FOTO, VIDEO: Novosađani za 10 minuta mogu da spasu tri života, pogledajte kako

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine apelovao je na građane, prvenstveno na one sa 0 krvnom grupom, da daju krv.
FOTO, VIDEO: Novosađani za 10 minuta mogu da spasu tri života, pogledajte kako
Foto: 021.rs

U sklopu akcije povećanja zaliha krivi poslednjih dana mobilna ekipa Zavoda nalazi se u centru Novog Sada, a kako se uverio 021.rs, mnogi građani su se odzvali ovom apelu, tako da je bio red kod transfuziomobila u Zmaj Jovinoj ulici kod Crkve imena Marijinog, popularne Katedrale.

Svako ko želi da da krv, bilo da mu je to prvi put ili deseti ili stoti, po dolasku na punkt dobija papir koji treba da popuni sa ličnim podacima i drugim informacijama.

Potom ih pregledaju medicinska sestra, kao i doktorica i ako ispunjavaju zdravstvene uslove, dobijaju dozvolu da daju krv. Po sedanju u stolicu tehničar ih priključuje na aparat i potom se za pet do 10 minuta daje 450 mililitara krvi. Nakon davanja krvi, preporučuje se da se sačeka bar 15 minuta, a svaki davalac dobila čokoladu, krekere, flašicu vode i majicu, što možete videti u foto galeriji u nastavku.

Doktorka Milana Beronja kaže za 021.rs da su u prethodne dve nedelje prikupljali krv na punktu u centru Novog Sada i da je odziv građana dobar. Ona navodi da iako su zalihe krvi trenutno dobre, ipak je potrebno da se jave dobrovoljni davaoci kako bi se obezbedile dovoljne količine krvi za sve pacijente.

"Što se tiće deficitarnih krvnih grupa to će uvek biti akcenat na 0 krvnoj grupi i na svim krvnim grupama sa negativnim Rh faktorom, tako da ovim putem apelujem na sve davaoce da dođu na Trg ili neku drugu lokaciju gde bude kamion za transfuziju ili u prostorije Zavoda", kaže doktorka za 021.rs.



U Zavodu podsećaju da se jednim davanjem krvi mogu spasiti i tri života.



Kamion Zavoda za transfuziju krvi će biti u centru Novog Sada svakog dana do petka od 10 do 15 časova. Građani mogu da se jave i u prostorijama Zavoda u Ulici Hajduk Veljka 9a, a brojevi telefona za kontakt su 48 77 980 i 48 77 972.

  • Olga

    11.05.2021 17:38
    Davaoci krvi
    Range nisu mogli da daju krv stariji od 65 godina, da li to još važi?
  • Dejan

    11.05.2021 17:15
    Posao
    Da za svaki gram poklonjene krvi, zavod ili srbistan udeli koju paru kao za ove vakcine, reakcija bi bila momentalna ! Ovako se dele razne budalastine,i senvić su ukinuli ! Za vreme zutih,uvozili smo krv iz indije a domacu smo bacali,nadjite taj canak,sve lepo pise ! Neka ,,masina,, se pokvarila pa daj tudje po hitnom postupku ! Pitajte ekipu u zavidu da li su se vakcinisali ?!
  • ranko

    11.05.2021 15:41
    dobrovoljni davalac krvi
    Moj pokojni prijatelj je dao preko 100 puta krv.Kada je trebao da operisi bruh nije mogao dve godine da dodje na red.Na red je dosao vezom preko SPC i u pripremnom periodu u bolnici je u toku noci pao u toaletu lupio glavom i nazalost umro.Jeste trazio je urgenciju preko zavoda za tranfuziju ali nije bilo nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.