.000 evra, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno dodatnih 100.000 evra.
 
Kako je rečeno, od ukupno otkupljenih oko 350 kvadratnih metara, biće obnovljena 264 kvadratna metra na prvom spratu i oko 80 kvadratnih metara na drugom nivou objekta.
 
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada Siniša Jokić rekao je da je ta kuća jedan od najlepših i najznačajnijih objekata u Novom Sadu i dodao da je namera da on postane jedan od najsavremenijih kulturnih centara grada Novog Sada, koji će primati goste iz celog sveta.
 
Potpredsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) za Srem i član novoosnovanog odbora Fondacije "Spomen-dom bana Josipa Jelačića", Darko Vuković, objasnio je da će prostor biti sastavljen od nekoliko celina, poput prostorija za održavanje okruglih stolova, izložbenog prostora i brojnih drugih aktivnosti, a tu će se nalaziti i kancelarije Konzulata Hrvatske i HNV-a.
  • konzulat HR

    21.04.2021 15:01
    Odlično da konzulati dolaze u NS.
    Ali trebali bi nam pravi konzulati, ne počasni konzulati u kojima građani ne mogu ništa da obave.

    Odlično da se ovo obnovi i unutra.
  • Ban Josip Jelacic

    21.04.2021 14:10
    Bužimski Petrovaradinski
    Милан@, sta je radikalcino ? Smeta ti ovo, a ? Sigurno ti ne smeta sta Srbi u HR samo za svoj tjednik 'Novosti' primaju iz drzavnog proracuna punih 600.000,00 eura svake godine. To ti je svake godine jedna kuca u kojoj se rodio slavni hrvatski ban i veliki vojskovodja Josip Jelačić Bužimski. To ti lecemjeru sigurno ne smeta, ali kad se djelic toga da onoj drugoj strani, u tvojoj drzavi, pretpostavljam da pises iz Srbije, onda drvlje i kamenje na tu vijest prosipas. Ovaj vrhunski turisticki potencijal, koji ce se napokon staviti u funkciju, nadzivit ce tebe i slicne tebi, to je sigurno, i za naredne generacije ce ostati kao arhitektonski i kulturni biser Petrovaradina i Novog Sada. Lp za NS :)
  • Ban Josip Jelacic

    21.04.2021 14:04
    Bužimski Petrovaradinski
    Ovo je fenomenalna vijest za kulturnu javnost i sve dobronamjerne gradjane NS a i Petrovaradina. Plava kuca je vrhunska turisticka atrakcija za sve posjetitelje Petrovaradina i Novog Sada. Malo je gradova koji imaju ovakav reprezentativan objekat u svojoj ponudi, u kome je rodjena ovako znacajna licnost, poput bana Jelacica. Ovo je jako vazno i za starosjedioce Petrovaradina, jer ovo njima najvise znaci, i za ocuvanje nacionalne svijesti ali i kao melem za sve ono kroz sta su prosli i manjim dijelom kroz sta jos uvijek prolaze od 90' te na ovamo. Trojica velikih vojskovodja su upamcena iz revolucionarne 1848' godine: Maršal Radetzky koji je ugusio revoluciju u Italiji, Grof Alfred Windischgrät koji je ugusio revoluciju u Pragu i Austriji i Ban Jelačić koji je ugusio revoluciju u Beču i Ugarskoj. Svi stanari Plave kuce postaju dio povijesti, i ona bi trebala sluziti kao most spajanja nasih naroda u buducnosti. O kulturnim dogadjajima koji se u njoj budu odvijali, treba li biti na cast svim gradjanima NS a. Slavni ban i veliki vojskovodja rodjen je u njoj 16.10.1801' godine, umro je u Zagrebu 19.5.1859' godine. Nakon sluma revolucije, postaje vrhovni komandant sve carske vojske u Ugarskoj i dobiva titulu Grofa, a njegova supruga Sofija status dvorske dame Carice Sisi. Nadimak mu je bio Pepi, a on je sin Franje Jelacica, podmarsala Austrijske vojske koji je itekako bio cijenjeni vojskovodja za vrijeme ratova protiv Napoleona u Tirolu. Lp za NS :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti