Preminuo Goran Đukić Gorski, poznati novosadski strip umetnik

Goran Đukić Gorski, strip umetnik i ilustrator, preminuo je u 65. godini, u Novom Sadu.
 
Đukić je rođen u Sarajevu, a od 1970. živeo je u Novom Sadu. Najpoznatiji je po serijalu "Tarzan", ilustracijama za "Politikin zabavnik", kao i po stripovima i filmskim konceptima za američka preduzeća. 
 
Prvi strip koji je crtao, po scenariju čuvenog Svetozara Obradovića, zvao se "Osvetnici" i objavljen je u "Spunk novostima" 1984. godine, da bi odmah bio objavljen i u nemačkoj verziji. 
 
Gorski je bio deo čuvene "Dnevnikove" strip ekipe, a u ovoj kući je radio na stripu "Bufalo Bil". Radio je i stripove "Legija besmrtnih", "Veliki i mali", dok je za izdavačku kuću "Forum - Marketprint" uradio više od 10 epizoda "Tarzana", koje su objavljene u više zemalja.
 
Govoreći o tome šta je doprinelo da strip u Novom Sadu osamdesetih godina prošlog veka dobije veliku afirmaciju, Gorski je rekao da to nije slučajno, jer se pojavilo mnogo ljudi koji su zavoleli strip.
 
"Ali sigurno se ne bi pojavili da nije bilo edicija koje su im to omogućile – poznati Crtani romani, pa i Nikad robom, koji su podstakli ljude da čitaju, a pomalo i da crtaju strip. Čim se pojavio prostor za domaći strip – a mislim da su ga nekako Bane i Toza prvi osvojili, pokazala se potreba i za novim autorima. Jednostavno, to ležerno vreme je omogućilo da se pojave svi ti ljudi. Ja sam znao i da po dve godine crtam, a ne objavim ništa. Trebalo je imati strpljenja za to. Danas je to besmisleno. Kada bih danas nekome rekao da treba toliko vremena da potroši da bi eventualno nekad nešto plasirao, svi bi mislili da sam lud, i bili bi u pravu. S tim što sad ni nema domaćih izdavača koji su nalik Forumu i Dnevniku. Tu su bile i Dečje novine, pa je čovek  imao mogućnost da živi od stripa, radeći više ili manje. Ja sam bio u ovoj drugoj grupi", ispričao je Goran Đukić Gorski.
 

СЕНКЕ НАД ЦАРСТВОМ ДУШАНА СИЛНОГ Много тога нам је познато о нашем цару Душану Силном, али нам се, ипак, чини, да неки...

Posted by Goran Gorski on Петак, 12. март 2021.
 
Dosta je radio i za inostranu publiku. Tokom devedesetih realizovao je dvadesetak horora i magijskih stripova za nemačkog izdavača "Bastei Verlag".
 
Pod pseudonimom Geogre Dove radio je za "Malibu Comics" na stripovima "Prototype", "The Solution" i "Ultraverse Year Zero: The Death Of The Squad". Uradio je i epizodu stripa "Ghost".
 
Sarađivao je i sa američkom firmom koja se bavila prezentacijom filmskih projekata, a u 21. veku počinje redovni rad na ilustracijama za "Politikin zabavnik", te ilustruje knjige u vezi sa istorijom naših naroda. Ove ilustracije je potpisivao kao Goran Gorski.
 
  
 
Povodom dvestogodišnjice Drugog srpskog ustanka ilustrovao je jedinstvenu strip izložbu "Evo mene, eto vas: Sećanja kneza Miloša na Drugi srpski ustanak". Ovaj umetnik je 2018. uradio naslovnu stranicu i nekoliko ilustracija za strip "Lešinari" za ediciju knjiga "Linije Fronta", koja je posvećena Prvom svetskom ratu, naročito sudbini srpskog naroda.
 
Radio je ilustracije za knjige "Poema o Voždu, "Sveti Sava, princ monah", "Eto mene, eto vas: Sećanja kneza Miloša na Drugi srpski ustanak". 
 
Goran Đukić Gorski je i član-utemeljitelj Udruženja stripskih umetnika Srbije, koje mu je organizovalo samostalnu izložbu 2011. godine "Goran Đukić Gorski: Strip i ilustracija", za koju je selekciju radio Svetozar Obradović.
 
Sahrana će se održati u četvrtak, u 11:15 časova, na Gradskom groblju.
  • Zoran Djukic

    08.02.2022 03:04
    Canada
    Rodjo moj. Saucesce Jasni snahi I sinovima do Zoran Slava Ivan i Igor Djukic
  • basket

    13.05.2021 20:22
    Grautomeuh
    Sećam se da je jos sa15 godina koristio uzrečiće iz strip romana
    Grah, grautomeuh...
    Očito je bio opčinjen crtanim romanima, Pa svi smo bili samo nismo imali talenat kao on. Eh da nam je danas taj zanos za NEČIM .
  • CAKI

    11.05.2021 15:35
    RIP
    nekad smo ,,plesali ,,zajedno i na basketu i u Voši i na tenisu glave ,partnerski smo to odigrali...počivaj u miru moj druže
    Čaura

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti