Napredno zvanje: Sukob dve SNS struje zbog izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu

Izbori za rektora Univerziteta u Novom Sadu koji je trebalo da se održe u ponedeljak, 12. aprila, odloženi su, saznaje 021.rs.
Napredno zvanje: Sukob dve SNS struje zbog izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Ono što je trebalo da budu redovni izbori i primer demokratije i autonomije Univerziteta pretvorilo se u političke igre između dve struje Srpske napredne stranke (SNS). 
 
Kako saznaje 021.rs, izbori su odloženi jer sednica Senata UNS koja je bila zakazana za četvrtak, 8. april, nije održana jer je sadašnji rektor dr Dejan Jakšić napustio sednicu i tako "blokirao njen rad". Ovo je, posledično, stopiralo i sednicu Saveta koja je bila zakazana za 12. april. 
 
Kandidati za rektora, dva aktuelna prorektora, Sanja Podunavac Kuzmanović i Dejan Madić, ostali su u senci igrarija u koje su uključeni i Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje.
 
Sanju Podunavac Kuzmanović predložilo je ukupno 16 veća (osam fakulteta, tri instituta i pet stručnih veća Univerziteta), dok je Madića podržalo Nastavno-naučno veće Fakulteta tehničkih nauka. 
 
Sukob dve struje SNS-a
 
Iako je, sudeći po podršci veća, delovalo kao da će ovi izbori biti vrlo jasni, situacija se krajnje zakomplikovala. 
 
Izabrana Komisija za sprovođenje izbora za rektora sačinila je izveštaj po kom prof. dr Dejan Madić ne može da bude razmatran u postupku izbora rektora jer je navodno doveo članove Komisije i nastavno-naučna veća u zabludu "netačnim prikazivanjem relevatnih činjenica u postupku izbora za rektora". Međutim, sednica Senata na kojoj je trebalo da se odlučuje o ovom nije održana.
 
Veliki broj medija naklonjenih aktuelnoj vlasti izveštava da je spornu sednicu "demonstrativno napustio rektor i veliki broj dekana", dok izvor 021.rs kaže da je sa sednice otišao samo rektor Dejan Jakšić. Isti mediji za nastalu situaciju krive isključivo pokrajinskog sekretara Zorana Miloševića, što sugeriše da je, više nego nadmetački duh na Univerzitetu, uzrok svega sukob dve struje SNS-a. 
 
Izvor 021.rs tvrdi da je struja naklonjena Madiću i dekanu FTN-a Radetu Doroslovačkom podržana i predvođena državnom sekretarkom u Ministarstvu prosvete Mirjanom Dukić Mijatović, vanrednom profesorkom FTN-a i bivšom savetnicom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, o kojoj je 021.rs ranije pisao (opširnije OVDE).
 
"Reklo bi se da je u ovakvim okolnostima jednostavno i lako reći ko će biti novi rektor. No, onda se meša politika i sve okreće naglavačke, pritiska, ubeđuje, zavrće uši, smenjuje studentske predstavnike i dovodi nove podobne da glasaju. Odjednom kandidat kojeg akademska zajednica nije prepoznala kao svog budućeg čelnika postaje bitan", tvrdi naš izvor. 
 
Sanja Podunavac Kuzmanović nije želela da komentariše uplitanje Ministarstva i tvrdnje Doroslovačkog, ali je za 021.rs istakla da je ona, ne samo predložena od strane većine naučnih i stručnih veća, već da je podržana i od strane tri saveta nacionalnih manjina, dok je protivkandidat imao mnogo manju podršku.
 
Ristivojević: Gaženje autonomije ravno Šešeljevom zakonu o univerzitetu
 
U dopisu koji je uputio dekanima i direktorima instituta, a u koji je 021.rs imao uvid, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Branislav Ristivojević ocenjuje da se ni odlazeći rektor ne ponaša zakonito i pravilno i da je odlaskom sa sednice Senata pod pritiskom Ministarstva postao saučesnik u narušavanju autonomije Univerziteta. 
 
