Najviše su plate pokrajinskih ćata

Februarska neto plata u Srbiji u proseku je iznosila 62.280 dinara i za dva odsto je niža nego januarska.
Najviše su plate pokrajinskih ćata
Foto: 021.rs

Gotovo u svim delatnostima februarska primanja su umanjena u odnosu na pređašnji mesec.

Izuzetak su zaposleni u preradi duvana koji su sa 106.713 premašili tradicionalno najplaćenije, zaposlene u vađenju i preradi nafte i gasa.

Mimo rezultata privređivanja

Međutim, jedan izuzetak je posebno iznenadio. Reč je o platama zaposlenih u administraciji pokrajine Vojvodine, koji su februara meseca kući u proseku odneli čak 92.812 dinara, 22 odsto više nego prethodni mesec.

Razlog ovog vidljivog uvećanja je tradicionalna isplata solidarne pomoći u februaru svake godine koja se isplaćuje službenicima (ne i funkcionerima i imenovanim licima).

Zarade administracije državnog nivoa nisu uvećavane, pa je prosečna u februaru iznosila 76.911 dinara, cirka 0,6 odsto ispod januarske. Po običaju, radnici opštinskih službi znatno su niže plaćeni, februara prosečno 58.847 dinara.

Kako ni pokrajinska privreda tokom zime nije ostvarila posebno impresivne cifre, rast zarada ćata u Banovini na konto isplate solidarne pomoći nije ni u skladu sa rezultatima privređivanja, niti sa trendom plata celokupne administracije.

Istina, i do sada su u znatnim segmentima pokrajinske administracije plate bile veće nego na republičkom nivou. Tako su često pokrajinski podsekretari i savetnici plaćani deset do petnaest odsto više nego odgovarajući republički funkcioneri istog resora.

Nadležnosti manje, plate veće

Više nego solidne zarade pokrajinske administracije nisu samo obeležje aktuelne vlasti. I kada su na republičkom i pokrajinskom nivou vlade konstituisale druge i stranke drugačije političke orijentacije, plate u Banovini su bile veoma solidne, često više kod nego republičke administracije.

Nema objašnjenja zašto su nagrade za rad na pokrajinskom nivou visoke. Sadržaj autonomije odavno je temeljito ispražnjen, pa su i nadležnosti Pokrajine sasvim skromne. Najviši pravni akt ovog nivoa je odluka, u hijerahiji pravnih dokumenata niskog ranga.

Naravno da je sa umanjenjem ovlašćenja došlo i do umanjenja pružanja usluga sa ovog nivoa. Međutim, umesto očekivanog smanjenja broj činovnika, u Vojvodini je, uostalom kao i u celoj državi, narastao broj ne samo ćata već i profesionalnih političara.

Tako je trenutno blizu 80 od 120 pokrajinskih poslanika na profesionalnom radu, mada je u prvom sazivu Skupštine Vojvodine posle promena dvehiljaditih godina bilo najviše sedam profesionalaca.

Politička manipulacija

Podsetimo, godišnje se jedva održi desetak sednica skupštine, koliko otprilike održi i svaki odbor. Poslanik je član obično jednog, a ne više od dva odbora, pa je lako izračunati da godišnje u skupštinskoj sali bude tridesetak dana.

Nadležnosti skupštine su ispražnjene i njihova operacionalizacija ne zahteva ni posebna znanja, ni naročite napore. Stoga nije jasno zašto bi službenici u ovom segmentu državne službe imali tako visoka primanja.

Javnost Vojvodine je mišljenja da su visoke zarade u pokrajinskoj administraciji svojevrsna politička manipulacija. Reč je o pokušaju aktuelne, ali i prethodnih vlasti da visokim primanjima učine poslušnim poslanike vojvođanske provenijencije koji su izborili poslaničko mesto ili nekako našli uhlebljenje u administraciji.

Tako pokrajinski parlament umesto mesta za promovisanje vojvođanske ideje postaje instrument vladajuće garniture upravo za stišavanje zahteva za širom autonomijom Vojvodine. Usput se preoblikuju i kompromituju pojedini poltičari naglašene regionalističke orijentacije.

Daleko od prave vlasti

Inače, mada su nakon isplate solidarne pomoći uvećane 22 odsto u odnosu na januar, zarade u pokrajinskoj administraciji još uvek su daleko od zarada u centralnim beogradskim opštinama, gde je lociran ne samo daleko najveći deo svake vladajuće garniture, već i zaposleni na najvišim i najplaćenijim pozicijama.

Tako je prosečna neto zarada stanovnika Vračara 101.591, Starog Grada 99.181, Novog Beograda 98.777, a Savskog Venca 92.972 dinara.

Poređenja radi, najveća prosečna neto zarada u Srbiji izvan Beograda je u Novom Sadu. Za februar je iznosila 71.315 dinara, daleko ispod zarada u središnjim beogradskim opštinama.

  • G pen

    22.05.2021 10:25
    A u toj ,,Pokrajini" koliko ima lolalnog stanovnistva a koliko rodjenih van, ne samo Vojvodine nego van Srbije? U opkladu da lokalci rade manje bitne poslove za 34.000.
  • Novosađanka

    21.05.2021 11:30
    @Marko
    Neće biti da ste u pravu.

    Moja majka (inženjer i pravnik) je penziju stekla u pokrajinskom/saveznom inspektoratu.

    Ni ona i njene kolege/koleginice nisu primljeni preko veze (itekako su imali kompetencije), a njihova deca (uključujući i mene) su u sasvim drugim sferama, da ne kažem i državama.

    Ali, vi očito ne poznajete takve...
  • Slucaj

    20.05.2021 17:06
    @dijasporac, ova statistika se vise ne radi po opstinama gde se zaradjuju pare, kao sto ste vi napisali, nego prema mestu stanovanja. Inace se u BG najvise zaradjuje u Surcinu ali ti ljudi ne zive tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti