Igra prestola na FTN: Ministarstvo nadziralo prosvetnu inspekciju, Sekretarijat traži da se Doroslovački razreši funkcije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sproveo je unutrašnju kontrolu nad radom prosvetnih inspektorki koje su kroz inspekcijski nadzor zaključile da odluka o imenovanju Radeta Doroslovačkog za dekana FTN-a treba da bude stavljena van snage. Iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost poručuju da Doroslovački treba da bude razrešen funkcije.
Igra prestola na FTN: Ministarstvo nadziralo prosvetnu inspekciju, Sekretarijat traži da se Doroslovački razreši funkcije
Foto: 021.rs
Radetu Doroslovačkom ostalo je još nešto manje od četiri meseca do isteka mandata na mestu dekana Fakulteta tehničkih nauka, nakon čega će funkciju preuzeti Srđan Kolaković. Međutim, prema mišljenju Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Doroslovački već sada treba da napusti dekansku fotelju, jer je obavlja kontra Autentičnom tumačenju člana 64. Zakona o visokom obrazovanju, prema kojem dekan ne može da bude osoba starija od 65 godina. Doroslovački ima punih 68. 
 
Ipak, Doroslovački nije neko ko odustaje tek tako, zbog čega je alarmirao Univerzitet u Novom Sadu, optužujući Pokrajinski sekretarijat da ugrožava autonomiju Univerziteta i FTN-a. O svemu su obavešteni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i premijerka Ana Brnabić. O zaključcima inspekcijskog nadzora na FTN obavešteno je i Ministarstvo prosvete, koje je reagovalo - pokrenulo je unutrašnju kontrolu u prosvetnoj inspekciji.
 
U zapisniku Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, u koji je 021.rs. imao uvid, navodi se se da su prosvetne inspektorke konstatovale da je Doroslovački 2018. godine izabran za dekana suprotno odredbi člana 64. Zakona o visokom obrazovanju, iako je u vreme izbora dato mišljenje resornog ministarstva po kojem dekan može da bude lice koje ima mogućnost dodatnih produženja radnog odnosa, a najduže do kraja školske godine u kojoj navršava 70 godina života, ako za to ispunjava uslove.
 
Iz ministarstva se zamera i što je Savetu FTN-a naloženo da stavi van snage odluku o izboru Doroslovačkog za dekana.
 
"Institut 'stavljanje van snage' nije propisan odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, niti je nadzirani subjekat upućen na koji način odluku treba 'staviti van snage', dok je Zakon o opštem upravnom postupku odredbom člana 183. propisao uslove i rokove za poništavanje konačnog rešenja... Postupajući pokrajinski prosvetni inspektori prilikom nalaganja mera nadziranom subjektu nisu se rukovodili ni odredbom člana 10. Zakona o državnoj upravi kojom je propisano da kad rešavaju u upravnom postupku i preduzimaju upravne radnje, organi državne uprave dužni su da koriste ona sredstva koja su za stranku najpovoljnije, ako se i njima postužu svrha i cilj zakona", navodi se se u nalazu Ministarstva prosvete.
 
Resorno ministarstvo navodi i da je potrebno da se odustane od mere stavljanja van snage odluke o izboru, kako bi se štetne posledice svele na najmanju meru.
 
Sekretarijat odgovorio - ne odustaje od razrešenja Doroslovačkog
 
U Pokrajinskom sekretarijatu odgovaraju da nisu prenebegli mišljenje Ministarstva zahvaljujući kojem je Doroslovački 2018. otpočeo još jedan mandat, već da su ga, upravo suprotno, uvažili i prosledili Univerzitetu u Novom Sadu.
 
Navode i da je stavljanje van snage odluke o izboru, te imenovanje vršioca dužnosti do isteka mandata, najsvrsishodnije rešenje jer omogućava organu upravljanja Fakulteta tehničkih nauka da svoj rad uskladi sa zakonom na način koji je najpovoljniji za visokoškolsku ustanovu. Ukazuju i na to da Autentično tumačenje zakona ima jaču pravnu snagu od mišljenja koje donosi ministarstvo kao organ izvršne vlasti.
 
"Kako zakoni i drugi opšti ne mogu da imaju povratno pravno dejstvo, postupanje po naloženoj meri proizvodiće pravno dejstvo za ubuduće, bez retroaktivne primene na ranije donete akte i odluke ove visokoškolske ustanove, a sve u cilju zaštite pravne sigurnosti i obezbeđivanja zakonitosti u radu visoškolske ustanove... Smatramo da ostanak prof. dr Radeta Doroslovačkog na funkciji poslovođenja Fakulteta tehničkih nauka predstavlja kršenje Zakona o visokom obrazovanju, čime se ne postiže svrha i cilj zakona niti mera zakonodavca, već naprotiv doprinosi pravnoj nesigurnosti zbog selektivne primene zakonskih odredbi", zaključuju u Pokrajinskom sekretarijatu.
 
Na kraju, Pokrajinski sekretarijat je odlučio da odustane od mere stavljanja van snage sporne odluke o izboru, te da naloži Savetu Fakulteta tehničkih nauka da razreži Doroslovačkog funkcije dekana, a sve na osnovu Autentičnog tumačenja. Uz razrešenje sa funkcije trebalo bi da bude imenovan i v. d. dekana iz reda prodekana koji ispunjava uslove za to.
  • Milan

    14.04.2021 12:46
    BOTOVI
    Koliko ih ima i ko ih plaća?
  • Leka

    07.04.2021 19:08
    @Rajko @Svetislav
    Vi kao Švaba tralala... Krivicne prijave, pa krivicne prijave.
    Jasno nam je kad jednom napiste. Ne morate vise puta. Smesni ste...
    A, da li vi to pretite? I od cijih novaca Rade placa advokate i podnosi krivicne prijave? Skriva se iza Nastavno-naucog veca cija to nije ni nadleznost da radi. To bi trebalo Savet FTN-a da isprocesuira, ali nije.
    Morace Doros da aterira, kao prvi dekan u istoriji FTN-a. Po tome ce ga i pamtiti. Kako je zasejao, tako ce i poznjeti.
    FTN je postojao daleko pre njega kao dobar fakultet, a svakako ce biti bolji kad on ode.
  • Svetislav

    07.04.2021 18:02
    Podrška
    Mislim da je korektno od FTN što je podneo krivične prijave protiv odgovornih iz pokrajinskog sekretarijata i bolje da se čela priča rasvetli pred nadležnim organima za dobrobit obe strane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.