"Tom prilikom nije ovlastio niti jednog prorektora da dalje vodi sednicu. Takvim postupkom on je opstruisao rad stručnog organa Univerziteta i stvorio krizu u u postupku izbora. Situacija u kojoj odlazeći rektor bojkotuje i sprečava izbor novog rektora, takođe, nikada do sada nije zabeležena u istoriji Novosadskog univerziteta. Rektor je dužan da vodi sednicu Senata, pa sve i da misli da će biti doneta odluka koja mu se ne dopada. Kada Senat većinski odluči da odbije predlog rektora da se sednica odloži, on ne sme da ignoriše takvu odluku i napusti sednicu", objašnjava Ristivojević.
 
On smatra da je, s obzirom na razliku u podršci između dva kandidata, stvar trebalo već da bude rešena.
 
"Da nema grubog kršenja autonomije Univerziteta i pokrajinske autonomije, ova većina bi već izabrala novog rektora. To im se, međutim, ne dozvoljava. Pritiskom iz Ministarstva i neviđenom agresivnošću kojom se gazi autonomija Univerziteta i Pokrajine događa se nešto što je do sada nezabeleženo u istoriji UNS: beskrupulozno i bezobzirno se nameće kandidat kojeg akademska zajednica nije prepoznala kao svog", ističe dekan Pravnog fakulteta. 
 
Prema saznanjima 021.rs, na adresu Univerziteta u Novom Sadu već su stigli dopisi Ministarstva u kojima se tvrdi da je Komisija za izbor rektora prekoračila svoje nadležnosti i da profesor Madić ispunjava uslove za kandidaturu, a danas bi na Univerzitet trebalo da stignu republički inspektori
 
Međutim, Ristivojević ocenjuje da postupak izbora rektora nije nadležnost Ministarstva.
 
"Dopis ministra predstavlja grubo gaženje autonomije Univerziteta koje je po efektima ravno onoj iz vremena zloglasnog Šešeljevog zakona o univerzitetu, kada je ministar iz Beograda dekretima postavljao rektora i dekane po Vojvodini", tvrdi dekan Pravnog fakulteta.
 
Ristivojević naglašava da su "poslovi prosvetne inspekcije koji se odnose na izbor dekana i rektora u isključivoj nadležnosti AP Vojvodine, odnosno prosvetne inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje".
 
Doroslovački: Nasilan pokušaj sekretara da eliminiše kandidata
 
Nasuprot tome, Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, koji je jedini podržao kandidaturu Madića, u obraćanju medijima tvrdi da su i prekidanje sednice i čitava situacija sa izborima za rektora nastali "usled nasilnog pokušaja pokrajinskog sekretara dr Zorana Miloševića da 'eliminiše' jednog od kandidata u izbornoj trci za novog rektora".
 
On ocenjuje da je cilj izveštaja Komisije koja je kandidaturu Madića ocenila kao neprihvatljivu da se omugući Sanji Podunavac Kuzmanović da ostane jedini kandidat. Zbog toga je uputio Zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi davanja Mišljenja o nezakonitom postupanju Komisije, koje je potom i dato.
 
Doroslovački je otišao korak dalje i uputio prijavu tužilaštvu sa predlogom da se pokrene predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li su se radnjama Komisije stekli elementi krivičnog dela zloupotrebe položaja.
 
Doroslovački je, inače, već neko vreme u sukobu sa Pokrajinskim sekretarijatom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, jer je pokrajinska inspekcija zaključila da odluka o ponovnom imenovanju Doroslovačkog za dekana FTN-a treba da bude stavljena van snage, a on razrešen funkcije.
 
Njegov odgovor bilo je alarmiranje Ministarstva, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i premijerke Ane Brnabić tvrdnjom da Sekretarijat ugrožava autonomiju Univerziteta i FTN-a. Resorno Ministarstvo stalo je iza Doroslovačkog i konstatovalo da je potrebno da se odustane od mere stavljanja van snage odluke o izboru. Opširnije u našem tekstu OVDE.
 
Ministarstvo: Ne uplićemo se u izbore, nadziremo
 
Iz Ministarstva prosvete za 021.rs odgovaraju da je autonomija Univerziteta ograničena obavezom poštovanja Ustava, zakona i drugih propisa.
 
