Učiteljica iz Novog Sada među najboljim edukatorima sveta

Udruženje "Živojin Mišić" proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja za najbolje edukatore koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta 2021. godine, a to su učiteljica iz Novog Sada Vesela Mačkić i nastavnik fizike iz Zaječara Mladen Šljivović.
Nacionalno takmičenje "National Teacher Prize" deo je svetskog takmičenja "Global Teacher Prize" koje organizuje Varkey Fondacija već sedam godina. Ovo takmičenje se održava jednom godišnje i pobednik dobija nagradu od milion dolara. 
 
Udruženje "Živojin Mišić" nacionalni je partner Varkey Fondacije već četiri godine, što znači da je projekat "Najbolji edukatori Srbije" na kojem su Mačkić i Šljivović odabrani zapravo prekvalifikaciono takmičenje za "National Teacher Prize". 
 
Tamara Mihajlović iz udruženja "Živojin Mišić" za 021.rs ističe da su u udruženju veoma ponosni što i ove godine Srbija ima svoje predstavnike na najvećem svetskom takmičenju u oblasti obrazovanja. 
 
"Vesela Mačkić i Mladen Šljivović najbolji su edukatori Srbije, mi imamo taj projekat još od 2013. godine, a cilj jeste da se nagrađuju oni koji su izuzetni u radu sa učenicima i vannastavnim aktivnostima. Na takmičenje stiže više od 2.000 prijava pa je samim tim to što Srbija ima predstavnika izuzetno visoko dostignuće. Osim što je bitno da učestvuju na takmičenju i da na taj način predstavljaju našu zemlju, oni se kvalifikacijom na ovakvo jedno takmičenje vrlo dobro umrežavaju sa svetskim obrazovnim tokovima", ističe Mihajlović.
 
Ona dodaje i da edukatori koji se nađu na ovom svetski priznatom takmičenju zapravo stiču afirmaciju širom čitavog sveta, pa su samim tim neretko pozivani na festivale, gostujuća predavanja i pomoću istih se još dodatno usavršavaju.
 
Kriterijumi za takmičenje "Global Teacher Prize" su oni koje propisuje Varkey fondacija. Neki od tih kriterijuma jeste da kandidati upotrebljuju inovativni obrazovni program prilikom svojih predavanja, te i da takav vid nastave ima specifičan uticaj na rad učenika, ali i da utiče na transformaciju društvene zajednice.
 
Najbolji kandidat biće onaj koji na učenike utiče tako da oni postaju građani sveta, praksa mora biti inovativna, efektivna, te ona mora pomerati kvalitet obrazovanja na globalnom nivou.
 
Učiteljica Osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu Vesela Mačkić navodi da joj plasman na ovo takmičenje mnogo znači, ali i stvara pritisak da svoju zemlju i profesiju predstavi na najbolji mogući način.
 
"Ovo priznanje jeste svakako veoma važna nagrada koja je u rangu Nobelove nagrade, ali naravno u domenu obrazovanja i predavanja. Komisija je na osnovu pregleda svih kandidata odlučila da ja mogu da se borim za tu nagradu. Ja sam se istakla sa projektom 'Organska bašta', taj projekat je menjao zajednicu tako što su deca istraživala i bavila se razmenom organskih proizvoda, pa se ta čitava ideja i dalje širi", priča Mačkić za 021.rs.
 
 
Novosađanka ističe i da je to jedno od najboljih priznanja koje neko može da dobije, te i da joj je drago što je neko prepoznao ono što radi. 
 
Takmičenje se sastoji iz više krugova
 
Komisija koja je zadužena za proglašenje pobednika prati rad predavača, a članovima komisije se šalje snimak aktivnosti koje nastavnici i učitelji rade u toku nastavnih ili vannastavnih aktivnosti. Na osnovu sve te konkursne dokumentacije sleduju i sastanci i razgovori sa komisijom. Sama selekcija imaće više krugova.
 
Na takmičenju učestvuju kako učitelji, tako i nastavnici u osnovnim i srednjim školama. Kategorije nisu odvojene pa se proglašava jedan pobednik. Rezultati će biti objavljeni sledeće godine, dok će prvo biti održane kvalifikacije. 
 
Vesela Mačkić naglašava da joj je cilj da uđe na glavno takmičenje među najboljih 50, a ukoliko bude moguće i među najboljih 10. Nagrada na takmičenju iznosi milion dolara, a ova suma novca može da se utroši na unapređenje rada, usavršavanje i obrazovanje.
  • Goran

    24.04.2021 06:17
    @Mrva
    I moja mama je najlepša mama na svetu. Realno.
  • Lmmmm

    22.04.2021 19:30
    Taj Zivojin Misic uvek namesteno
  • Mrva

    22.04.2021 17:46
    Realno
    Najbolja učiteljica u Novom Sadu je Ivana Grosko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.