Nakon pisanja 021: Ostavka u rukovodstvu Hotela Vojvodina, Direkcija poručuje da hotelu preti stečaj ako se ne zaduži

Jasmina Korać, neizvršna direktorka Hotela Vojvodina, sekretarka Ministarstva pravde i jedna od rukovodilaca koje sindikat zaposlenih u najstarijem novosadskom hotelu krive za probleme u firmi, podnela je ostavku, rečeno je za 021.rs u Ministarstvu pravde.
Nakon pisanja 021: Ostavka u rukovodstvu Hotela Vojvodina, Direkcija poručuje da hotelu preti stečaj ako se ne zaduži
Foto: 021.rs
Ostavka je usledila odmah nakon pisanja 021.rs o problemima u Hotelu Vojvodina, akcionarskog društva koje je već 11 godina pod upravom Direkcije za oduzetu imovinu i koje je u problemima otkako je, tvrde zaposleni, stiglo novo rukovodstvo.
 
Portal 021.rs je u četvrtak izvestio da skupština akcionara ovog akcionarskog društva, na insistiranje borda direktora, planira zaduživanje hotela u iznosu od 76 miliona dinara, tehnološke viškove, ali i povišice za neizvršne direktore u trenutku kad se zaposlenima duguje deo plate za januar.
 
Neizvršni direktori su Jasmina Korać i Milan Mrdović, dok je izvršni direktor Stevan Rajić, koji je u februaru podneo ostavku na funkciju.
 
Jasmina Korać je upravo podnela ostavku, koju je ministarstvo pravde dostavilo 021.rs i koju prenosimo u celosti.
 
"Poštovani predstavnici sindikata i zaposleni u Vojvodina AD, kako ste kao glavni zahtev za dalji vaš rad tražili moje razrešenje sa mesta neizvršnog direktora ovim putem izjavljujem da sam u prošla dva meseca, koliko je trajalo moje angažovanje, do danas dala svoj maksimum i ljudske i profesionalne napore da vama bude isplaćena februarska i martovska zarada, što je i učinjeno, a moj rad i angažovanje kao i mojih bliskih saradnika protumačeno je kao namera da se hotel proda, što je apsolutno netačno imajući u vidu da ne postoje zakonski uslovi za tako nešto, a jedina namera mi je bila da unapredim rad hotela kako bi isti mogao da prihoduje a ne samo da pravi gubitke. Ponosna sam na činjenicu da sam zajedno sa svojim saradnicima za dva meseca rada na mestu neizvršnog direktora uspela da naplatim odavno dospela, a nenaplaćena višemilionska potraživanja hotela. Obaveštavam vas da podnosim ostavku na funkciju neizvršnog direktora Vojvodina AD", navela je Korać u svojoj ostavci.
 
Direkcija: Pozajmica jer ima problema u likvidnosti hotela, povišice direktorima zbog povećanog obima posla
 
Direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Milan Stevović kaže za 021.rs da Hotel Vojvodina ima potrebu za pozajmicom zbog ozbiljnih problema u likvidnosti. Kako kaže, novac kojim se raspolagalo pre pandemije utrošen je na plate, a hotel nije uspeo da naplati potraživanja od zakupaca lokala koji su u vlasništvu ovog akcionarskog društva.
 
"Jedina preostala mogućnost za dobijanje sredstava za održavanje likvidnosti jeste obraćanje Ministarstvu pravde i Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom da odobri pozajmicu na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Preostala opcija je stečaj Društva u kom slučaju svi zaposleni ostaju bez posla. Za slučaj da se Direkcija saglasi sa davanjem pozajmice, ona bi se vratila na način da se izvrši restrukturiranje firme radi smanjenja fiksnih troškova i tako restruktuirana nakon prestanka pandemije firma nastavi normalno da posluje i iz dobiti vrati Direkciji ova sredstva. Sama pozajmica koju bi direkcija odobrila morala bi da bude obezbeđena hipotekom prvog reda u iznosu znatno većem od iznosa pozajmice i izdavanjem menica u korist Direkcije", navodi Stevović.
 
On dodaje da je iznos pozajmice zapravo novac potreban za restrukuiranje i za sređivanje hotela, tačnije smeštajnih kapaciteta, a zato što ovaj sektor ima najveće šanse da zaradi.
 
Na pitanje 021.rs zbog čega se planiraju povišice za neizvršne direktore koji upravljaju Hotelom Vojvodina, direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom kaže da je razlog - povećan obim posla.
 