"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ni u kom slučaju se ne 'upliće' u izbore za rektora Univerziteta u Novom Sadu niti narušava autonomiju Univerziteta, već preko prosvetne inspekcije vrši nadzor nad primenom zakona i drugih propisa u pogledu postupka izbora organa upravljanja i poslovođenja na osnovu podnete predstavke", objašnjavaju u nadležnom ministarstvu.
 
Kako navode, vršenjem inspekcijskog nadzora Ministarstvo kontroliše postupak koji sprovodi Univerzitet, ali ne utiče niti predlaže da se izvrši izbor određenog lica.
 
"U konkretnom slučaju Ministarstvo isključivo ima za cilj da postupak izbora rektora protekne u skladu sa zakonom i opštima atkima UNS", navode. 
 
Poriču da ministar i državna sekretarka Dukić Mijatović utiču na izbor i naglašavaju da je postupak nadzora pokrenut na osnovu podnete predstavke u kojoj se iznosi sumnja na zakonitost postupka izbora rektora. 

Komentari 107

  • Prodavac kokica

    17.04.2021 13:13
    Na Difu
    Kada bi profesori čiji bi glas mogao i trebao daleko da se čuje, mogli da govore ko je zaista Prof.dr Dejan Madić bez straha da će ostati bez svog posla. Bez sumnje bi smo preputili Rektorat ovom čoveku. A sada već čitali o idejama i planu budućeg napretka Univerziteta i vraćanja ugleda i časti obrazovnih institucija.
    Slobodu treba umeti i odbraniti, kolege Difovci probudite se i neka se čuje glas pravih profesora i akademaca koji predstavljaju studente,pokrepljenih znanjem ne politikom i zastrasivanjem!
    Oboje su Difovci, ali reklo bi sa da je neko propustio baš svoje časove na predmetu kom predaje Teorija fizičke kulture i zaboravio značenje reči FER PLEJ!
  • DIF

    17.04.2021 06:42
    Realnost Univerziteta
    Poražavajuća činjenica za celu akademsku zajednicu je epilog do kojeg smo došli, a zapravo tek počinje.Dugo već crvena lampica se pali ispred svih nas kao alarm upozorenja i priprema nas na ponižavanja i srozavanje akademskog ukleda i časti institucije.Sada nam samo ostaje da se i ona ljudska i moralna upali u našim glavama i konačno nas osvesti, a alarm probudi.
    Stanete, malo osvrnete oko sebe i zapitate se kakav primer dajete vašim studentima, čemu ih učite i šta onda mi kao društvo možemo da očekujemo od budućnosti?
    Žalosno je i tužno čitati komentare napada i vređanja,urušavanje ugleda i egzistencije Prof.dr Dejana Madića, bez navedene argumentacije i konkretnih činjenica. Da ne zaboravimo dok je Prof.dr Dejan Madić 2017.god. bio dekan Novosadskog Difa isti je po prvi put ušao na Šangajsku listu najuspešnijih fakulteta po broju naučnih radova.
    A gde smo danas? -Danas smo već ispali sa iste.
    Dok je izvršavao funk. dekana nauka tih godina je cvetala na Difu, a profesori bili posvećeni radu i studentima.Prof.Dejan Madić nije politički nastrojana osoba , već akademski ugledan prvenstveno pedagog,naučnik i profesor.Čak nije član ni jedne političke partije, što ukazuje na to da su njegova postignuća ogledalo uspešnog,posvćenog rada struci i nauci.
    Na svaku fotelju zasluznim radom došao i pošteno izvršavao funkciju i što je najbitnije čuvao ugled studenata i akademske zajednice.
    Raspitajte se malo kod pravih difovaca i profesora kako poslednjih 3.god. izgleda Dif.
  • Upućeni

    17.04.2021 01:27
    Odgovor Navijaču-sns banda
    Da li vi uopšte poznajete kandidate za budućeg Rektora? Da li ste imali priliku da sarađujete sa njima, pa i sa Miloševićem, pa sudite o njima kao da su vam najbliži? Bolje gledajte svoja posla, živite svoj život, ne tuđ, i pustite ljude da rade svoj posao. Kada ste toliki dušebrižnici i željni istine, pođite po Fakultetima pa i Rektoratom i proverite reference i osobine onih koje prozivate pa onda sudite. Ne znate celu priču i zato utihnite, bez buke "molim".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti