Novaković o novom mostu: Iz aviona se vidi da je cena uvećana i višestruko preplaćena

Predsednik GO Narodne stranke Borislav Novaković osvrnuo se na najavu gradonačelnika Miloša Vučevića da će gradnja pristupnih saobraćajnica i novog mosta na Dunavu koštati oko 130 miliona evra.
Novaković o novom mostu: Iz aviona se vidi da je cena uvećana i višestruko preplaćena
Foto: 021.rs
Kako navodi, u poslu koji je bez javne nabavke poveren kineskoj kompaniji CRBC, neizbežna su četiri pitanja. 
 
Prvo se tiče arhitektonsko izgleda mosta i građevinskih konstrukcija istog i pristupnih saobraćajnica.
 
"Očekujemo od gradonačelnika da objasni ko je i na osnovu kojih parametara radio premer radova i odredio vrednost ove investicije? Iz aviona se vidi da je cena mosta uvećana i višestruko preplaćena! Drugo, koji je interes države Srbije i grada Novog Sada da, izbegavajući međunarodni tender, prihvati model kreditnog finansiranja pri čemu Kina daje kredit i upošljava svoju kompaniju? Njihove firme rade, a naša građevinska operativa skuplja paučinu. Oni knjiže dobit, a mi štetu. Njima ostaje profit, a nama dugovi", navodi Novaković.
 
Treće pitanje tiče se centralnog prečistača otpadnih voda, za koji je najavljeno da će se takođe raditi u partnerstvu sa kineskom kompanijom. 
 
"Postavlja se ključno pitanje, zašto se za potrebe gradnje prečistača ne koriste subvencionisani uslovi pristupnih fondova EU uz jasnu i javnu proceduru javne nabavke nego se opet poseže za nepovoljnim kineskim kreditom? Četvrto, da li se ovom praksom i definitivno, kao zemlja kandidat, udaljavamo od prakse i standarda EU? Idemo li prema Evropi ili srljamo u štetan model saradnje sa Kinom?", pitaju u Narodnoj stranci.
 
Novaković dodaje da ovakvim obimom i brzinom zaduživanja Srbija klizi u dužničko ropstvo.
 
"Ukoliko hitno ne prekinemo ovu praksu čeka nas crnogorski scenario. Nažalost, poslednja dva primera iz Vojvodine: gradnja fruškogorskog koridora i novog mosta na Dunavu nisu put nego stranputica - primer kako ne treba raditi. Na kraju tih i takvih 'investicija' ostaju samo tri stvari - opljačkana država, osiromašen narod i naprednjačka praziluk elita punih džepova", zaključuje predsednik Gradskog odbora Narodne stranke.
  • milicica

    18.05.2021 22:16
    koliko god
    Nemala neko dobro ili posebno lepo misljenje o NOVAKOVICU u ovoj stvari ima puno stvari u kojima je u pravu. Recimo mislim da je cena previsoka i da su se mnogi ugradili jesu.Necu ponavljati da je to radio i on i njegovi to vec svi znamo ali jednom mora doci kraj i zato se trebalo javno birati ko ce biti taj ko ce graditi i postaviti uslov da to rade nasi jer mi vracamo kredite a opet niko i ne zna koji su uslovi. Nema transparentnosti i grad nikad nema vremena i uvek je caka hitnost a jeste li ili je direktiva.
  • Novi Smrad

    18.05.2021 15:55
    Jezivo
    Pa da li ce neko komentarisati moguće nelogicnosti kod izgradnje mosta ili vas samo zanima prošlost Bore Novakovića!
  • Doja

    18.05.2021 15:26
    Solunac iz iskustva zna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti