Novosadski DJB: Za vlast ne postoje domaći stručnjaci koji bi ponudili rešenje za novi most

Pokret Dosta je bilo upozorio na netranparetnost u vezi sa projektom gradnje novog mosta u Novom Sadu, koji će se nastavljati na Bulevar Evrope i ići će preko Ribarskog ostrva.
U novosadskom odboru DJB reagovali su nakon što su predstavnici republičke i gradske vlasti predstavili četiri predloga idejnog rešenja za novi most preko Dunava. 
 
U DJB ovaj most nazivaju "kineskim", jer će ga graditi kineska kompanija CRBC. Kako navode u ovom opozicionom pokretu, dogovor sa Kinezima napravljen direktnim pregovaranjem, "daleko od očiju javnosti". 
 
"Ovaj projekat, kao i mnogi drugi projekti u kojima se pojavljuju kineske kompanije kao partneri izuzet je iz pravnog sistema Republike Srbije. Predlozi idejnog rešenja su prezentovani bez informacije o autorima predloga a, koliko je poznato, nije sproveden nikakav međunarodni ili nacionalni konkurs. Ovde je važno podsetiti da u Srbiji postoje građevinski fakulteti na kojima se, između ostalog, izučava mostogradnja i da bi sigurno bilo zainteresovanih projektanata iz Srbije koji bi svojim projektima konkurisali, u slučaju da je konkurs raspisan. Zašto nosioci vlasti ne veruju našim stručnjacima, inženjerima, ostaje da nagađamo", navodi Dosta je bilo. 
 
Ovaj pokret dodaje da, osim nedostatka poverenja u domaću struku, vlast očigledno nema previše poverenja ni u građane jer nema najava da će, što bi bilo logično, građani imati pravo da se izjasne o izgledu novog mosta kroz, recimo, javnu debatu ili referendumsko izjašnjavanje, pa makar i taj referendum bio samo konsultativnog karaktera.

U DJB navode da se ovakvim netrasparetnim radom nameće pitanje šta vlast, "potpunim izopštavanjem domaće stručne javnosti i građana iz svega što je u vezi sa izgradnjom novog mosta želi da postigne", posebno ako se ima u vidu najavu da će budući most biti prepoznatljiva slika Novog Sada u budućnosti. 
 
"Da li ovo znači da, za vlast, u Srbiji ne postoji niko ko je, u bilo kom smislu, dorastao i sposoban da osmisli i napravi nešto veliko, ozbiljno, značajno pa nam je neophodno da uvozimo znanje i pamet? Kakva je vlast koja takvu poruku šalje građanima?", pita se DJB. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti