Po hitnom postupku smenjeni članovi Saveta novosadskog univerziteta, o rektoru će se pitati i sin Ištvana Pastora

Skupština Vojvodine danas je, po hitnom postupku, smenila svoje članove Saveta Univerziteta u Novom Sadu, kao i u savetima većine fakulteta - ljude koji mogu bitno da utiču na izbor novog rektora UNS, ali i dekana na fakultetima. Između ostalog, Skupština kojom predsedava Ištvan Pastor odlučila je da za člana Saveta UNS-a postavi njegovog sina - Balinta Pastora.
Po hitnom postupku smenjeni članovi Saveta novosadskog univerziteta, o rektoru će se pitati i sin Ištvana Pastora
Foto: 021.rs
Igranka u izboru za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu ponovo se zahuktava, nakon prvobitnog odlaganja izbora i previranja na sednici Senata. 
 
Skupština Vojvodine je, preko nadležnih odbora, juče naprasno odlučila da će se menjati članovi Saveta Univerziteta u Novom Sadu koje imenuje Pokrajina (trećina ovog tela), a koji igra odlučujuću ulogu u izboru rektora. Rektora, na predlog Senata, bira Savet.
 
Menjaju se i članovi saveta po fakultetima u sklopu Univerziteta u Novom Sadu i to u momentu kada se na pojedinim visokoškolskim ustanovama organizuje izbor dekana. Postavljanjem novih članova saveta na fakultetima moglo bi da se utiče na donošenje odluke o dekanu.
 
Po svemu sudeći, ovo se radi kako bi slabiji od dva kandidata za rektora dobio koji poen.
 
Iz Saveta Univerziteta razrešavaju se pre isteka perioda imenovanja, kao članovi koje je prvobitno imenovala Pokrajina: Dragan Tešanović, Tihomir Vejnović, Veselin Bojat, Miodrag Drapšin, Miljko Satarić, Vladimir Čolović, Slavko Obadović i Atila Dudaš - imenovani 2019. godine. Razrešen je i Velibor Premčevski, imenovan ove godine.
 
U Savet Univerziteta u Novom Sadu ulazi nekoliko starih i neka nova imena: 
  • Vladimir Čolović, doktor pravnih nauka iz Beograda,
  • Miljko Satarić, redovni profesro FTN,
  • Sanda Nastić, doktor nauka menadžmenta i biznisa iz Novog Sada,
  • Gordana Radović, doktor ekonomskih i agroekonomskih nauka iz Novog Sada,
  • Tihomir Vejnović, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu,
  • Velibor Premčevski, master inženjer informacionih tehnologija iz Crvenke,
  • Dejan Zelenović, master inženjer elektrotehnike i računarstva iz Novog Sada,
  • Veselin Bojat, hirurg-ortoped iz Novog Sada,
i kao poslednji, ujedno novi član saveta tu je doktor pravnih nauka i sin predsednika Skupštine Vojvodine, Balint Pastor.
 
Promenjeni su članovi saveta na Pravnom fakultetu, Fakultetu tehničkih nauka, Tehnološkom, Poljoprivrednom, Ekonomskom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Prirodno-matematičkom fakultetu, Učiteljskom fakultetu, Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, Akademiji umetnosti, Građevinskom fakultetu u Subotici, Filozofskom fakultetu i Pedagoškom fakultetu u Somboru.
 
Kako je uoči današnje sednice Skupštine Vojvodine poručio dekan Pravnog fakulteta, ali i predsednik poslaničke grupe DSS u Skupštini APV Branislav Ristivojević, pravi razlog za današnje okupljanje poslanika nije želja da se izglasa predlog zakona koji reguliše ulaganje u Sremske Karlovce, već promene koje se forsiraju u odlučujućim telima na Univerzitetu.
 
"Šta biste rekli kad bi neko na poluvremenu utakmice promenio sudiju? Da li bi vam bilo sumnjivo? Setimo se da je na poslednjoj sednici Senata rektor (Dejan Jakšić) prosto izašao napolje, ne želi čovek da je vodi, ali nije ovlastio nijednog od prorektora da ga menja, što je obaveza po statutu. Nije se svidelo čoveku kako sednica teče. Reč je o autonomiji univerziteta - osam od 14 fakulteta, sva tri instituta i svih pet stručnih veća podržavaju jednog kandidata. S druge strane je jedan kandidat i jedan fakultet koji ga podržava. Bez obzira na to što smo pokušali da dovršimo tu sednicu i izaberemo kandidata koga univerzitet želi predominantnom većinom, rektor nam nije dozvolio da tog kandidata predložimo savetu", priča Ristivojević.
 