"Podvlačimo da je zbog ostavke izvršnog direktora gospodina Stevana Rajića od 5. februara 2021. godine i odbijanja obavljanja funkcije izvršnog direktora i jedinog zakonskog zastupnika privrednog društva i pre usvajanja ostavke i razrešenja, čija je mesečna plata oko 120.000 dinara, došlo do povećanog obima posla i odgovornosti neizvršnih direktora čija je mesečna naknada 39.600 dinara. Ti poslovi prevazilaze u velikoj meri uobičajene poslove istih. U tom smislu smatralo se da postoji potreba za povećanje naknade u iznosu od 10.000 dinara", navodi Stevović.
 
Na pitanje 021.rs o tehnološkom višku koji je na dnevnom redu predstojeće sednice skupštine akcionara, naš sagovornik kaže da je 18 odsto zaposlenih reklo da bi dobrovoljno otišli uz otpremninu, a to ne bi bilo moguće ako firma ode u stečaj.
 
"Namera je bila da jedini kriterijum za smanjenje broja zaposlenih bude dobrovoljni odlazak. Zbog lošeg finansijskog stanja u Društvu i nedobijanja januarske plate osim navedenih 18 odsto koji su dobrovoljno hteli da odu iz Društva, u aprilu je otišlo još 11 odsto zaposlenih. Zbog navedenog smanjenja broja zaposlenih kroz dobrovoljni odlazak uz otpremninu i već otišle zaposlene, postavlja se pitanje da li bi društvo moglo da pruži sve uobičajene usluge bez izmena sistematizacije. Dakle nema prinudnog proglašenja tehnološkog viška, već samo dobrovoljnog", poručuje čelni čovek Direkcije.
 
Kako je 021. pisao, a na osnovu ugovora koji postoji, rukovodstvo Hotela Vojvodina sklopilo je posao vredan 3.500 evra sa privatnom advokatskom kancelarijom u Beogradu za obavljanje brojnih poslova. Na pitanje zbog čega je to učinjeno, Stevović kaže da sam hotel nema pravnu službu, već jednog pravnika koji nema položen pravosudni ispit.
 
"Uobičajena je stvar da oni koji su doveli firmu pred bankrot teško mogu da izvuku firmu od rizika bankrota, jer se nameće pitanje, samo po sebi, koliko ti isti ljudi (unutrašnji kadrovi) koji dve godine nisu uspeli da sprovedu aktivnosti koje bi otklonile ove poteškoće sad to mogu da urade", smatra naš sagovornik i dodaje da je situacija u kojoj je Hotel Vojvodina "urgentna i da je potrebno preduzimati hitne i radikalne mere radi otklanjanja opasnosti od stečaja".
 
Ukupna knjigovodstvena vrednost hotela je trenutno 81 milion dinara, što je oko 170 evra po kvadratu. Ulaganjem oko 130 evra po kvadratu, kaže Stevović, kroz planiranu investiciju, vrednost hotela bi se uvećala na 300 evra po kvadratu. Pritom bi vrednost kvadrata na toj lokaciji u Novom Sadu morala da bude bar 10 puta veća od postojeće, dodaje on. 
 
"Imajući u vidu sve navedeno, namera neizvršnih direktora i njihov veliki rad i doprinos da radnici prime plate za februar i mart kao i višemilionski priliv novca za manje od dva meseca, isključivo zalaganjem neizvršnih direktora, izradom i potpisivanjem ugovora o reprogramu dospelih potraživanja, a nenaplaćenih od zakupaca kao i sprovođenje zakonskih mera na radu protumačeno je od strane predstavnika sindikata kao namera da isti pripremaju hotel za prodaju dovela je do osluke neizvršnog direktora Jasmine Korać da podnese ostavku", završava Stevović.
 
Više o problemima u hotelu i o strahovima zaposlenih saznajte u našem tekstu OVDE.
  • Akcionar

    08.05.2021 21:01
    Lopovija
    Ne treba čovek da bude doktor nauka iz ekonomije pa da zaključi jasno kakva je lopovija u Hotelu. Uporedite izveštaje za prethodnih 10 godina sa brojem i cenom noćenja i zakupa poslovnog prostora pa će vam postati jasno da u Hotelu prijavljuju gadne gubitke, a ostvaruju značajne prihode. Ne borite se vi za Hotel zato ćete ostati bez posla, ali ćete ostati bez dodatnih značajnih prihoda, očigledno, pa se za to borite. Ali, Zakon u ovoj zemlji mora da se poštoje, bemojte to da zaboravite.
  • Vlada

    30.04.2021 19:16
    Portir
    Tek sad cemo potonuti kao hotel posle povlacenja rukovodstva.
  • Lav

    30.04.2021 17:14
    Haha žena je vidimo angažovala botove, toliko je sigurna u svoj dobro vođen posao. Jako tužno. A 021 svaka čast za tekst!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti