Da li je svaki mladež opasan i šta je ABCDE pravilo?

Nije svaka promena na koži mladež, kao što ni svaki mladež nije isti, objašnjavaju lekari specijalisti iz novosadske ordinacije OB Esthetics.
Da li je svaki mladež opasan i šta je ABCDE pravilo?
Foto: Ordinacija OB Esthetics
Šta raditi kada primetite sumnjiv mladež na telu i koliko su važni redovni preventivni pregledi, razgovarali smo sa stručnjacima iz ove klinike, kod kojih je individualni pristup pacijentu na prvom mestu. 
 
U ordinaciji OB Esthetics male hirurške intervencije rade specijalisti plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije dr Sanja Škrbić, prof. dr Zlata Janjić i dr Aleksandra Popović
 
Male hiruške intervencije podrazumevaju korekciju kapaka, estetsku korekciju ušiju, rekonstrukciju ušne resice, uklanjanje mladeža, ateroma, lipoma, lips lift (podizanje gornje usne u cilju trajnog punijeg izgleda usana), liposukcija podbratka...
 
 
 
Budući da se trenutno u državnim bolnicama zbog korona virusa čeka na termin za većinu ovih zahvata, kao što je uklanjanje mladeža, prednost u OB Esthetics klinici je što se pacijentima termin zakazuje u najkraćem mogućem roku
 
Zašto je važno redovno pregledati mladeže?
 
Poslednjih godina značajan akcenat se stavlja na štetnost izlaganju UV zracima, bilo prirodnim (sunčevo zračenje) ili veštačkim (solarijumi). Iz tog razloga je važan pregled svake promene na koži kao i redovni kontrolni pregledi. 
 
Postoji mnogo različitih vrsta promena na koži koje se pogrešno nazivaju "mladeži", od onih benignih, pa do zloćudnih, ukazuju doktori ove ordinacije.
 
 
 
"Nije svaka promena na koži mladež, kao što ni svaki mladež nije isti. Potrebno je da prvi pregled uradi dermatolog ili specijalista plastične hirurgije. Na takvom pregledu pacijentu biva objašnjeno koju vrstu promene na koži ima, koje su mogućnosti za uklanjanje kao i da li su potrebne dalje kontrole i ako jesu, koliko ih često treba obavljati", napominju u ordinaciji. 
 
Postoji više tipova mladeža, a njihov značaj je različit. Najčešće se pojavljuju u detinjstvu, pa sve do oko tridesete godine.
 
Menjaju se tokom vremena, polako rastu ili čak mogu i da nestanu. Neki mladeži ne iziskuju kontrolne preglede, dok se kod nekih takozvanih atipičnih, savetuje se preventivno hirurško uklanjanje. 
 
"Kada se planiraju kontrolni pregledi važan faktor u određivanju njihove učestalosti čini: takozvana porodična anamneza ili da li je neko u porodici imao tumor kože, tip kože, broj i vrsta mladeža", objašnjavaju u ordinaciji OB Esthetics.
 
Šta je ABCDE pravilo?
 
Na pitanje šta je to sto treba da nam upali alarm, da se javimo na kontrolni pregled, objašnjavaju da je možda najjednostavnije zapamtiti ovo kao ABCDE pravilo.
 
 A- da li je prisutna asimetrija, B- (border) ako su ivice nepravilne, nazubljene, C -(colour) ako nije uniformno prebojen, D- dijametar ili veličina, E- (evolving) evolucija tj. da li se menja tokom vremena.
 
Koji sve mogu biti razlozi za hirurško uklanjanje mladeža?
 

1. Estetski razlozi - kada pacijent želi da ukloni mladež 

2. Praktični razlozi - ako je mladež na mestima gde se često povređuje (npr. šišanje, brijanje...)

3. Medicinski razlozi - kada indikaciju za operativno lečenje postavlja lekar 

 
Kako izgleda sama intervencija?
 
Najbitnije je da intervenciju radi za to stručno osposobljena osoba po svim principima dobre hirurške prakse. 
 
Doktor objašnjava da operacija započinje davanjem lokalne anestezije, nakon čega sledi hirurško uklanjanje mladeža koji se šalje na obavezan patohistiološki preged, a rana se ušije. 
 
"Nakon skidanja konaca sledi nega ožiljka u trajanju oko godinu dana. Adekvatnim pozicioniranjem reza kao i zahvaljujući postoperativnoj nezi postiže se izuzetno diskretan ožiljak. Biopsija se radi po nalogu drugih specijalista", navode u ordinaciji.
 
 
 
Kako dodaje, u procesu dijagnostike nekih dermatoloških, imunoloških i dr oboljenja, lekar specijalista koji vodi pacijenta indikuje biopsiju kože ili biopsiju kože i mišića sa tipičnih mesta. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji pri čemu se uzima isečak kože, a po potrebi i mišića. Operativna rana se ušiva, sledi previjanje, a kasnije skidanje konaca u rasponu od 7 do 14 dana u zavinosti na kom delu tela je intervencija rađena.
 
Od malih hirurških intervencija, u ovoj ordinaciji veliko je interesovanje i za hiruršku korekciju ušiju, koju izvode njihovi specijalisti.
 
Hirurška korekcija prominentnih ušiju može da se radi kada ušne školjke završe rast, a to je oko četiri godine, mada je optimalno vreme kada dete može da razume šta će da se radi i kako će da izgleda i da sarađuje. 
 
"Ovu vrstu intervencije moguće je izvoditi u lokalnoj anesteziji, lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom kao i u nekim situacijama u opštoj anesteziji. Cilj operativnog zahvata je postići korekciju položaja ušnih školjki, a pri tom da rezultat izgleda prirodno. Efekti su vidljivi odmah. Nakon skidanja konaca potrebno je nositi zaštitnu traku još četiri do šest nedelja makar noću", ističe dr iz ordinacije OB Estheticsa.
 
 
 
Kvalitet i inovacija imaju dugu tradiciju u ovoj poliklinici, a sve njihove doktorke su stekle visoku reputaciju na polju estetske medicine. Dugogodišnje iskustvo, moderna tehnička opremljenost, visoki standardi kvaliteta i izvanredna usluga su osnova na kojoj se zasniva rad OB Esthetics tima. Doktori ove poliklinike su edukovani na prestižnim klinikama u Srbiji i svetu.
 
OB Esthetics izvodi i nehirurške tretmane, kao što su tretmani botoksom, hijaluronskim filerima, profhilo, lipolize, mezoterapije, derpamen tretmani i drugi, a pacijenti  mogu zakazati pregled i kod dermatologa dr Milice Subotić. 
 
O ovim temama možete čitati u narednim tekstovima na portalu 021.rs.
 
Klinika se nalazi na Limanu, na adresi Narodnog fronta 20. Pregled možete zakazati na telefon 021/63-63-613, a više informacija dobiti putem sajta, društvenih mreža fejsbuk i instagram.
 
Kroz samu ordinaciju možete i virtuelno da se prošetate.
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti