Udruženja građana pisala Vučeviću: Novi most će povećati opasnost od poplava

Nekoliko udruženja građana uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Milošu Vučeviću u kojem su ga upozorili da će se izgradnjom novog mosta u Novom Sadu povećati opasnost od poplava.
Udruženja građana pisala Vučeviću: Novi most će povećati opasnost od poplava
Foto: 021.rs
Osim toga, kako napominju, biće uništen vredan ekosistem sa zaštićenim vrstama i ugrožen zaštitni nasip na Dunavu.
 
Ta udruženja su podsetila da su u ranijim primedbama na sporni plan ukazali na nepoštovanje Zakona o vodama, Zakona o zaštiti prirode i drugih zakonskih regulativa, te da je "lažirana procena uticaja na životnu sredinu".
 
"Postoji opravdani strah da će se izgradnjom mosta na ovom mestu narušiti postojeći nasip i time će se značajno doprineti opravdanoj bojazni od plavljenja. U svetu nije poznato da se sa tranzitnog mosta pravi silazak u plavno područje. Izgradnjom međunarodne marine i veštačke staze ubiće se živi svet Dunavca", navedeno je u pismu.
 
Od Vučevića su zatražili da odgovori na pitanje kojim dokumentom je utvrđeno da je most predviđen Nacrtom plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu od posebnog značaja za Republiku Srbiju, jer kao takav nije predviđen planskim rešenjem.
 
Udruženja su zatražila i odgovor na pitanje na osnovu kog postupka su pribavljene ponude za idejno rešenje novog mosta preko Dunava i dodali da se budžetska sredstva ne mogu trošiti "na osnovu simpatija prema određenom kreditoru i/ili izvođaču". 
 
 
Pismo su potpisali Ekološki front Novi Sad, Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac, kao i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.
 
Podsetimo, Vučević je za 021 rekao da nema nikakvih tajni u vezi sa projektom novog mosta, u nastavku Bulevara Evrope, te da se sve radi u skladu sa domaćim i evropskim regulativama, o čemu opširnije čitajte na OVOM linku.
  • sasa

    17.06.2021 07:53
    najeb*smo
    opasniost od polava je već tu
    podbušivanjem nasipa ( što je krivično delo ) dovlačenjem vode (nelegalno) struje , sve kroz nasip , pretvatvaranje nasipa u tranzit do Futoga još postavljanje kandilabera !!!!!!! i izgradnjom kamenjara je uništen ceo eko sistem Sjeb.ali ste sve a sada na kraju se bunite i brinete .... pa brine se pre radova ne posle, bratijo .... zato most nema više šta da sj.be i zato gradi most
  • rodoz

    16.05.2021 16:33
    Podrzavam ovo udruzenje, samo da nam betondzije sve izbetoniraju, i nas i svo zelenilo jer od ovoga ce i krenuti haos, ne treba izostaviti ni nelegalnu gradnju na Kamenjaru gde su neki povlasceni sagradili sebi kuce i vikendice i uzurpirali obalu pretvorili je u privatni posed, ukoliko im udjes na uzurpirano zemljiste prete oruzjem.Dosta vise svi na ulice!
  • Sia

    16.05.2021 12:14
    Svi su oni smenjivi!
    Uskoro će izbori. Jednostavno - izađite na glasanje i glasajte protiv aktuelne koalicije i aktuelnog gradonačelnika i rešen problem. Svi su oni smenjivi. Niko ne može da nipodaštava građane i da ih tretira kao idiote a da ne bude "kažnjen" zbog toga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti