FOTO: Obeležena 173. godišnjica Majske skupštine i stvaranja Srpske Vojvodine

Godišnjica Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 13. i 15. maja 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, obeležena je sinoć u Pokrajinskoj vladi.
U pitanju je 173. godišnjica. 
 
"Danas obeležavamo veliki dan - dan na koji je načinjen prvi značajan korak ka ostvarenju velikih snova ne samo srpskog, nego i drugih naroda koji su u to vreme živeli u ovom delu tadašnje Austrougarske - snova o slobodi, jednakosti i ujedinjenju", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
Srpska Vojvodina stvorena 1848. godine nije trajala dugo, ali se, kako je Mirović istakao, čvrsto ugnezdila u srcu i svesti naroda, što je dovelo do toga da sedam decenija kasnije - 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, kada se Vojvodina prisajedinila Kraljevini Srbiji - snovi o slobodi, jednakosti i ujedinjenju budu i dosanjani.
 
On je istakao da je Vojvodina danas, a biće to i ubuduće, nosilac najviših zajedničkih i pojedinačnih stvaralačkih dometa u svim sferama društvenog života.
 
 
Ovom prilikom, predsednik je uručio pokrajinska priznanja za 2020. godinu u oblastima nauke i umetnosti "Milutin Milanković" i "Pavle Jovanović" – redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sergeju M. Ostojiću, odnosno akademskom slikaru Draganu Stojkovu.
 
 
Dragan Stojkov zahvalio je na nagradi Pokrajinskoj vladi i predlagaču za to priznanje Galeriji Matice srpske.
 
 
Svečanosti povodom 15. maja, Dana od pokrajinskog značaja, prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednici Skupštine, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina i drugi.
  • Vera

    18.05.2021 06:56
    Sve sami velikani ili pelikani, ne zna se ciji je obraz cistiji i ugled veci.
  • Dragan

    17.05.2021 12:51
    Ah
    Niti je bola,niti će biti.Svi koji su prisustbovali biće optuženi za ne prijateljsko delovanje.Popis iz kraljevine Jugoslavoje kaže da je na teritorijibdanašnje Vojvodine bolo 30% Srba,32% Nemaca, 29%Mađara.Kad Albanci zauzmu jug Srbije,odma skupštinu i proglasiti kosovvski sever.Ne može se smatrati da gde je manjina da se bolo šta izglasa.Ove ni 5% Srba nije podržalo.
  • Stepi

    16.05.2021 22:48
    Svako vidi ono što želi
    Scotch Bonnet
    Ako gledate prof. dr Sergeja Ostojića, doktora medicinskih nauka, onda vidite najcitiranijeg novosadskog naučnika rangiranog među 2% najcitiranijih naučnika sveta (Stenford).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.