 
On govori o Sanji Podunavac Kuzmanović - dominantnom kandidatu i o Dejanu Madiću, kog je podržao Fakultet tehničkih nauka.
 
Izvori 021.rs ranije su otkrili da je u pitanju okršaj unutar SNS, gde su s jedne strane aktuelni pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević i Podunavac Kuzmanović, a s druge strane dekan FTN Rade Doroslovački, Ministarstvo prosvete i Madić.
 
Ristivojević je upitao: da li se članovi Saveta menjaju pre roka na koji su izabrani da bi se na "nepodobne" dekane - one koji su podržali većinskog kandidata, vršio pritisak?
 
"Ako ste pogledali imena, menjaju se redovni i vanredni profesori fakulteta koji su u sastavu Univerziteta, a među novim članovima su bar dva mlada docenta sa privatnih visokoškolskih ustanova. Da li je prirodno i normalno da u najvišem telu koje donosi odluke Univerziteta u Novom Sadu sedi kadar koji radi u privatnom visokom obrazovanju? Verujem da je odgovor jasan. Ovde imamo napad na autonomiju univerziteta, koji je po zakonu ovlašćen da sam izabere rektore i dekane. Postoji legitimna i legalna mogućnost osnivača da utiče na izbor i to je tih 30 odsto članova - ne govorim da je ovo nelegalan, već kranje nelegitiman postupak koji kao takav gasi autonomiju. Gazi se i pokrajinska autonomija jer je republičko ministarstvo uzelo za pravo da se meša u postupak nakon što je rektor napustio sednicu senata tako što je, mimo zakona, poslalo prosvetnu inspekciju da izvrši nadzor nad postupkom izbora rektora", poručio je dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, ujedno član Senata UNS.
 
On je optužio Pokrajinu da ne želi da zaštiti svoju autonomiju.
 
"Postoji jasna i nedvosmislena većina na univerzitetu koja želi jednog kandidata, a većina koja ovde vlada izgleda ne želi tog kandidata već želi onog kog podržava samo jedan fakultet i spremna je da menja sudiju na poluvremenu da bi to izgurala. Ovo se nije desilo u istoriji Novosadskog univerziteta", stava je on.
 
Na pitanje 021.rs šta očekuje na sledećoj sednici Senata Univerziteta, koja je zakazana za 29. april, on poručuje: "Isto što i prošlog puta. Imali smo 13 glasova da se sednica održi, osam da se ne održi i rektor se pokupio i izašao napolje", zaključio je on.
 
Drama na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja
 
Menjanje članova Saveta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja ne prolazi baš toliko glatko. Nakon što se juče pojavila informacija da će u Savet DIF-a ući jedan od bivših zaposlenih u ovoj ustanovi, u Skupštinu Vojvodine je stigla primedba tri studentkinje ovog fakulteta i njihovih roditelja, do koje je 021.rs došao.
 
U pomenutoj primedbi se studentkinje, čiji identitet redakcija neće otkrivati, pozivaju na navodni incident iz januara, kad je bivši asistent na DIF-u i novi član saveta, prema navodima studentkinja, izudarao jednu od devojaka po glavi. Pokrenut je krivični postupak i 021.rs će ovaj slučaj istražiti i o njemu izvestiti.
 
Ovo je samo deo skandala koji prate izbor novog rektora Univerziteta u Novom Sadu. Detaljnije o sukobu sve struje Srpske napredne stranke čitajte u našem tekstu na OVOM LINKU, a detalje sa "tabloidne" i sporne sednice Senata Univerziteta, čiji audio-zapis 021.rs poseduje, čitajte OVDE.

Komentari 100

  • Svetlana

    26.04.2021 15:30
    Odgovor bivsem studentu
    Niste potpuno u pravu, dr Sanda Nastic radi podeljeno i u vodovodu i na fakultetu , gde i ja radim, vec nekoliko godina. Predaje i na medjunarodnim konferencijama i objavljuje godinama unazad naucne radove. Za stranacki angažman ne znam, nisam nikad pitala
  • Mimi

    26.04.2021 00:02
    Ovde
    Izgled pokrajinska inspekcija pravi frku.
  • Mlađani docent

    25.04.2021 12:52
    Koštunica
    @kostunica

    A da pogledaš prvo reference tih mlađanih docenata koji su "glasačka mašina"? A da proveriš kakve su rezultate postigli do sada? Nikada godine života i staža nisu i NEĆE BITI pokazatelj mudrosti. Zbogom razume, neka udare sede vlasi... Lepo nam je bilo prethodnih 30 godina dok su nas ti iskusni i stariji vodili. Vidimo se sada u X zemalja, pričamo sa 5 različitih jezika, mrzimo se svi iako se ni ne poznajemo... Hvala vam svima, ali odmorite se sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti