Novi Sad 2020. godinu završio u plusu, ostalo više od dve milijarde suficita za raspodelu

Završni račun budžeta Novog Sada za 2020. pokazuje da je grad uspeo da godinu završi finansijski u plusu. Od gotovo 3,9 milijardi dinara suficita, 1,7 milijardi je već raspoređeno, te grad ima na raspolaganju više od 2,1 milijarde da raspodeli za razne namene.
 Novi Sad 2020. godinu završio u plusu, ostalo više od dve milijarde suficita za raspodelu
Foto: 021.rs
Kako se može videti u odluci, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada 27. aprila, Novi Sad je na početku prošle godine na raspolaganju imao nešto više od prvobitno planirane 29,1 milijarde dinara. Nakon rebalansa i drugih dešavanja, suma novca koja se našla u gradskoj kasi porasla je na 30,4 milijarde dinara. 
 
Uvidom u dokumentaciju vidi se da je Novi Sad više novca imao prvenstveno zahvaljujući povećanju prihoda od prodaje građevinskog zemljišta. Planirano je da prihod po ovom osnovu bude 1,8 milijardi dinara, ali je bio 2,4 milijarde. 

I u godini kovida pokazalo se da su Novosađani i novosadski preduzetnici redovne platiše, pa su porezi koji dolaze od nameta na plate i imovinu prikupljeni u postotku većem od 90 odsto. To posredno govori i da nije došlo do značajnijeg smanjenja u isplatama plata u Novom Sadu tokom prošle godine.

Iako u kasi i dalje postoji suficit, on je ipak nešto manji u odnosu na prethodne godine. Suficit opada u poslednje tri godine, dok je pre toga šest godina bio između pet i šest milijardi dinara.

Od gotovo 3,9 milijardi dinara suficita, 1,7 milijardi je već raspoređeno i preostalo je više od 2,1 milijarde da se raspodeli. Kada se ovaj dodatni deo suficita preraspodeli rebalansom na jednoj od narednih sednica Skupštine grada, u gradskoj kasi biće oko 30,9 milijardi dinara.

Ta suma novca će verovatno rasti, jer je grad početkom aprila prodao zemljište u radnoj zoni Sever IV, gde će biti smeštena fabrika japanskog Nideka, po ceni od 993 miliona dinara.

  • fin.stručnjak

    22.04.2021 17:16
    SMEŠNO
    Koliko je grad prodao gradske imovine, o tome nema izveštaja.
    Kada saberete koliko gradjana plati poreze, razne takse i druge doprinose, bilo bi sramota da u vreme pandemije grad nije u plusu, kada se ništa dve godine nije ni radilo.
  • Evnuh

    22.04.2021 14:05
    Ostatak podelite sirotinji!
  • Mare

    22.04.2021 13:04
    E super....hajde sada bar jednu parcelu na N.Naselju koju ste namenili za prodaju i gradnju zgrade, dajte koncesionaru da izgradi daleko isplativiju garazu na 3 sprata umesto onih cetiri malih koje ste planirali da polu ukopate u nasim dvoristima i pod nasim prozorima, pritom unistavajuci svo zelenilo na tom putu gradnje. Tako ce nas zivot biti puno kvalitetniji, zdraviji i bezbedniji, jer ce ne daj Boze i vatrogasno vozilo moci da pridje zgradi ako bude bilo potrebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti