Finansiranje Sremskih Karlovaca: Pokrajinska skupština predlaže novi zakon posle 30 godina neprimenjivanja starog

Poslanici Skupštine Vojvodine sutra će razmatrati predlog Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, novi akt koji reguliše finansiranje ove opštine posle zakona donetog davnog 22. juna 1991. godine.
Finansiranje Sremskih Karlovaca: Pokrajinska skupština predlaže novi zakon posle 30 godina neprimenjivanja starog
Foto: 021.rs
Stari zakon, prema tvrdnjama čelnika, nikada nije primenjivan, a šta piše u predlogu novog zakona nije poznato jer isti nije objavljen ni na jednoj pokrajinskoj platformi.
 
Priča o donošenju novog zakona o finansiranju Sremskih Karlovaca traje godinama, a tek sada dočekuje neki epilog. Još pre tri godine je tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević najavljivao njegovo usvajanje, ali i osnivanje univerzitetskog centra u Sremskim Karlovcima. U poseti Karlovcima, najavio je da je Srpska pravoslavna crkva partner u donošenju zakona, kao i da će uslediti javna rasprava i angažovanost tri ministarstva - prosvete, kulture i trgovine.
 
O javnoj raspravi, uključenju drugih državnih organa i efektima aktivnosti tadašnjeg ministra Šarčevića u ovom trenutku nema informacija. Skupština APV ima snagu da predlaže zakone Skupštini Srbije, ali te predloge Beograd retko kada uzima u razmatranje. Kako je za Dnevnik nedavno poručio predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, iz Vojvodine je Beogradu u periodu od 20 godina upućeno oko 40 predloga zakona, "ali je samo malo broj završio na dnevnom redu Narodne skupštine".
 
Pokrajina je, u pokušaju da uloži više novca u obnovu građevina Sremskih Karlovaca, 15. maja 2018. godine osnovala budžetski fond za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca, čineći to faktički primenom pomenutog zakona iz 1991. godine. Od 2018. do danas, u ovaj budžetski fond slilo se više od 270 miliona dinara, vidi se u evidenciji prethodnih i aktuelnog budžeta APV.
 
Na šta je tačno potrošen sav novac - nije poznato. Opština Sremski Karlovci mahom se fokusira na održavanje fasada zgrada, a čini se da se ništa nije urađeno ni na više puta najavljenom parternom uređenju centra Karlovaca, za koji je pre par godina urađen (i plaćen) projekat i tehnička dokumentacija. Dalje od toga se nije otišlo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti