Gradska vlast iz budžeta daje 2,4 miliona Tanjugu da izveštava o njoj

Grad Novi Sad platiće gotovo 2,4 miliona dinara preduzeću Tačno iz Beograda, koje koristi imovinska prava nekadašnjeg Tanjuga, da godinu dana pravi video priloge o aktivnostima lokalnih organa.
Gradska vlast iz budžeta daje 2,4 miliona Tanjugu da izveštava o njoj
Foto: 021.rs
Prema ugovoru, koji je potpisan nakon tendera, na kojem je Tačno doo bio jedini ponuđač, navodi se da je posao sklopljen za uslugu "informativne video produkcije".
 
U samoj konkursnoj dokumentaciji se navodi da je Novom Sadu potreban ponuđač koji će raditi novinarsko izveštavanje u formi video priloga o aktivnostima gradskih organa, odnosno snimanje, obradu teksta i montažu video materijala sa pojedinačnih događaja u proseku od 15 do 20 događaja mesečno.
 
Takođe, ugovor Grada i preduzeća Tačno predviđa distribuciju vesti i video materijala televizijama i drugim elektronskim medijima, kao i preuzimanje materijala od strane medija kroz korisnički servis ponuđača i objavljivanje na zvaničnoj internet stranici ponuđača, uz arhiviranje i čuvanje distributivnog video materijala, kao i druge poslove u produkcijskom smislu, koji za krajnji cilj imaju dostavljanje upotrebljivog materijala medijima. 
 
Zakon dozvoljava ovakve poslove, ali iz same konkursne dokumentacije se vidi da je tender tako napravljen da posao može da dobije Tanjug ili možda još novinske agencije Beta i FoNet, znajući da u Srbiji i nema mnogo firmi koje imaju 10 pretplatnika na servis vesti.

Konkretno, među uslovima koje je ponuđač morao da ispuni bio je i taj da ima "ugovore sa najmanje 10 medija koji su pretplaćeni korisnici servisa vesti i servisa video produkcije ponuđača, od čega su najmanje dve televizije sa nacionalnom frekvencijom". Od ostalih uslova tu je da ponuđač ima minimum tri novinara i dva video snimatelja, zaposlenih ili angažovanih po ugovoru, kao i da u svom vlasništvu ima video opremu, najmanje tri Full HD kamere. 
 
Prema podacima o javnim nabavkama iz ranijih godinama, Grad Novi Sad nije raspisivao tendere za ovakve poslove. Međutim, imao je ugovore sa Tanjugom. Tako je u periodu od novembra 2015. godine, kada je Tanjug trebalo da prestane da postoji, pa do decembra 2017, ovom preduzeću isplatio više od 440.000 dinara. Sada je ta suma znatno veća.
 
Beogradska firma Tačno, koja je sklopila posao sa Novim Sadom, krajem prošle godine stekla je pravo da za 628.000 evra, u narednih 10 godina, koristi imovinska prava Tanjuga. 
 
Osnivači preduzeća Tačno su prorežimski RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara i "Minacord media" sa 40 odsto kapitala sa ulogom od 400 dinara. Zakonski zastupnici "Minacord media" su pevač Željko Joksimović i Manja Grčić.
 
Glavna i odgovorna urednica Tanjuga je novinarka i supruga Željka Joksimovića, Jovana Joksimović.
 
Tanjug je obrisan iz registra privrednih društava početkom marta ove godine, šest godina nakon što ga je Vlada Srbije uredbom "ugasila". Istovremeno sa brisanjem Tanjuga iz registra, firma Tačno registrovala je šest Tanjugovih servisa. Firma je registrovala Tanjug servis vesti, Tanjug servis vesti na engleskom, Tanjug foto servis, Tanjug video servis, Tanjug lajvstrim (livestream) i Biz servis (Tanjug), a u Registru medija ih vode isti urednici koji su bili upisani u ugašenim servisima Tanjuga.
  • Baten

    14.05.2021 07:45
    Sve se vraća..
    Čim pročitam da je vest preneo Tanjug, odmah posumnjam u objektivnost. Kada se na takvu vest obratim komentarom, ne objave ga! Sada se to vraća.
  • z

    14.05.2021 06:26
    Nedozvoljena trgovina
    Može se nagađati šta će neko kome dobro platite da izveštava o vama, pisati o onome što radite.
    Zakon koji dozvoljava da lokalna i državna uprava daje pare medijima za njihov rad treba pod hitno ukinuti. Radi se o nedozvoljenoj i nemoralnoj trgovini vlasti sa prodržavnim medijima.
    Neka mediji idu na tržište, pa neka zarade novac od prodaje svojie robe, reklama i drugih usluga.
  • Blender

    14.05.2021 04:25
    Istina
    Ovo nikako ne moze biti po zakonu. Ocigledno je da su uslovi tendera namesteni za jednog ponudjaca, da ne spominjem sumnjivo opravdanje da Grad mora nesto. Ne mora Grad nista, a posebno ne da placa medije sto inace radi naveliko. Problem je samo sto u tuzilastvima sede njihovi koje mi placamo, isto kao i sve te medije sto lazu cim zinu. Potpuno bolesna situacija je u drzavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti